Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov kandidat za veleposlanika:

Islamska država i dalje je velika prijetnja

Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
06.03.2019.
u 22:26

Ističući važnost američko-saudijskih odnosa, John Abizaid je ipak rekao da netko mora odgovarati za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu

Umirovljeni američki general i kandidat predsjednika Donalda Trumpa za veleposlanika u Saudijskoj Arabiji izjavio je u četvrtak da je Islamska država (IS) "gotovo izbrisana s lica Zemlje", ali i dalje predstavlja "veliku prijetnju" SAD-u i njegovim saveznicima. Ističući važnost američko-saudijskih odnosa, John Abizaid je ipak rekao da netko mora odgovarati za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Unatoč rastućim napetostima između Washingtona i Rijada, SAD nema veleposlanika u toj zemlji otkako je Trump postao predsjednik u siječnju 2017. "Dugoročno gledajući, potrebni su nam snažni i zreli odnosi sa Saudijskom Arabijom", rekao je Abizaid na saslušanju u Senatu. "U našem je interesu da odnosi budu čvrsti", dodao je.

SAD je uveo sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika, uključujući i Saud al-Qahtanija, bivšeg savjetnika prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji je navodno sudjelovao u planiranju i likvidaciji novinara, donedavno desetljećima vrlo bliskog saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Trump se suočava s kritikama senatora da je propustio izravno okriviti princa bin Salmana iako američki obavještajci smatraju da jedna takva operacija zahtijeva odobrenje samog princa. Khashoggi je ubijen prošlog listopada u saudijskom konzulatu u Turskoj. Njegovo je tijelo navodno raskomadano i nikada nije pronađeno.

To je ubojstvo pojačalo nezadovoljstvo Washingtona stanjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji te velikim civilnim žrtvama u građanskom ratu u Jemenu gdje se saudijska koalicija bori protiv proiranskih pobunjenih Houthua. Najmanje dvojica republikanskih senatora su na sasliušanju Abizaida nazvala bin Salmana "gangsterom".

>>Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Ključne riječi

Komentara 7

MX
Mister X
22:52 06.03.2019.

dat za veleposlanika: Islamska država i dalje je velika prijetnja , Kada je tako nebi li bio red da se nastavi idučih 5 godina Amerika i cijeli NATO da Bombaju Assada - Siriju ? Ostalo su savladli sve zanmo Irakak Äist Libija ÖIsta Afganistan nakon 18 godina preöisto sve nema niti jednog niti jedna polovica od jednog troriste islmiste tamo . Kolio miljardi je stajala ta " kampanja " rat protiv terorista i islamska držva pobjjeđena kako znamo . ( jedino što neznamo ni gdje je bila ni skim je graničila ) Tko ju je priznao kad je od cijelog Zapada bila priznati protivnik ! Jedino Putin nema pojma pa sve krivo radi . Dok je NATO najbolji zato .....

JA
jadranskomore
13:05 07.03.2019.

A sta radi ta kraljevina francuska/njemacka sa svojim poslusnicima USA isto tako da su i jos uvijek dozvoljavaju da se financiraju teroristi, koji dobivaju badava oruzje municiju vozila hranu, culi smo ovaj tjedan na njemackoj NTV tv ko je glavnini finacijer i do danas uplatili su 70.000.000.000$ ovim teroristima, gdje je tu nas ministar obrane, nas ministar vanjskih poslova nas sef hrvatske kaj nemaju muda reci: stano malo zakaj njima dozvoljavate da je financiraju tako dugo, izgleda da je i Trampu vaznije potpisat biznis od 400 milijardi$ nego zaprti pipu zajedno sa eu kraljevinom ( zakaj eu kraljevinom, zoto kaj ovi ostali 26 ne odlucuju ni o cemu vec samo dizu ruke i ne predlazu nista kaj bi i predlagalji kad nikaj niti nemaju za reci).

GO
GorenjeHiSense
23:29 06.03.2019.

Velika su prijetnja miru! Nalik balkanskih cetnika i ustasa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije