Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APOKALIPSA U ŠIBENSKOM ZALJEVU

Snimke iz zraka otkrile zašto se ovakav požar ne može gasiti: Ulovio je šibenski armagedon, scene su strašne

Foto: Ivan Sumić
1/10
16.07.2022.
u 14:01

Vodički vatrogasci prvi put vidjeli su vatrene pijavice preko 15 metara visoke i taj su trenutak snimili

Donosimo fotografije koje nam je ustupio Ivan Sumić, inače odvjetnik po struci, a koje zapravo ostavljaju bez daha: posljedice požara u šibenskom zaleđu su bolne i dramatične, a ove nadrealne slike otkrile su još nešto važno, nemoguće puteve kud je vatra gutala kuće, maslinike, šumu i životinje, doslovno u svim smjerovima, a plamen koji se penjao i do 20 metara bilo je praktički nemoguće braniti.

To su nam kazali i neki od profesionalaca koji su među prvima izbili ma teren i snimili vatrenu frontu koju vjetar širi kilometrima. Bilo je važno samo obraniti ljude i kuće, a to su na vodičkoj fronti; za kraj ovog užasa, odradili herojski i nakon što je požar usred druge noći promijenio smjer i krenuo krakom put Jadrije i Vodica izašli pred njega i cijelu noć se tukli protiv vatre i vjetra.

1/11

Vodički vatrogasci prvi put vidjeli su vatrene pijavice preko 15 metara visoke i taj su trenutak snimili. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić vidio je razne katastrofe, ali ovo mu je bio, tvrdi, najteži dan u karijeri. Objašnjavajući zašto, objasnio je i u čemu je specifičnost požara koji je poharao šibensko zaleđe i kanal silinom koju nije moguće zaustaviti-

"Piloti kanadera osjetili su turbulencije, na području raslinja se uopće nije moglo raditi, kao ni na području Zatona. Jak vjetar je svako malo mijenjao smjer. Mi nismo imali jednu, nego 10 fronti požara i svaka je išla u svoju stranu. Ovo je toliko gusto naseljeno područje. I sa dva mjesta, Zaton i Raslina, i sa 1000 kućica u maslinicima. Tako da je današnji dan jedan od najtežih dana u mojoj karijeri", rekao je.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je da su uvjeti za kanadere bili na trenutke nemogući.

"O silini samoga požara govori činjenica da kanaderi u jednom trenutku nisu mogli uzimati vodu koliki je bio dim na Prokljanu. Bilo je gotovo nemoguće bacati vodu jer je dim bio ogroman i sigurnost pilota je bila ugrožena. Uloženi su veliki napori vatrogasaca. Sve što imamo mi smo koristili, imali smo još dva požara", objasnio je Tucaković. 

> Insajderski izvještaj o pravim uzorcima požara u Hrvatskoj i na Mediteranu pročitajte u Premiumu u detaljnoj, stručnoj analizi odgovaramo na ključna pitanja: od pošumljavanja do atraktivnih zemljišta...

S prve crte u prvim minutama požara: 'Ovdje nema pomoći...'

Galeriju katastrofe u šibenskom zaljevu nakon što je požar buknuo na Benkovačkoj cesti i stvorio dvije teške fronte kod Zatona i Rasline, a vatra se neviđenom silinom probila i u neke kuće, snimili su za Večernji list i obični ljudi koji su bili na prvoj crti. Šibenski fotograf portala SibenikIN Valerio Baranović snimio je fotografije apokalipse koje su obišle Hrvatsku, a nevjerojatne kadrove s mora i prikaz sa šibenske strane, gdje se nebo doslovno zapalilo a grad je prekrio pepeo, poslao nam je Dragan Colombo.

Dramatične video snimke spašavanja plamtećih kuća s najugroženijih područja slao je tijekom cijelog dana šibenski aktivist, sportaš i županijski vijećnik Goran Šimić, koji je uvijek među prvima kada treba organizirati pomoć u katastrofi. Najdramatičnije snimke stigle su tijekom noći od vatrogasaca iz Vodica; Pirovca i Rasline.

Svi su držali svoju poziciju, svaka je slika borba za sebe, ali sve ih je spojila jedna ista riječ. I baš svi kazali su nam da nakon vatre najviše peče nemoć, dok puštaš sve da nestane i znaš da nemaš nikakve šanse. Taj pakao se nikad ne zaboravlja, taj osjećaj se uvijek zna. A svaki idući opet je kao prvi put.

>> VIDEO Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković: 'Postoje indicije da je požar podmetnut'

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Posoli
Posoli
14:26 16.07.2022.

Tko god u zaleđu ima srpska naselja, može očekivati požare. Činjenica.

DU
Deleted user
14:31 16.07.2022.

Ima li možda snimak od nekoliko istovremenih požara, koji su se precizno objedinili u jedan? Pitam, citirati ću ovdje jednog komentatora, za susjedu?

AF
AfganistanskiHrvat
15:20 16.07.2022.

Da je neki palitelj strijeljan pred kamerama i sve to pušteno live na TV-u slijedeći požar bi bio jako rijedak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije