Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Izbori pokazali: Plenkovićevu se Vladu ne isplati rušiti

izbori
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.05.2017.
u 16:15

Potpora velikim, tradicionalnim strankama polako,ali neumitno kopni

Ovogodišnji lokalni izbori, koji se održavaju u sjeni krize Vlade i grčevite bitke za novu saborsku većinu te su proglašeni dosad najneizvjesnijim izborima za općine, gradove i županije, potvrdili su trend jačanja tzv. alternativnih političkih grupacija te da potpora velikim, tradicionalnim strankama polako, ali neumitno kopni.

Razumljivo je to što u prvim ocjenama izbornih rezultata sve stranke ističu ponajprije svoje uspjehe te se stječe dojam kako izbornih gubitnika nema, no kad podvuku crtu bez uljepšavanja brojeva, osobito nakon drugoga kruga, suočit će se s brojnim pitanjima i nimalo ohrabrujućim odgovorima. Jedno od prvih pitanja koje zahtijeva hitan odgovor jest: isplati li se rušiti Vladu Andreja Plenkovića i ići na nove parlamentarne izbore?

Pogledaju li se izborni rezultati nakon prvoga kruga (uz ogradu da nas za dva tjedna čeka drugi krug i da cjelovita analiza zahtijeva više vremena), nameću se dva zaključka: prvo, HDZ je prošao bolje od SDP-a i njegovih saveznika i, drugo, novi izvanredni parlamentarni izbori, po svemu sudeći, bili bi gubitnička misija za glavne oporbene stranke, a HDZ bi iz njih ponovno izišao kao relativni pobjednik. Takav su ishod, uostalom, sugerirala i dosadašnja istraživanja javnog mišljenja.

izbori
1/66

Upravo s takvim okolnostima računao je Plenković kad je prije nepunih mjesec dana na šokantnoj sjednici Vlade smijenio Mostove ministre i kad se upustio u riskantnu operaciju slaganja nove parlamentarne većine (premijer inzistira na terminu “rekonfiguriranje”). Ta je operacija zamišljena u nekoliko faza, s time da je provedba najvažnijeg njezina dijela iz taktičkih razloga ostavljena za početak lipnja, nakon drugoga kruga lokalnih izbora, dakle kad uzavrele političke strasti splasnu te kad se stvore uvjeti za lakše pregovore o novoj saborskoj većini koja će držati leđa Plenkovićevu timu iz Banskih dvora.

Kako stvari stoje, “rekonfiguriranje” saborske većine i rekonstrukcija Vlade mogli bi ipak uspjeti. Koliko god su se prije lokalnih izbora činili nemogućima.

Komentara 6

Avatar babas
babas
19:32 22.05.2017.

Plenki je naglim zaokretom ulijevo uništio SDP i preuzeo dobar dio esdepeovih birača. To se najbolje vidi u Splitu gdje je HDZ ostvario rekordne rezultate,a SDP potonuo na dno dna.

KA
kantalonac
18:39 22.05.2017.

A da premijer možda "konfigurira", odnosno da ne "rekonfigurira"? Zvuči mi malo konstruktivnije. Ajde da i to doživimo, da Plenković, Esih, Pupovac, Milijan, Radin, Hasanbegović, Saucha i drugi zapjevaju o zajedništvu. Pa koliko bi to trajalo? Npr. Hrvatska mora donijeti zakon o porezu na nekretnine, što je izrugivanje europskim smjernicama koje traže oporezivanje imovine, što je različito od nekretnina. Treba udariti porez i na zlatne poluge, jahte, AMG-ove, dionice, stanove i vile u New Yorku, Varni ili Balearima..... E onda bi to bio pravedan porez na imovinu. Mislite da bi se tako šarena bratija složila oko takvih "antipopulističkih" mjera koje se moraju donijeti? Ma, možda je ovaj tekst samo novinarska provokacija. Ne vjerujem da je temeljena na ratiumu.

JU
Junakdana
06:45 23.05.2017.

Potrosit ce se novci za izbore a rezultat ce opet biti isti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije