Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARHEOLOGIJA

Istraživali napuštene bunkere, našli tumule iz pretpovijesti

arheologija (1)
Arhiv Speleološke udruge K. zviri
28.03.2011.
u 12:33

Otkriveno je desetak grobnih humaka iz brončanog ili željeznog doba; većina ih je oskvrnuta, ali nekoliko ih je dobro očuvano pa će biti posla za arheologe

IVANEC/MOŽĐENEC - Tijekom istraživanja napuštenih vojnih bunkera bivše JNA na području Kalnika, članovi Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca naišli su na neočekivano otkriće. Iznad Možđenca kod Novog Marofa otkrili su tumule, grobne humke iz brončanog ili željeznog doba! Vijest o vrijednom arheološkom otkriću potvrdio nam je predsjednik Speleološke udruge Tomica Matišić:

- Kad smo istraživali mrežu podzemnih rovova povezanih s bunkerima na Kalniku, jedan nas je mještanin uputio uzbrdo. Tu smo naišli na tumule, a da je doista riječ o prastarim grobnim humcima potvrdila nam je naša članica, koja je po struci arheologinja. Riječ je o desetak grobova, a na žalost, većina njih je oskvrnuta. Ipak, nekoliko ih je još uvijek dobro očuvano, pa vjerujemo da će biti interesantni arheolozima. Dakako, mi ih nismo otvarali, taj ćemo posao prepustiti arheolozima – izjavio je Matišić te dodao da se tumuli nalaze u blizini stare rimske ceste između Možđenca i Sudovca.

Svi pronađeni grobovi su kameni, a prema njihovoj veličini, može se reći da je riječ o pojedinačnim grobovima. Inače, tumuli (mogile, gromile) su veći ili manji zemljani ili kameni humci, pod kojima se nalazi jedan ili više grobova. Najčešće su smješteni na uzvišenjima, kako bi bili vidljivi iz okolice, kao što je to slučaj i s tumulima iznad Možđenca. Pokojnici su u tumule sahranjivani različito, ovisno o vremenu i kulturi, pa su u njih bila polagana tijela pokojnika ili su se pokojnici spaljivali pa su se u tumule polagale žare s njihovim pepelom. Na području Hrvatske tumuli su se podizali, otprilike, kad i ilirske gradine, od srednjeg ili kasnog bakrenog doba (oko 1600. godine pr. Krista) sve do kraja željeznog doba, odnosno, do rimske prevlasti na našim prostorima.

- Budući da je na tom području JNA prostor dosta uništila zbog iskapanja rovova i artiljerijskih bunkera, vjerujemo da je time devastirano dosta arheoloških nalaza – rekao je Matišić.

Novi tumul kod Klenovnika

- Za tumule na području Možđenca dosad nisam čula, ali vijest o njihovu pronalasku vrlo je interesantna, a svaka informacija o njima nam je dragocjena – poručila je arheologinja Marina Šimek iz Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin. U međuvremenu, speleolozi su naišli na još jedan odlučno sačuvan tumul, ovog puta na području Goranca kod Klenovnika.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:09 28.03.2011.

A jeste budale. Javno to objavlujete, da mogu odmah doći tati iz Pule i krasti.

ST
standup
16:20 28.03.2011.

sóske-miske.., pa Varadzin i nije bas´blizu pule.., a mozda nije ni u istri.., ali ti ka JNA-vojno grlo bis´visé tribati znati o lokalizacijama Arheoloskih nalazista na ex-JNA podrucjima,..jer ako je bilo ki nesto bija nasá od starina,..1-prvo je \"Glavesína\"-JNA podoficirr ili oficir to \"pregleda\" i sebi sklonija..od nalaza na kopnu-pod zemljom do nalazista pod morem , cá i onih starih Venecijanskih Galija..i Amfora, kipova , srebrnine itd.., ..a opnda bi to Posli \"svojega privatnog-istrazívanja, pita Komitet dali da obavjewsti -Arheologe-Civile..., i nakon dugoga \"drz´-daj-nedaj\" bi stigli lokalni Arheologi i uglavnom bi zacrtali to nalaziste i..kada bude $oldi i vrimena...i Politicki-trenutak.. bi objavili ..ili Neobjavili-nalaze ..ali samo po Lokaciji..da slucájno nebi ispalo da su nasli neke Strance koji su tu bili i 2-3000 godina prije Balkanaca tj.-yugovicá...itd.

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
06:35 29.03.2011.

Bas super, mozda ali mozda bi bas to bilo odlucujuce u borbi protiv tadasnjeg neprijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije