Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVA OKO DANA ŽENA

Iz policije pojasnili nesporazum: 'Vozačice ćemo darivati, a ne kažnjavati'

Šibenski policajici pripadnice ženskog spola u prometu darovali ružama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
08.03.2021.
u 16:28

U cijelu zbrku uključila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić

Uslijed obilježavanja Međunarodnog dana Žena, zaprešička policija pozvala je na ''preventivnu akciju'' ŽENE U PROMETU!, kojom su izazvali reakcije javnosti, a za 24 sata pojasnili i kako je došlo do nesporazuma.

Problem je nastao kada su u ponedjeljak objavili akciju usmjerenu na žene u prometu, izazivajući polemike oko stereotipa da su žene lošije vozačice:

- Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2021. godine policijski službenici Policijske postaje Zaprešić u suradnji sa Vijećima za prevenciju Grada Zaprešića i Vijećem za prevenciju Općine Marija Gorica, navedenog dana provesti će preventivnu akciju ŽENE U PROMETU!, koja je usmjerena spram žena u prometu.Tom prilikom ženama će se ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, dok će one koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene od strane predstavnika lokalne samouprave i policije. LOKACIJA: MARIJA GORICA, Trstenik, ispred DV Bambi, ulica Ante Kovačića u vremenu od 15,00 do 16,00 sati, naveli su u izvornoj objavi.

U cijelu zbrku uključila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, kojoj je Ravnateljstvo civilne zaštite odgovorilo kako se zapravo radi o dugogodišnjoj praksi darivanja vozačica cvijećem na Dan žena.

- Općina Marija Gorica, slijedom objave članka na portalu zapad.hr, koji je netočno doveden u kontekst diskriminirajućeg odnosa prema ženama u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena. Želimo naglasiti, kako smo podržali akciju Policijske postaje Zaprešić, u kojoj će policijski službenici poštovanim pripadnicama ljepšeg spola, čestitati njihov dan i prigodno im pokloniti cvijeće, a nipošto provoditi bilo kakvo pojačano postupanje prema ženama sudionicima u prometu, brzo su ispravili najavljenu akciju na stranicama Općine Marija Gorica, što je potvrdila i načelnica Općine Marica Jančić i kazala kako se prijašnjih godina organiziralo i druženje žena i prikupljanje tombola za djecu s poteškoćama u razvoju.

- Kako je to ove godine nemoguće, a da ne bismo izostavili najdraži i najljepši spol, i sama sam žena, organizirali smo poklanjanje jaglaca vozačima koji će se zaustaviti ispred dječjeg vrtića u Trsteniku. Ako ne bude žena, jaglace ćemo dati muškarcima koji će ih moći pokloniti suprugama, djevojkama, mama..., a poklonit ćemo ih i djeci u vrtiću, govori, a za riječ ''preventivno'' koje se spominjalo u izvornom tekstu smatra kako ništa ne znači.

- Dobili smo takav tekst i takvog smo ga objavili. Možda smo mogli nekako drugačije, ne znam što da vam kažem. Tekst smo dobili iz policije, popravili smo ga koliko smo mogli i previše smo se fokusirali na to umjesto na dobro koje činimo, govori.

Na stranicama Grada Zaprešića pak su objavili drugačiju varijantu ispravka, govoreći kako će se vozačicama dijeliti ruže, a ne spomenuti jaglaci, dok se dijeljenje cvijeća djeci s teškoćama u razvoju niti ne spominje.

Grad Zaprešić, slijedom objave članka na portalu zapad.hr “Dan žena u Zaprešiću: Preventivna akcija Žene u prometu”,...

Objavljuje Grad ZaprešićNedjelja, 7. ožujka 2021.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije