Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražili smo tržište najprodavanijih lijekova

Isti lijek, drugi naziv, a cijena od 15 do 39 kuna

Lijekovi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
11.05.2016.
u 23:45

Apsurd je da se neprekidno govori o edukaciji stanovništva i potiče na samoliječenje dok dostupni lijekovi poskupljuju, a kupovna moć slabi

S najavom zakonskih izmjena referentnih zemalja prema kojima se formira cijena lijekova u Hrvatskoj, administracija je najavila i njihovo pojeftinjenje početkom iduće godine, ali što se tiče bezreceptnih lijekova (OTC), zasad sve ostaje po starom.

A to “po starom” znači gotovo najviši PDV na OTC lijekove u Europi, zbog čega se slabija prodaja zadnjih godina nadomješta rastom cijena lijekova.

Apsurd je da se neprekidno govori o edukaciji stanovništva i potiče na samoliječenje dok dostupni lijekovi poskupljuju, a kupovna moć slabi.

Alternativa brendovima

Tako smo Aspirin 100, podsjetimo, 2011. godine plaćali 23 kune, a danas ga plaćamo 39 kuna, 16 kuna više.

Riječ je o lijeku dostupnom bez recepta čija je djelatna tvar acetilsalicilna kiselina, a 100 miligrama acetilsalicilne kiseline dnevno preporučuje se za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. I upravo zbog tog savjeta acetilsalicilna kiselina je najkorišteniji lijek u Hrvatskoj.

U 2014. godini je na prvom mjestu s prodajom većom od 50 milijuna kuna prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Iste su godine potrošene 62 definirane dnevne doze acetilsalicilne kiseline na tisuću stanovnika, što je povećanje u odnosu na godinu prije, odnosno 2013.

Prevencija srčanih bolesti, kao i redovita kontrola, česta su preporuka za dnevnih 100 miligrama acetilsalicilne kiseline, no taj liječnički savjet svake je godine za pacijente sve skuplji. Alternativa u ljekarnama, uz poznate dugovječne brendove, jesu pakiranja drugih proizvođača. Tako je Belupov Aska Pro 100 lijek iste djelatne tvari čija je cijena 15 kuna, također za pakiranje od 30 tableta.

Formiranje cijena politika je svake farmaceutske kompanije, a na nju svakako utječe spomenutih 25 posto PDV-a.

Stav Belupa je da prilikom formiranja cijene svakako vodi računa o kupovnoj moći pacijenta, odgovor je iz te kompanije. Napominju također da pri tom postupku moraju voditi računa nalazi li se lijek u receptnom ili bezreceptnom statusu upravo zbog razlike u stopi PDV-a koja je na receptne lijekove pet posto.

I ljekarnici nam o velikim razlikama u cijeni istog lijeka govore jednako, uz napomenu da je regulativom zajamčena ista cijena nekog lijeka u svim ljekarnama.

Povukli odobrenje

Kao najkorišteniji lijek acetilsalicilna kiselina, uz Andol, Aspirin, Asku, dostupna je i pod nazivom Cardiopirin po cijeni od 28 kuna za pakiranje od 30 tableta od 100 miligrama.

Svoju inačicu ovog lijeka kompanija PharmaS povukla je, prema podacima HALMED-a, vlastitim zahtjevom za povlačenje odobrenja. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ivica48
ivica48
07:20 12.05.2016.

Nasi majstori apotekari Aspirin je pakovanje od 98 tableta a nsi ga prepakiraju u 30 tableta da pljackaju sirotinju

TH
than
02:08 12.05.2016.

Da ste barem napisali nesto korisno... Tko pije acetilsalicitnu kiselinu od 100 mg ?!?!?! I cemu to sluzi ? Za ovo sto ste napisali (to ionako ne lijeci, nego svi misle da nesto pomaze unaprijed)? Oni kojima ova supstanca mozeze izljeciti glavobolju slabiju trebaju bar dozu od 300 (a to su djeca i stariji koji nisu puno koristili jace verzije)... Pa, eto. Napravite tekst o tome....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije