Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga o dragovoljcu

Iz pakla alkohola izvukla ga je podrška supruge i prijatelja franjevaca

Davor Batrac Keks
Foto: Marina Borovac
1/2
16.12.2013.
u 19:46

Htio bi da njegova životna priča trgne sve branitelje koji zbog alkohola uništavaju živote svojih obitelji

Davor Batrac Keks, dragovoljac iz Donje Motičinine nedaleko od Našica, bio je najmlađi branitelj koji je sa skupinom sumještana i još 52 dragovoljca iz okolice u rujnu 1991. godine otišao braniti Vukovar, piše magazin Oluja. Samo dvadesetak dana ranije došao je kući, nakon što je uspio pobjeći s Korčule, gdje je bio u JNA. Svoj 20. rođendan dočekao je na bojišnici. Bilo je to 18. studenog 1991. Nakon devet mjeseci pakla kojeg je proveo u srbijanskim logorima vratio se na ratište s 3. gardijskom brigadom. S njima je prošao osječko pa zadarsko bojište.

Gotovo svakog dana pogibali su njegovi prijatelji, samo iz Donje Motičine petorica od njih 15 koji su otišli braniti Vukovar nije se vratila kući. Ivan Radačić, Branko Ušak, Alojz Nikodem i Dragan Vinković počivaju u rodnom mjestu. Tijelo Muhameda Jahića do danas nije pronađeno. On je pak smrti čudom pobjegao kada je krenuo u proboj iz Vukovara s grupom branitelja. Tada su poginuli zagrepčanin Nedjeljko Husnjak, Damir Krsnik iz Tigrova, Stjepan Vusić - Štef iz varaždinske policije. Darko Zlodi i Renato Smogar bili su ranjeni. Davoru Batracu geler je prošao kroz - džep hlača.

Ratne strahote i traume iz logora uzele su danak i Batrac ih je probao utopiti u alkoholu. Kada ga upitate što je radio od 1994. godine, kada se skinuo iz vojske, pa do 1999. godine, kada je umirovljen, kratko će reći: “Pio. Gubio Bogu dane.”

Bilo je to njegovo možda i najteže bojište u kojem je ponajviše trpila Batračeva obitelj. Srećom, ovaj je ratnik opet pobijedio. Njegov ratni i životni put zabilježen je u nedavno objavljenoj knjizi “Na bojištu sjećanja - od paklenog kraja do pakla i natrag.” Slavku Peršiću, uredniku i autoru knjige na kojoj je radio dvije godine, psihijatar dr. Božidar Popović dao je snimku svojih razgovora s Batracom koji mu je dolazio na terapije. Na poticaj fra Josipa Šoštarića životna priča branitelja prenesena je na papir i knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog samostana u Našicama. U znak zahvale, Batrac danas brine o crkvenom travnjaku. Želja mu je da njegova životna priča trgne sve one branitelje koji su prošli ratne strahote, odali se paklu alkohola te počeli uništavati svoj, ali i život svoje obitelji.

>>U posljednjih 15 godina umrlo 30 tisuća branitelja

Komentara 3

PM
Polde M.
07:24 17.12.2013.

Davor Batrac je ovih dana na predstavljanjima knjige više puta izrazio ogorčenost odnosom vlasti i medija prema braniteljima svojim jednostavnim riječima "samo nam nemojte govoriti da smo povlašteni". Vjerujem da bi želio da se to i ovdje kaže. Isto tako, on podržava ciljeve i nastojanja Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. I jedna ispravka - pokojni vukovarski branitelj Nedjeljko Hlevnjak nije Zagrepčanin nego Našičanin odakle je i krenuo u obranu Vukovara zajedno s Davorom i još 65 dragovoljaca 26.9.1991.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije