Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni Praznik rada

Italija: Ukidaju se tri državna praznika, čak i Praznik rada

Berlusconi i Tremonit
16.08.2011.
u 12:27

Tri državna praznika postaju radni dani, a ukidaju se i male općine i pokrajine u kojima ima ukupno 55 tisuća zaposlenih političara

RIM – Radni će postati državni praznici, koji su do sada bili neradni. Tako će se i za Praznik rada, 1. svibnja, raditi zbog produktivnosti i konkurentnosti. Kao neradni praznik ukida se još i Dan republike i Dan oslobođenja od nacifašizma. Ta će se tri praznika obilježavati nedjeljom. Italija pregovara i s Vatikanom kako bi se i neki vjerski praznici pretvorili u radne. Vjerske se praznike kao neradne dane uvelo na temelju konkordata sa Svetom Stolicom. U Italiji se ne radi na Novu godinu (ta bi se proslava, istina, mogla isključiti kao religijska), na Božić i Štefanje, na Uskrsni ponedjeljak, na dan Svih svetih i na Sveta tri kralja (taj je praznik bio ukinut sedamdesetih godina u vrijeme naftne krize, a vraćen je devedesetih).

Ukida se, na najmanje dvije godine, 13. plaća, na dvije se godine odgađa isplata novca na koncu radnoga staža, uvodi se dodatni porez na prihode iznad 90.000 eura godišnje, ukidaju se općine s manje od tisuću stanovnika i pokrajine s manje od 300 tisuća stanovnika što znači da će biti ukinuto 55 tisuća radnih mjesta u državnim administracijama itd.

To su samo neke mjere koje je uvela talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija. One su već objavljene u službenom listu, što znači da stupaju na snagu, ali će se o njima i eventualnom njihovu poboljšanju raspravljati u parlamentu.  No, konačni iznos od 45 milijardi eura rezova u dvije godine ne smije biti smanjen. Bude li  se vladin prijedlog rezanja troškova mogao poboljšati, onda će to i koalicija desnog centra prihvatiti, ali konačan iznos mora biti 45 milijardi eura. Tome treba pridodati već programiranih 90 milijardi eura rezova s mjerama donesenima prije mjesec dana. Rezovi i novi porezi uvode se kako bi se državni dug do konca 2013. poravnao s bruto domaćim proizvodom (BDP). Sada državni dug iznosi 120 posto BNP-a.

Predviđeno je i lakše davanje otkaza stalno zaposlenim djelatnicima.

Parlamentarci koji imaju dvije i više dužnosti, morat će se odreći ostalih, a čak 112 zastupnika ujedno su ili gradonačelnici ili vijećnici. Bit će, dakle, i rezova u politici, ali čak 94 posto Talijana smatra da su predviđeni rezovi u potrošnji političara premali. Ukidaju se neki privilegiji, kao što je putovanje u prvom razredu, ili upotreba državnog vozila itd. No sve je to, po mišljenju talijanskih građana, premalo, jer ne samo što je politika sebi uzela veliki dio torte nego ga želi i dalje dobivati.

Pripremaju se i prosvjedi protiv tih mjera. Čelnica najveće talijanske sindikalne konfederacije CGIL-a Susanna Camusso, najavila je da će se 23. kolovoza na izvanrednom sastanku odlučiti datum generalnog štrajka i protuvladinih prosvjeda jer su vladinim mjerama štednje opet najviše pogođeni zaposleni i umirovljenici.

Ključne riječi

Komentara 28

ZV
zvan12
14:04 16.08.2011.

Caaaak i \"praznik rada\" (to je ono kada se \"ispraznjava\" a ne \"upraznjava\" rad). Inace bila su i vremena kada smo isli raditi i na sam Bozic.

Avatar Jana
Jana
14:15 16.08.2011.

Ne samo Italija nego sve zemlje u Evropi stiskaju kajiš. Recesija je a šta mi poduzimamo?

CH
chainsaw.
13:28 16.08.2011.

“Predviđeno je i lakše davanje otkaza stalno zaposlenim djelatnicima.” -------------------------------------------------------------------------- ova tocka se uvijek nadje negdje pri dnu prijedloga. kad vec pomislis da je najgore proslo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije