Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

Irak osudio agresiju Turske koja je na iračkom teritoriju napala Kurde

Ankara: Dva napada?a detonirala bombu ispred zgrade turske vlade
Foto: Mustafa Kaya/XINHUA
1/4
03.10.2023.
u 17:55

Svaka agresija usmjerena na teritorij naše zemlje u suprotnosti je s načelima dobrosusjedstva i prijeti sigurnosti, priopćio je Bagdad

Nakon terorističkog napada koji je izvela Radnička stranka Kurdistana (PKK), kada su dva napadača detonirala bombu ispred zgrada turske vlade u Ankari, prilikom čega su oba napadača ubijena, a dva policajca ranjena, Turska je pokrenula zračne napade u sjevernom Iraku, u regijama Metina, Hakurk, Qandil i Gara, priopćilo je ministarstvo obrane dodajući kako je "uništeno ukupno 20 meta, koje se sastoje od špilja, bunkera, skloništa i skladišta koje je koristila separatistička teroristička organizacija".

PKK, stranka koju Turska i zapadne zemlje klasificiraju kao terorističku, preuzela je odgovornost za samoubilački napad: u izjavi za jednu novinsku agenciju njeni su predstavnici rekli da je napad izveo tim iz njezine postrojbe Besmrtni bataljun. To je prvi napad za koji je stranka preuzela odgovornost od rujna 2022., kada je ubijen policajac u Mersinu. Napad je bio usmjeren na sjedište policije i ministarstva unutarnjih poslova koji se nalaze u istom kompleksu u središtu Ankare, u blizini zgrade parlamenta.

– Dva terorista došla su lakšim komercijalnim vozilom ispred ulaza glavne uprave za sigurnost našeg ministarstva unutarnjih poslova i izvela bombaški napad – objavio je na X-u Ali Yerlikaya, turski ministar unutarnjih poslova.

Viši turski dužnosnici rekli su da su napadači oteli vozilo i ubili njegova vozača u Kayseriju, gradu 260 kilometara jugoistočno od Ankare, prije nego što su izveli napad. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u govoru na otvaranju nove parlamentarne sjednice, gdje je trebalo donijeti odluku o pristupanju Švedske NATO-u, nazvao je napad "posljednjim pokušajem" nametanja terora Turcima.

– Oni koji prijete miru i sigurnosti građana nisu postigli svoje ciljeve i nikad neće – rekao je Erdoğan. To nije prvi put da je irački teritorij napadnut od turskih bombardera.

Četiri iračka predsjedništva odbacila su bilo kakvu agresiju usmjerenu na irački teritorij poslije objave turskog ministarstva obrane da je izvelo zračne napade na sjedišta Radničke stranke Kurdistana u sjevernom Iraku nakon što je ta kurdska stranka preuzela odgovornost za napad. Ured za medije iračkog premijera priopćio je da je premijer Muhammad Shia al-Sudani prisustvovao u nedjelju sastanku na kojem su bili i predsjednik Republike Abdul Latif Jamal Rashid, predsjednik Zastupničkog doma Muhammad al-Halbousi i predsjednik Sudačkog vijeća sudac Faiq Zaidan. Tijekom sastanka razgovaralo se o najnovijim zbivanjima te političkim i sigurnosnim pitanjima, kao i općoj situaciji u zemlji.

POVEZANI ČLANCI:

U priopćenju objavljenom sa sastanka ističe se kako je svaka agresija usmjerena na teritorij njihove zemlje u suprotnosti s načelima dobrosusjedstva te prijeti sigurnosti i stabilnosti zemlje i regije. U priopćenju se ističe da se problemi i razlike rješavaju dijalogom, razumijevanjem, suradnjom i zajedničkom koordinacijom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije