Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Irska je obećana zemlja, ali troškovi života i najam kuće su preskupi

naslovnica
Foto: VL
1/2
09.07.2015.
u 00:00

Puno izazova: 
Kuću je teško naći, čuvanje djece je skupo, a škole rade samo do 14 sati...

U Irsku je otišao prije šest mjeseci, a nedavno, baš nekako u vrijeme kad mu se prema početnom planu trebao pridružiti ostatak obitelji, na svome je blogu, ispisanom u starom irskom lučkom gradiću Corku, objelodanio: "Vraćam se, Zagrebe, tebi..." Odluka nije donesena naprečac. Hrvatski informatičar M. Š. (podaci poznati redakciji) informatičarski je precizno odvagnuo pluseve i minuse kod nas i u Irskoj. Mora se priznati, zbroj u korist Hrvatske iznenađuje. Ipak živimo u zemlji u kojoj se vjeruje da je bolji život negdje drugdje, a pritom je upravo Irska na glasu kao zemlja nade i prosperiteta.

– Nemam pretenzija da iznesem apsolutnu istinu. Idealno nije nigdje, no za neke Irska jest obećana zemlja. Pogotovo, recimo, za mlade bez obitelji koji kod nas ne mogu naći posao ili stručnjake određenih vještina. U Irskoj posla ima, a plaće su proporcionalne znanju i iskustvu. Cijene hrane slične su hrvatskim, odjeća je i nešto jeftinija, ali je zato najam stana prilično skup, kao i čuvanje djece te usluge poput frizerskih i sl. Ljudi koji, primjerice, rade u pozivnim centrima na jednostavnijim poslovima mogu zaraditi od 1400 eura naviše. Za hrvatske pojmove puno, ali ako za najam stana morate dati 700 do tisuću eura, onda to i nije neka plaća. Mnogi došljaci stanuju zajedno, čak i poneki Irci tako žive - kaže M. Š.

U pečalbu se otisnuo nakon dobre poslovne ponude, koju nije tražio, ali ga je ona preko poznanika našla na tadašnjem radnom mjestu u Hrvatskoj. Ponuda je bila dobra, iako je i u Hrvatskoj solidno zarađivao.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtak ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U minusu već šest godina: BiH više ne može pokriti iseljavanje iz Hrvatske

>>U današnjem Večernjem među ostalim donosimo i ove teme:

Dragan Vasiljković - Arkanova desna ruka koja je obučila 3000 pobunjenih Srba

Julienne Bušić: Treba raditi za domovinu, ne za sebe ili fotelje

Jakovina: Nisam bježao 91. pa zašto bih od predsjednice iz svog ministarstva

Nedostatak deviza i skupa nafta 1982. odveli Jugoslaviju u bankrot

Foto: VLm

Komentara 32

DU
Deleted user
22:32 08.07.2015.

Juzna afrika? Ustave te na cesti i uzmu auto, sa oruzjem upadnu u shopping centar iz oduzmu novac... moras imati kamere i dizati ogradu oko kuce da te ne okradu sigurnost na jako malom nivou.....

DU
Deleted user
22:44 08.07.2015.

To je tako kad se misli da novci drugdje rastu na drvetu i da samo nas Hrvate čeka da ga pokupimo. Unatoč svemu, život u HR nije loš za one koji rade. Oni koji su bez posla, to je druga priča. Njih razumijem. Ali one koji su imali posao pa su otišli jer su se ovdje osjećali potplaćeno......kvaliteta života nije definirana samo cifrom na tekućem računu. Ima tu puno toga, od baka servisa pa na dalje.

BA
bakulušić
21:39 08.07.2015.

Hrvatska je obećana zemlja iako trenutno izgleda kao Gunja nakon poplave. I mi smo živjeli u iluzijama a zaboravili smo na "nasipe". Iskustvo je skupa škola...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije