Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće Svjetske banke

Iz Hrvatske je iselila petina stanovništva, gora je samo statistika Malte

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
16.10.2019.
u 22:35

Situacija u Crnoj Gori identična je kao u Hrvatskoj, a podaci o Srbiji nisu poznati.

Najveću stopu emigracije u Europskoj uniji ima Malta, a odmah iza nje nalazi se Hrvatska. Prema najnovijem izvješću Svjetske banke 'Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji' Lijepu našu napustilo je 21.9% građana, odnosno petina ukupne populacije.

Ništa bolje ne stoje ni Portugal i Litva koje je napustilo 20% stanovništva, a što se tiče zemalja koje nisu članice EU Bosna i Hercegovina prednjači u iseljavanju. Iz susjedne je zemlje u tuđinu se iselilo gotovo pola starosjedioca (49,5%), dok je Albaniju napustilo 39.8% građana. 

Situacija u Crnoj Gori identična je kao u Hrvatskoj, a podaci o Srbiji nisu poznati.

Foto: Svjetska banka

Najatraktivnije destinacije migranata su gospodarski razvijene zemlje Sjeverne Amerike i zapadne te istočne Europe, a udio imigranata u zapadnoeuropskim zemljama posebno je porastao u posljednja četiri desetljeća. 

S druge strane, u Australiji, Kanadi i Novom Zelandu imigranti čine petinu ukupnog stanovništva, a sličan je trend zahvatio i velik dio zapadne Europe i Sjedinjenih Država. Tamo se udio imigranata približava brojci od 15%, što je oko četiri puta više od svjetskog prosjeka.

U kontekstu zemalja istočne Europe i Balkana poseban problem predstvalja odljev mozgova. Prema izvješću čak 55% iseljenika iz Bosne i Hercegovine visoko je obrazovano, a 40% visoko kvalificiranih iselilo je iz Armenije, Latvije i Albanije.

Hrvatska još nije došla do tako kritične brojke, ali i sadašnji podatak od 27% iseljenih postaje sve veći problem.

Komentara 34

Avatar nekakav
nekakav
07:14 17.10.2019.

a u kojem razdoblju su bile te migracije? zašto nije obuhvaćeno razdoblje od 1102.-e?! može i od 725.-e. svejedno. da vidimo trendove... prosječnom hrvatu ove brojke ne znače puno, osim kad mu mediji sugeriraju da je to nešto loše. umjesto da smo sretni što je dio naših ljudi našao drugi dom, i da se ne vraćaju jer im je tamo dobro, bolje nego doma, mi naričemo radi toga... svašta. zašto bi nam političari bili krivi za te stvari, koje traju desetljećima, stoljećima? odlazilo se i od pavelića, od tita, tuđmana, račana, zokija i plenkija.... to je proces koji nikad ne staje. država treba omogućiti ovo, ono, uvijek 'mora'! a mi ne moramo ništa. država daj posao, veliku plaću zakonima uredi... jel znate da naš radnik u rh je na pola produktivan kao onaj isti kad radi vani? kako to da u njemačkoj na skeli nikad nije na mobitelu, a kod nas doma 2 sata prčka po mobitelu?

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
10:56 17.10.2019.

Kad bih za istu placu morao radit radije bih birao vani, bilo kakvo maltretiranje radnika je zabranjeno ugovor je na 25 stranica i ne dozvoljava ni meni a ni drugima da te omalovazava na bilo koji nacin , tuzbe radnika na sudovima zavrse sa pozamasnim odstetama a svaka ozljeda ili slicno na poslu moze se naplatit (al onda moras mijenjat firmu )

DU
Deleted user
23:42 16.10.2019.

Petina? Ako nas je danas cca 4 000 000 to znači da nas je u bliskoj prošlosti u Hrvatskoj bilo 5 000 000 i da je iselilo milijun ljudi? Jedini pouzdani izvori su popisi stanovništva. Da nas ima manje - ima. U posljednjih 40 godina nešto iseljavanje šezdesetih, zatim poslije pada MASPOK-a, nešto pad nataliteta, rat 1991-95. i posljednja kriza i ima nas po mojoj slobodnoj procjeni cca 400 000 manje nego što bi nas bilo da je sve bilo OK. Ali nije. Ove ostale kvazi podatke iz kvaziizvora neću više uopće komentirati. Kao ni komentatore fataliste koji se zaletavaju na te kvazipodatke kao muhe na govno da prostite. Nego ... da nisu tu ubrajali i Starčevićevo "hrvatsko cvieće" što se nakon propasti endehazije odvojilo od hrvatskog nacionalnog korpusa? 😋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije