Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Trojanski konj"

Iranske vlasti zatvorile trgovine koje prodaju Barbie

'A limited edition tokidoki Barbie doll is pictured in this undated handout released to Reuters October 27, 2011. With pink hair and tattoos across her shoulders and neck, U.S. toymaker Mattel\'s late
'HO'
20.01.2012.
u 13:36

Sve lutke Barbie u teheranskim trgovinama zaplijenjene su kao dio "nove faze" borbe protiv "manifestacija zapadnjačke kulture"

Iranska policija zatvorila je desetke trgovina zbog prodaje Matellove lutke Barbie. Trgovine su zatvorene kao dio višedesetljetne borbe protiv znakova zapadne kulture u Iranu, prenosi AP.

Neimenovani policijski službenik potvrdio je da su policajci zaplijenili sve lutke Barbie u trgovinama u Teheranu kao dio "nove faze" borbe protiv "manifestacija zapadnjačke kulture".

Barbike odjevene u kupaće kostime i kratke suknjice nisu prikladne za prodaju u društvu u kojem žene u javnosti moraju nositi pokrivala za glavu, a muškarcima i ženama zabranjeno je zajedno odlaziti na kupanje. Zabrana prodaje lutke Barbie, koja je dizajnirana da nalikuje na zapadnjačke žene, na snagu je stupila sredinom 90-ih godina, a 1996. vlada je poduprla agenciju za zaštitu djece i potvrdila da je Barbie zapravo "trojanski konj" koji u Iran kriomice unosi utjecaje Zapada kao što su šminka i izazovna odjeća.

Vlasti su 2002. pokrenule kampanju i zabranile trgovinama igračaka prodaju lutaka Barbie osuđujući lutku zbog neislamskih i karakteristično američkih obilježja. Ipak, vlasti su s vremenom odustale od kampanje, a iranskim djevojčicama predstavljene su lutke blizanke Dara i Sara koje su dizajnirane da promiču tradicionalne vrijednosti. Lutke su odjevene u skromnu odjeću i svaka od njih ima svoju obiteljsku priču. Unatoč naporima iranskih vlasti lutke nisu uspjele nadmašiti prodaju lutaka Barbie.

Usprkos zabranama zapadnjačke literature, filmova, satelitskih TV kanala, glazbe, frizura i mode, iranska mladež i dalje je zainteresirana za zapadnjačku kulturu, a čak i iranska javna televizija emitira nekoliko zapadnjačkih i hollywoodskih filmova tjedno. Islamisti se i dalje bezuspješno pokušavaju boriti protiv "invazije" zapadnjačke kulture.

Ključne riječi

Komentara 3

RE
@rea
14:30 20.01.2012.

Jel Dara i Sara nose chador ?

PA
Pasdaran
17:31 20.01.2012.

Ova se glupost ponavlja već godinama, a lutke se mogu naći u svakom iranskom dućanu. Nevjerojatno dokle sve seže anti-iranska propaganda kao i mržnja ovih izraelskih aktivista (Rea) koji pričaju o čadoru kojeg nosi manjina iranskih žena (ne prekriva lice),, dok ortodoksne židovke u Izraelu nose burke. Marš, bagro licemjerna!

EL
ElCapitan
21:34 20.01.2012.

bu hu ha hahahahahahahahaha....LMFAO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije