Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Ivan Pavao II. mogao bi biti beatificiran ove godine

Ivan Pavao II.
06.01.2011.
u 14:14

Liječnička komisija potvrdila je čudotvorno ozdravljenje časnoj sestri Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsona, a zazivala je Papu Wojtylu za ozdravljenje

VATIKAN – Ivan Pavao II. bi mogao biti beatificiran u prvoj polovici 2011. godine. Naime, liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca je potvrdila čudotvorno ozdravljenje francuskoj časnoj sestri Marie Simon-Pierre (44) koja je bolovala od Parkinsona, a zazivala je Papu Wojtylu za ozdravljenje. Dokumentacija je iz zdravstvene komisije stavljena na stol Kongregacije za pitanje svetaca, koja bi mogla svoj sud o beatifikaciji Wojtyle donijeti polovicom siječnja, nakon čega će još manjkati samo potpis pape Benedikta XVI.

Dekret o herojskoj kreposti Karola Wojtyle, što znači korak do konca procesa beatifikacije, je Benedikt XVI. potpisao 19. prosinca 2009. Postulator kauze za beatifikaciju Wojtyla, mons. Slawomir Oder, je Kongregaciji za pitanje svetaca predstavio navodno neprirodno ozdravljenje francuske časne sestre koja se molila Ivanu Pavlu II. nakon njegove smrti 2. travnja 2005.

Časna je zbog Parkinsonove bolesti, od koje je bolovao i Ivan Pavao II., morala napustiti službu u bolnici u Arlesu, na Azzurrnoj obali. Časne sestre iz njezina reda su se molitvama obratile Ivanu Pavlu II. u lipnju 2005. i bolest je nestala.

Liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca na čelu s profesorom Patrizioom Poliscom, osobnim liječnikom Benedikta XVI., trebala je donijeti svoje mišljenje o načinu ozdravljenja francuske časne sestre. Jedan od članova komisije izrazio je sumnjhu glede stvarne bolesti Marie Simon-Pierre, odnosno je li ona stvarno bolovala od neizliječivog Parkinsona. Načinjeno je više nalaza, više stručnjaka je izrazilo svoje mišljenje, odnosno htjelo se točno utvditi je li se radilo o neobjašnjivom ozdravljenju. Da je taj slučaj bio odbačen, vjerojatno bi se onda predstavio neki drugi od više od 200 prijavljenih. Bilo je i onih koji su komentirali kako se namjerno želi usporiti proces beatifikacije Ivana Pavla II. 

Liječnička komisija se, kako se sada doznaje, sastala koncem 2010. i u najvećoj tajnosti procijenila kako je do ozdravljenja došlo na neprirodan način. Sada svoje mišljenje treba izreći Kongregacija za pitanje svetaca, a njezin pročelnik, kardinal Angelo Amato, će zatim svu dokumentaciju odnijeti Papi na potpis. Nakon toga će trebati odrediti samo datum beatifikacije. Teoretski je moguće da Ivan Pavao II. bude proglašen blaženikom na šestu godišnjicu svoje smrti, dakle 2. travnja 2011., ali ima i drugih opcija, odnosno datuma koji simboliziraju Wojtylin pontifikat i koji bi mogli biti prikladni za takvu svjetsku svečanost.

Ključne riječi

Komentara 28

KR
krilnik2
19:11 06.01.2011.

cvrcak2010 je napisao/la: Svim gradjanima pravoslavne vjeroispovjedi ovom prilikom zelim sretan, miran i blagoslovljen Bozic. /************************/ Vlaski Bozic nije danas nego tek sutra.

OB
-obrisani-
15:17 06.01.2011.

Svim gradjanima pravoslavne vjeroispovjedi ovom prilikom zelim sretan, miran i blagoslovljen Bozic. Hristos se rodi.

OB
-obrisani-
04:30 07.01.2011.

Papa - PUTNIK... Papa koji je najvise proputovao, koji su trudio siriti ljubav i mir, koji je u SVIM ljudima vidio djecu Bozju. Hvala mu na svemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije