Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruno Ćurko

Izabran voditelj za novi izborni predmet koji će biti alternativa vjeronauku

Ilustracija prazna učionica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
11.11.2021.
u 16:37

Zadatak Radne skupine je izraditi sadržaj za novi izborni predmet koji će se uvoditi isključivo u osnovne škole od prvog do osmog razreda

Bruno Ćurko, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu izabran je među deset članova, za voditelja radne skupine koja je dužna izraditi nacrt prijedloga kurikuluma za novi predmet koji bi se, najranije od školske 2023./2024. godine, kao alternativa vjeronauku, ponudio učenicima osnovnih škola Hrvatske. Ćurko će tako zajedno s ostalim članovima novi kurikulum za novi predmet morati izraditi do posljednjeg dana siječnja 2022. godine.

- Zadatak Radne skupine je izraditi sadržaj za novi izborni predmet koji će se uvoditi isključivo u osnovne škole od prvog do osmog razreda. Riječ je o alternativnome izbornom predmetu za one učenike koji ne upisuju konfesionalni Vjeronauk. Cilj novog predmeta je naučiti učenike, uz ostalo, kako izabrati i upotrebljavati valjane argumente u raspravi, vrednovati tuđa mišljenja, biti kreativniji i originalniji, ali i naučiti prihvaćati argumente sudionika rasprave bez potrebe za dominacijom vlastitoga mišljenja - poručili su iz Ministarstva obrazovanja nakon imenovanja voditelja radne skupine.

Ćurko je prije zaposlenja  na Fakultetu radio je kao srednjoškolski nastavnik. Na Fakultetu predaje Metodiku nastave filozofije i Metodiku nastave etike, a vodio je i izborne predmete Kritičko mišljenje i Filozofija s djecom te svake godine mentorira diplomske radove iz područja kritičkog mišljenja i filozofije s djecom te se redovito upoznaje s novom literaturom iz spomenutog područja. Sudjelovao je u pisanju pet priručnika za nastavnike u EU projektima, a suautor je dva udžbenika iz etike i jednog iz filozofije.

Osnivač je Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“ i autor mnogih znanstvenih radova na temu filozofije s djecom i član organizacijskih odbora za nacionalna i međunarodnabnatjecanja i olimpijade.

VIDEO U prvi razred krenulo 36.900 učenika, a s radom počinju i tri nove škole

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije