Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA STRANA JADRANA

Italija ignorira spor

28.09.2005.
u 19:06

Mora zemalja Europske unije zajednička su, prema tome, i Mađarska može imati svoju ribarsku flotu na Jadranu. Proglašenja nekih ekskluzivnih zona ne mogu biti jednostrana i potpuno su nevažna stav je Italije. Nijedan nacionalni list nije objavio slovenske namjere u Piranskom zaljevu. Jedino je lokalni list Piccolo iz Trsta povremeno pisao o hrvatsko-slovenskim svađama. Osim toga, Italija provodi sasvim drukčiji projekt o ribolovu i zaštiti mora.

Evo primjera. U subotu, 24. rujna, u Veneciji je završena konferencija o održivu razvoju ribarsta u Jadranu, odnosno o europskom projektu Interreg III ADRI.FISH. za promicanje održiva ribarstva u gornjem Jadranu. Projekt je ponajprije pokrenula regija Veneto, a zatim regije Emilia Romagna i Friuli Venezia Giulia te hrvatska regija Istra i slovenski grad Izola.

Usporedno je pokrenut i europski projekt ADRIBLU za upravljanje ribljim bogatstvom Jadrana, za koji je Europska unija predvidjela 2,8 milijuna eura, a bit će ostvaren do kraja 2006. Projekt predviđa i stvaranje marke kvalitete, Adri.Fish, dakle ribe iz Jadrana, kao i socijalno-ekonomskog opservatorija za ribarstvo u gornjem Jadranu. Uvodi se planiranje u ribolovu i stalni tzv. Plavi stol koji će okupljati predstavnike svih jadranskih regija. Uz takve projekte za Jadran, slovenska crtanja i dijeljenja Jadranskog mora zasigurno nisu zanimljiva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije