Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA ZEMLJA U POŽEGI

Volonteri skupljali otpad s divljih odlagališta: 'Bilo ga je dvostruko više nego što smo očekivali'

Rezolucija Zemlja: Djelatnici Hrvatskih šuma čistili lokaciju UŠP Požega, šuma Ugarci
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/9
22.04.2023.
u 09:54

Vrijedni aktivisti sa zelenih su površina kupili i kamionima odvozili sve što su pobacali neodgovorni pojedinci

Velika akcija čišćenja u sklopu ekološkog projekta Rezolucija Zemlja u požeškoj Zlatnoj dolini provedena je na području tri šumarije u nadležnosti Uprave šuma Požega. Volonteri su uklanjali glomazni otpad iz šuma i šumskog zemljišta kojim gospodare Hrvatske šume. Akcij je provedena na šest lokacija (Mihaljevci, Jaguplije, Skenderovci, Oljasi, Vetovo i Duboka) kojima gospodare šumarije u Požegi, Kutjevu i Čaglinu.

Uglavnom se radilo o ilegalnim deponijama, divljim odlagalištima otpada u blizini prometnica koje se koriste onako kako ne bi trebale. Angažirano je bilo pedesetak djelatnika i zaposlenika koji su ta dva dana iskoristili na način da se povodom Dana planeta Zemlje oduže našem planetu.

- Iznenadila nas je količina otpada na koju smo naišli. Kada smo se organizirali, imali smo neku internu projekciju o tome koliko će nam trebati vremena i resursa da odradimo posao. Nažalost, otpada je bilo barem dvostruko više nego što smo očekivali – kaže Matej Begić, rukovoditelj Odjela za proizvodnju u Upravi šuma – podružnica Požega.

Vrijedni aktivisti sa zelenih su površina kupili i kamionima odvozili sve što su pobacali neodgovorni pojedinci. Našli su se tu stari prozori, otpadne gume, miješani komunalni otpad, kartoni, građevinski otpad, stara odjeća, plastične i staklene boce, razna ambalaža. Sve je deponirano u kontejnere, a za daljnje zbrinjavanje pobrinut će se za to nadležna tvrtka. U Hrvatskim šumama veoma su zadovoljni odrađenim poslom.

- Mi smo i inače u sklopu naših nadležnosti vezanih uz gospodarenje šumama i šumskim zemljištem obvezni čuvati i voditi brigu o šumi i okolišu. Cilj je povećati svijest o važnosti cjelokupnog ekosustava u funkcioniranju našeg planeta. Ako samo jednog nesavjesnog pojedinca odvratimo od namjere da baci glomazni ili bilo kakav otpad na nepripadajuće mjesto, bila to šuma ili šumsko zemljište ili bilo koje drugo, učinili smo puno – ističe Begić.

Rezolucija Zemlja: Djelatnici Hrvatskih šuma čistili lokaciju UŠP Požega, šuma Ugarci
1/8

Tijekom dva dana ekološke akcije na šest lokacija na požeškom području vrijednih su aktivisti iz šuma i sa šumskog zemljišta pokupili i odvezli više od 100 kubičnih metara različitog otpada.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije