Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novca ima

Isplatu dječjeg doplatka nakratko usporila obrada zahtjeva

dječji doplatak
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
25.05.2016.
u 12:09

Dosad je HZMO kompletirao rješenja za 312 tisuća djece od približno 360 tisuća koliko ih je do veljače imalo pravo na isplatu

U ponedjeljak je počela isplata dječjeg doplatka za travanj, koji će ovaj mjesec dobiti 163 tisuće korisnika za 312 tisuća djece. Za isplatu je pripremljeno oko 114 milijuna kuna. Posljednja tri mjeseca, uključujući i svibanj, novac stiže nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, ali nadležne institucije objašnjavanju da je pomicanje rokova privremeno te da se idućih mjeseci isplate planiraju do 20. u mjesecu.

Dječji doplatak godišnje prima oko 360 tisuća djece i, ovisno o dohocima u obitelji, kreće se od 199 do 299 kuna po djetetu, s tim što pojedine kategorije djece imaju pravo na uvećane svote. Svi su korisnici dječjeg doplatka u veljači dužni obnoviti zahtjev za isplatu koje HZMO nakon toga iznova obrađuje.

Trenutačno je ostalo još 50-ak tisuća zahtjeva za obradu, čija brzina ovisi i o razmjeni podataka s poreznom upravom, koja je glavni izvor podataka za utvrđivanje prihoda obitelji. Kako bi obradili što više zahtjeva, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje objašnjavaju da je praksa te institucije da u ožujku, travnju i svibnju pomakne isplate dječjih doplataka u prve dane četvrtog tjedna u mjesecu. Nekima se dogodi da na obnovu isplate pričekaju mjesec ili dva, ali nakon što im se utvrdi pravo, naknadno dobiju razliku. Država godišnje za dječje doplatke izdvaja oko 1,4 milijarde kuna. Očekuje se da će od iduće godine uz dohodovni država primijeniti i imovinski cenzus, no još nije poznato po kojim kriterijima. •

>> 100 poteza kojima 
bi se olakšao život hrvatskim građanima

>> Je li novac važan za školski uspjeh djece? Je, ali koga briga za djecu...

Komentara 2

TH
than
00:06 26.05.2016.

Pa zato i imaju plus u proracunu, jer nista ne isplacuju, kasne na sve strane...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:40 25.05.2016.

Šta nakratko... tri i pol mjeseca nije im dovoljno da izdaju rješenje ...sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije