Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguća kompenzacija za smanjene isporuke uz Rusije

Iranu je plin u ukrajinskoj krizi postao adut u nuklearnim pregovorima

Iran
Foto: ABACA/PIXSELL
1/4
23.02.2022.
u 13:10

Na razgovorima u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. Iran i velike sile postigli su znatan napredak, kažu u Teheranu

Sa svih strana dolaze pozitivni signali o vrlo brzom ponovnom potpisivanju nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila.

– Na razgovorima u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. Iran i velike sile postigli su znatan napredak – kazao je jučer glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

Treće zalihe u svijetu

Iako je ministar naglasio da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", analitičari su uvjereni da će do sporazuma doći vrlo brzo, jer SAD i EU ne žele u ovom trenutku uz rusko-ukrajinsku krizu otvoriti još jedno žarište na Bliskom istoku. Pregovori između Teherana i Washingtona održavaju se u Beču od travnja prošle godine.

Prema novom nacrtu ugovora, nakon višemjesečnih pregovora uključena su i druga pitanja kao što je odmrzavanje milijarda dolara iranskog novca iz južnokorejskih banaka te oslobađanje zapadnih državljana iz iranskih zatvora. Iran je spreman razmijeniti zatvorenike sa SAD-om.

Iransko najviše sigurnosno tijelo, Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost, provodi razgovore u Beču i za to izravno odgovara vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, koji je najviša vlast u Iranu. Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se krajem studenoga u Beču s ciljem da se SAD vrati u ugovor koji je potpisan 2015., a trebao je spriječiti Iran da razvije atomsku bombu. Slučajno ili ne, prvi put neizravni razgovori između Irana i SAD-a protekli su u mirnom i pozitivnom ozračju otkad se SAD povukao iz međunarodnog nuklearnog ugovora 2018. u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa.

Mnogi analitičari vjeruju da SAD i EU žele što prije postići sporazum jer u ovom trenutku Iran, koji je treći u svijetu po zalihama plina, potreban je Europi i Americi u vrijeme zabrinutosti o mogućnosti zaustavljanja dotoka ruskog plina nakon pogoršanja ukrajinske krize. U Iranu se ponovno govori o mogućnosti izvoza energije u zapadne zemlje i oživljavanju projekata planiranih od režima Reze Pahlavija. Ovo nije prvi put da je ideja o izvozu plina u Europu došla u iranske krugove, ali Iranci vide pogoršanje krize između Rusije i zapadnog svijeta kao priliku da se "voda vrati u svoje tokove" i stave iransko-europske odnose na pravi put. Stručnjaci za energetiku uvjereni su da je za Iran najbolje da radi na zadovoljavanju europske potražnje za plinom u svjetlu nastavka nuklearnih pregovora u Beču, objašnjavajući da ruski interes zahtijeva nastavak sankcija Iranu i uskraćivanje izvoza plina u Europu. Ukazujući na nedostatak povjerenja između zapadnog svijeta i Rusije, analitičari smatraju da je Iran jedina zemlja sposobna nadoknaditi Europi ruski plin.

Vraćanjem europskih divova, posebno francuskog Totala, koji bi proveo svoje obveze u Iranu – kao jednog od uvjeta za oživljavanje nuklearnog sporazuma u bečkim pregovorima – završio bi projekt razvoja 11. faze plina u Pars polju u južnom Iranu te prijenos energije u Europu.

Prijenos energije u Europu

Ono što je zanimljivo da na skupu vodećih svjetskih proizvođača plina u Kataru sudjeluje i predsjednik Irana Ebrahim Raisi. Ahmed Asadzadeh, pomoćnik za međunarodne i trgovinske poslove u iranskom ministarstvu nafte, rekao je da je sadašnja iranska vlada usredotočena na jačanje trgovinskih odnosa sa susjednim zemljama te da je suradnja s europskim zemljama drugi prioritet.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
13:37 23.02.2022.

polako, nije iran naivčina koja bude pala nakon prvog poljupca, nakon 50 godina šamaranja. da bi iran mogao nadomjestiti rusiju u opskrbi plinom, trebalo bi napraviti malo više od vrtićke slikovnice. znate gdje je iran, a gdje europa? o kojim se udaljenostima radi? kako bi plin dolazio u europu? zrakom? za lng terminale trebaju godine da se naprave. nema tu velikih lego kockica. plinovod? kako, preko turske? iran i turska? preko sirije? super, radi toga je i razarana sirija, radi plinovoda iz katara. obična distrakcija građana, kao ima alternativa ruskom plinu. ima i američkom lng-u. u ruskom plinu. kad će europa početi zarađivati na svojem položaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije