Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12. predsjedniku 75% glasova

Novo razdoblje Njemačke

steinmeier
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.02.2017.
u 21:05

Steinemeier je povučena, ali odlučna osoba, alergičan je na populizam i rijetko kada objavi tvit. Nema velike ovlasti, već ogroman ugled

Donedavni ministar vanjskih poslova, socijaldemokrat Frank-Walter Steinemeier (61), izabran je jučer za 12. predsjednika Savezne Republike Njemačke. Po Ustavu iz 1949., njemački predsjednik nema velikih nadležnosti, ali treba biti iznad političkih stranaka. Steinemeier na dužnosti zamjenjuje dosadašnjeg predsjednika Joachima Gaucka koji je odradio petogodišnji mandat.

Supruzi donirao bubreg

No ne samo dolazak na čelo države jednog člana Socijaldemokratske stranke (SPD), već i moguća pobjeda socijaldemokratskog kandidata Martina Schulza na parlamentarnim izborima u rujnu, znači i mogući sumrak demokršćanskog saveza (CDU/CSU) te nestajanje velike koalicije koja je na čelu s kancelarkom Angelom Merkel vladala 12 godina.

Predsjednika republike bira Bundesversammlung (savezni skup), odnosno parlamentarni zastupnici (Bundestag kojih ima 630) zajedno s još 630 predstavnika svih 16 njemačkih saveznih pokrajina. Te predstavnike imenuju regije i uglavnom se radi o poznatim ličnostima civilnog društva, kulture, sporta pa je, npr. sada u Bundesversammlungu i izbornik njemačke nogometne reprezentacije Joachim Löw kojega je imenovala stranka Zeleni.

Novi njemački predsjednik Steinemeier, koga su zajedno kandidirali SPD i CDU, i koji je dobio 931 od 1239 valjanih glasova (75,1 posto), već je nazvan “anti-Trumpom”. Steinemeier je povučena, ali odlučna osoba, alergičan je na populizam i rijetko kada objavi neki tvit. Oženjen je i ima kćer, a supruzi je donirao bubreg.

Njemački predsjednik predstavlja državu, nema izvršnih ovlasti, ali parlamentu predlaže kancelara. Parlament se, dakako, izjašnjava o kancelaru, a u slučaju da ne dobije većinu, može raspustiti parlament, ali ga i potvrditi bez obzira na to što bi mogao imati manjinsku vladu.

Steinemeier je bio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova od 2005. do 2009., a onda ponovno šef diplomacije od 2013. do 2017. Diplomirao je pravo 1982., a doktorirao 1991. Postao je savjetnik vlade regije Donje Saske u Hannoveru, a 1993. šef kabineta tadašnjeg premijera Donje Saske, Gerharda Schrödera. Poslije pobjede SPD-a na izborima 1998., postao je državnim tajnikom nove njemačke vlade kancelara Schrödera. SPD ga je kandidirao za kancelara na izborima 2009. protiv Merkel koja ga je pobijedila s 34,5% prema 23%. Merkel ga je u prosincu 2013. pozvala da ponovno preuzme ministarstvo vanjskih poslova. Njegov izbor za šefa države određena je zadovoljština za poraz koji je doživio u sučeljavanju s Merkel. Njemački listovi čak predviđaju kako je Merkel na zalasku i da je izbor Steinmeiera početak njezina pada.

Njemačka – simbol nade

Čim je izabran za predsjednika, Steinemeier je u proširenom parlamentu kazao kako Njemačka postaje simbolom nade u svijetu.

– Zar nije divno što je naša zemlja postala nada za mnoge u svijetu? I poslije njemačkog ujedinjenja bilo je onih koji su bili protiv stranaca pa smo to prevladali. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti i sada – kazao je Steinemeier. Uvjeren je kako su interesi Njemačke identični interesima EU.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung Steinemeiera je nazvao velikim posrednikom, medijatorom, dobrim poznavateljom “dinamika vlasti”. Steinemeier je čovjek ujedinjavanja, a ne razdvajanja.

Merkel je izjavila kako će Steinemeier biti “jako dobar predsjednik u ovim teškim vremenima”. No, nju stvarno očekuju teški dani, jer i unutar stranke ima protivnike politike koju vodi. Povukla je i svoju izjavu o stvaranju EU s više brzina, odnosno kazala je kako nije bila dobro shvaćena i da EU mora biti ujedinjena.

Dosadašnji predsjednik Europarlamenta Martin Schulz (61), koji je godinu dana mlađi od Merkel, povećava svoju prednost prema rezultatima ispitivanja javnosti. Uspio je gotovo iz mrtvačnice izvući SPD.

>> Amerikanci izazvali skandal s njemačkom himnom: 'To je užasna sramota, nešto najgore što smo doživjeli'

>> Steinmeier o Trumpu: On je propovjednik mržnje, bujanje nacionalizma velik je problem

Komentara 4

DU
dubravko.ugor
17:54 12.02.2017.

Osjeća stari prdonja strah za svoju stražnjicu jer ako se stvari budu razvijale onako kako bi se mogle, ne će mu biti ugodno. Trump nije savršen, ali je nešto najbolje što se moglo dogoditi u svjetskoj politici.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
21:47 12.02.2017.

Kad bi se barem Hrvati ugledali na Nijemce...gdje su ta vremena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije