Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na prognozu rasta BDP-a od 2,1 posto

Ivan Šuker vjeruje da je to rezultat prezentacije premijera Oreškovića

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
04.02.2016.
u 13:41

Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker pak procjene Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva s 1,4 na 2,1 posto u ovoj godini smatra logičnim s obzirom na prezentaciju novog premijera i na novu vladu.

Prognoza Europske komisije kojom Hrvatskoj predviđa rast BDP-a od 2,1 posto rezultat je snažnog zamaha u 2015. godini, tvrdi bivši premijer Zoran Milanović, dok HDZ-ov Ivan Šuker vjeruje da je to rezultat prezentacije premijera Tihomira Oreškovića i nove Vlade.

– Piše u izvješću Komisije koja je relevantna, doduše nije uvijek u pravu jer isto korigira svoje prognoze, bila je pesimistična, ali je sama konstatirala da su ovi rezultati, brojke, posljedice snažnog zamaha u 2015. godini, to je najbitnija rečenica u tom izvješću, sve drugo je jasno, brojke su pozitivne. Sve brojke su dobre, bolje od planiranih. Tu je i rekordno visoka pozitivna platna bilanca zemlje od 4 posto što je brojka o kojoj se rijetko priča, a strašno je važna i je, ona jeste djelomično uvjetovana i padom cijena nafte, ali prije svega, a to također piše u izvješću, pojačanom industrijskom proizvodnjom i izvozom, izvoznim aktivnostima i izvozom u sektoru usluga u turizmu – komentira Milanović. Ne slaže se s vladajućima koji ovo vide kao uspjeh svoje Vlade.

– Ja znam da bi netko to htio povezati s novom hrvatskom Vladom, no ona je mogla utjecati jedino negativno, ali prognoza za 2016. i 2017. je dobra, posljedica zamaha u 2015. i sve je to jako detaljno razloženo u priopćenju. Vladi kojoj treba dva dana da se riješi jednog prijestupnika, ta Vlada sigurno ne ulijeva povjerenje. U izvješću Komisije piše da su ovi rezultati pozitivna posljedica snažanog zamaha u 2015. godini, ukoliko su ti ljudi bili članovi moje Vlade, onda su i oni zaslužni, ali koliko znam, nisu bili članovi moje Vlade – tvrdi Milanović.

Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker pak procjene Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva s 1,4 na 2,1 posto u ovoj godini smatra logičnim s obzirom na prezentaciju novog premijera i na novu vladu.

-–To je logična procjena povećanja i to je na kraju krajeva na određeni način i vjetar u leđa novoj vladi i vladajućoj većini da moraju izdržati na određenim reformskim zahvatima – tvrdi Šuker. On u pozitivnim prognozama ne vidi nikakav doprinos bivše vlade.

– Što to znači doprinos bivše vlade? Kretanja su takva koja su uvjet našeg okruženja, a da bi se ona povećala u Hrvatskoj se moraju provesti strukturne reforme. Bivša vlada je 2011. naslijedila situaciju na nuli pa ju je odvela u minus i nadam se iskreno da se s ovom to neće dogoditi – objašnjava Šuker svoj stav.

Bivši ministri Ivan Vrdoljak i Branko Grčić ipak vjeruju da su pozitivne prognoze posljedica rada bivše Vlade.

– Mislim da je tu najbitnija struktura rasta, a to znači industrijska proizvodnja, izvoz i trgovina na malo, potrošnja raste. Nemamo rast na osnovu zaduženja, kredita koje će neke druge generacije vraćati kako je nekad prije 10 godina bilo. I još jedna potvrda da je zemlja daleko bolja nego kad smo je mi preuzeli. Podsjetit ću vas, 2011. je bio pad više od 1 posto, a ako se vratimo na ovu prognozu od 2 posto, mislim da smo uspjeli u mandatu podići BDP za 3 posto. Ako ova Vlada bude makar ista kao mi, ne mora biti bolja, znači da možemo očekivati rast od 5 posto u ove četiri godine. I ja im želim taj uspjeh – tvrdi HNS-ov Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva. Ako u iduće četiri godine Hrvatska ne bude imala rast BDP-a od pet posto, nastavlja Vrdoljak, onda je nova Vlada lošija i neuspješnija “pa ćemo ih smijeniti”.

Bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova, SDP-ov Branko Grčić primjetio je da sve ono što je najavljivao se u konačnici i ostvarilo, na sreću bivše vlade, do kraja njihovog mandata.

– Kao što vidite, sve ono što je zapisano u ovom izvješću i ovim prognozama ima temelje u radu naše vlade i ja samo mogu reći da su velika očekivanja od ove sadašnje Vlade da tim putem nastavi, da te trendove održi i da zaista realizira ove prognoze za 2016. i 2017. Dakle, gospodarski rast je 1,8 posto u prošloj godini, deficit smo smanjili za 1,4 posto BDP-a samo u jednoj godini dana. U prognozama se računa da bi to smanjenje u 2016. i 2017, ukupno u dvije godine bilo jedan posto onda možete misliti koji je napor učinjen već u 2015.- komentira Grčić koji je u prognozi Europske komisije uočio i ocjenu da je čak i javni dug o kojem se najviše priča bitno usporen u 2015. godini, zahvaljujući prije svega smanjenju deficita.

– Sve su to zaista dobri parametri, ovaj jučerašnji o rastu osobne potrošnje 17. mjesec za redom govori da je oporavak počeo i prije 2015. Dakle duboko u 2014. i to je ono što zapravo dodatno potvrđuje da je naša vlada radila dobar posao – zaključio je Branko Grčić.  

>> Europska komisija predviđa Hrvatskoj rast BDP-a od po 2,1 posto u ovoj i u sljedećoj godini

Komentara 21

BR
brojevi
14:55 04.02.2016.

Europska komisija dobro je procijenila premijera Oreškovića i samim time podigla postotak hrvatskog gospodarstva s 1,4 na 2,1%. Vidi se da naš premijer visoko kotira u svijetskim stručnim krugovima. Normalno *Bivši*, u nedostatku svojih uspjeha, vole se *kititi* tuđim perjem kako bi prikrili svu sramotu svoje nesposobnosti i još gore vladavine. S druge strane sasvim je legitimno i demokratski da još uvjek ima onih koji im zbog ideološke obojenosti vjeruju.

Avatar Bruno
Bruno
15:22 04.02.2016.

Bit ce i puno vise bude li se islo HDZovim programom.

SH
Shaman
14:08 04.02.2016.

O da, jedna površna Power Point prezentacija je digla BDP za cijeli postotni poen. Daj opali onda još jednu dobru i idemo do 5-10%! Samo da ne moramo raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije