Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Penava

Čovjek koji je vratio HDZ-u vlast u Vukovaru

Ivan Penava
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
08.07.2014.
u 15:00

Jedni u njemu vide osobu koja može nešto pokrenuti, drugi drže da je pogrešan izbor. No, većina misli da mu treba dati šansu

Sa 39 godina Ivan Penava može se pohvaliti da je nakon pet godina, iz drugoga pokušaja, Vukovar vratio HDZ-u, ali i činjenicom da je na izmaku četvrtog desetljeća života postao najmlađi vukovarski gradonačelnik. O njemu, pak, i sami Vukovarci ne znaju previše. Zna se da preko oca Ante, koji je rođen u Vukovaru, vuče hercegovačko porijeklo, iz okolice Posušja, kao i da je već šest godina ravnatelj Ekonomske škole Vukovar.

A mišljenja o novom gradonačelniku podijeljena su, ponajprije prema političkoj pripadnosti. Jedni u njemu vide osobu koja Vukovar može pokrenuti, dok drugi smatraju da je pogrešan izbor. Ipak, većina njih slaže se s time da je riječ o mladom i obrazovanom čovjeku kojemu treba dati šansu koju je zaslužio pobjedom na izborima. Već su se pojavile priče i da je upravo Penava osoba koja će moći, kao prije desetak godina Ivo Sanader, smiriti narušene odnose između Hrvata i Srba u Vukovaru.

– Mislim da sam sasvim normalan, prosječan građanin Vukovara koji se ni po čemu posebnome ne ističe među svojim sugrađanima – kaže Penava za sebe.

Lijepo odrastanje

Rođen je u Vukovaru koji, zbog ratnih zbivanja, napušta 1991. kao učenik drugog razreda srednje škole. Slijede godine progonstva i seljakanja. Redali su se Crikvenica, Rijeka, Varaždin, Zagreb, inozemstvo… Osnovnu školu završio je u tadašnjoj O. Š. Ivana Gorana Kovačića, koja danas nosi naziv O. Š. Siniše Glavaševića. Zanimljivo je da je ravnateljica te škole još uvijek Marija Budimir, koja je i nova dogradonačelnica Vukovara. Srednju školu započeo je također u Vukovaru, gdje je završio prve dvije godine matematičke gimnazije. Zbog rata je treću godinu završio u Varaždinu, a četvrtu u Zagrebu, gdje je maturirao u XV. matematičkoj gimnaziji (MIOC).

I danas ima lijepa sjećanja na prijeratni Vukovar koji je, kaže, imao brojne sadržaje za mlade.

– Mislim pritom i na sportske, kulturne i druge sadržaje. Odrastali smo lijepo i bez nekih problema. No već 1990. godine manifestirala se velikosrpska Miloševićeva politika, nakon čega je uslijedila agresija na Hrvatsku – prisjeća se Penava koji je diplomu Kineziološkog fakulteta stekao 1999. Taj je fakultet na neki način i logičan s obzirom na to da je oduvijek volio sport. Bio je aktivni veslač te osvajao i medalje na brojnim natjecanjima. Na Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu 1999. veslao je i za Hrvatsku. Trenutačno je pri kraju doktorata koji je upisao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

I dok se njegov otac Ante u Vukovar vratio odmah nakon mirne reintegracije Podunavlja, Ivan je to napravio 2000. godine.

– Nikada nisam dvojio hoću li se vratiti u Vukovar. Jednostavno, želio sam i morao se vratiti. Sve to 1991. za mene je došlo nekako naglo. Preko noći ostao sam bez grada, bez prijatelja, djevojaka i svega drugoga – prisjeća se Penava.

Od tada počinje njegova nova vukovarska epizoda koja je vrhunac dosegnula pobjedom u utrci za gradonačelnika. U međuvremenu se oženio, a sa suprugom Sanjom, koja je zaposlena u Borovu, ima dvoje djece, dvanaestogodišnjeg sina Antu i šestogodišnju kćer Ivu.

– Prvih godina nakon moga povratka u Vukovar osjećala se ta neka pozitivna energija sa svih strana. Grad se obnavljao, dizao iz pepela, počeo je opet napredovati. Nažalost, brzo je sve to stalo – kaže Penava. Želeći na neki način pridonijeti boljitku Vukovara i njegovih građana, a razmišljajući prije svega, kako ističe, o budućnosti svoje djece, 2010. odlučuje se za ulazak u politiku. Postaje član HDZ-a. Tri godine poslije kandidat je za gradonačelnika Vukovara i u oba kruga izbora gubi od Željka Sabe. Kaže da mu je imponiralo ukazano povjerenje stranke te da ni jednoga trenutka nije dvojio hoće li ili neće upustiti se u izbornu utrku.

– Tko voli gubiti? Pekao me je poraz, ali najviše me je peklo što sam izgubio od osobe upitnih moralnih vrijednosti koja za svoj grad nije napravila što je trebala – ističe Penava.

Godinu dana poslije, Vukovarci su ponovno na izborima, a Penava je opet kandidat za gradonačelnika.

– Ni ovaj put nisam dvojio. Stranka me ponovno predložila i podržala, a u cijelu priču još sam jednom ušao radi viših ciljeva. Međutim, ove godine imao sam osjećaj da će biti dobro, što se na kraju i pokazalo točnim. Nakon pobjede laknulo mi je. I prije sam tvrdio, a tvrdim to i sada kada sam pobijedio, da mi, građani Vukovara, ne zaslužujemo da nas vodi osoba poput Željka Sabe, zbog svih afera koje se uz njega vežu – navodi Penava.

Djeca zajedno u školu

Snažniji politički angažman donio mu je i nove probleme na poslu. Pojašnjava to podatkom da je do trenutka kada je postao kandidat za gradonačelnika jednom u školi imao posjet inspekcije, a u zadnjih godinu dana bilo ih je pet. U isto vrijeme ostvarena pobjeda izaziva ponos, ali u obitelji, kako kaže, i nisu baš sretni zbog toga što je ušao u politiku jer su svi svjesni što jedna takva dužnost znači. Penave to vrlo dobro znaju jer je njegov otac Ante prvih godina nakon povratka bio dogradonačelnik Vukovara.

Svjestan je da ga na novom poslu čeka niz problema i iskušenja, a već sad, kako kaže, može najaviti da će 80 posto svoje energije uložiti u razvoj gospodarstva. Tu je i dvojezičnost, koja je i dalje gorući problem.

– HDZ-ovo, ali i moje osobno stajalište o ćirilici u Vukovaru posve je jasno: dvojezične ploče uvedene su protuzakonito kako bi Milanovićeva vlada skrenula pozornost s vlastitih neuspjeha. Umjesto da su se zalagali za dijalog i smirivanje međunacionalnih strasti, oni su ih namjerno u dnevno političke svrhe rasplamsavali. Bilo bi im bolje da su otvarali radna mjesta. Vukovar treba biti mjesto posebnog pijeteta. Pritom poručujem da sam uvijek spreman na razgovor sa sugrađanima srpske nacionalnosti i da ćemo kroz dijalog ostvariti maksimalni stupanj suglasja. Uvjeren sam da velika većina Vukovaraca bez obzira na nacionalnost ne želi biti Milanovićeva „moneta za potkusurivanje" – kaže Penava.

Na pitanje bi li pristao i na razgovor s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada bi došlo do te mogućnosti, spremno kaže: Zašto ne! Želja mu je i da svi zajedno u gradu idu u istom smjeru i rade na njegovu boljitku, ali kaže i da je svjestan da to baš neće ići tako lako.

– Imamo dosta problema, ali moramo razgovarati. Želim i da djeca idu zajedno u školu, ali svjestan sam i zakonskih odredbi i mogućnosti izbora roditelja. Uostalom, ako neko pravo vrijedi za Talijane, Mađare..., onda vrijedi i za Srbe. Želim biti gradonačelnik svih građana bez obzira na vjeru i naciju. Umjesto nametnutim problemom ploča, svi zajedno moramo se fokusirati na otvaranje radnih mjesta i gospodarski oporavak Vukovara i siguran sam da će se brzo osjetiti rezultati našeg rada – ističe Penava.

Za novoga gradonačelnika Vukovara njegovi suradnici i prijatelji kažu da ima odlike lidera. Ističu njegovu upornost i iskrenost, kao i da je uvijek isti, bez obzira na to što radio i čime se bavio.

– Ivana znam još iz vrtića i osnovne škole. Prijatelji smo više od 30 godina i oduvijek smo u kontaktu. Nije osoba koja voli praviti probleme. Uvijek je bio talentiran za sport i za svoju visinu iznimno spretan i brz. Nije me iznenadilo što se upustio u utrku za gradonačelnika i što je pobijedio. Ima dobre ideje, a iznimno je uporan, tako da vjerujem da će uspjeti – kaže Ivan Szabo.

PR za 10-15 minuta

Neki od političkih suparnika, međutim, ne štede riječi protiv Penave. Tako je bivši gradonačelnik Sabo rekao da Penava neće biti samostalan nego da će se politika za Vukovar kreirati u Vinkovcima. Govorilo se i da ne može doći na televizijsko sučeljavanje jer ono traje dulje od 10-15 minuta, koliko je od PR-a naučio da govori o problemima grada. Optuživan je i da je vodio prljavu i nekorektnu kampanju, pa mu Sabo nije čestitao na pobjedi. Ipak, s najvećim oprezom prema potezima Penave gledaju predstavnici srpske nacionalne manjine.

– Razlog su njegovi istupi u javnosti. Zbog toga se javljaju bojazan i nepovjerenje jer Srbi ne znaju što mogu očekivati. Zbog kampanje koju je vodio trebat će mu puno više vremena da dokaže da njegovo političko djelovanje ipak nije takvo – kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković. Penavu poznaje sa sjednica Vijeća te ističe da je uvijek bio neposredan i korektan. Budući da Milaković obnaša i dužnost dogradonačelnika, suradnja njega i Penave bit će neophodna i svakodnevna. – Ona će prije svega ovisiti o njemu. Ipak, ne očekujem da će otvarati bilo kakvu novu frontu sa srpskom manjinom – smatra Milaković.

Pred Vukovarom je novo razdoblje za koje će prije svega biti odgovoran Ivan Penava. Pritom je novi gradonačelnik iznio brojna obećanja za prve tri godine mandata, a vrijeme je već počelo teći.

>> Ivan Penava: Hvala Milanoviću što nas vrijeđa

Komentara 22

Avatar petrolio
petrolio
15:38 08.07.2014.

nije on vratio HDZ na vlast u Vukovaru nego hrvatski narod koji je napokon progledao i spoznao svoje greške na prethodnim izborima

BA
barbaizamerike
15:32 08.07.2014.

cestitam

Avatar mili99
mili99
15:29 08.07.2014.

Hdz se napokon vratio na vlast u Vukovaru, ali vraća se i u cijeloj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije