Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika ofenziva

Iračke snage ušle u Mosul, ISIL pruža jak otpor

Iračke snage ušle su u Mosul
Foto: Reuters
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.11.2016.
u 15:15

Crni dim diže se istočno od islamističkog uporišta i odjekuje stalna topnička paljba

Iračka vojka ušla je u grad Mosul gdje su suočeni s velikim otporom koji pruža Islamska država.

Reporter BBC-ja tvrdi da su snage za borbu protiv terorizma suočene s borcima ISIL-a na sjevernoj periferiji grada. Na iračku vojsku usmjereni su projektili s raketnim pogonom i pješačko oružje.  

Crni dim diže se istočno od islamističkog uporišta i odjekuje stalna topnička paljba, potvrdio je Reutersov novinar pored Bazvaje, oko 5 kilometara istočno od Mosula. "Trenutno vodimo borbe u istočnim predgrađima Mosula", rekao je Abdul Vahab al Saidi, zapovjednik elitne protuterorističke postrojbe (CTS).

"Pritisak je na svim stranama da se dospije do središta grada", kazao je. U akciju je uključeno oko 50 tisuća osoba iz iračkih sigurnosnih snaga. Planiraju protjerati militante ISIL-a iz posljednjeg urbanog uporišta u zemlji. Irački premijer Haider al-Abadi tvrdi da se militanti ISIL-a nalaze u unutrašnjosti Mosula, koji drže po okupacijom od 2014. godine.

Iračka vojska "ušla je u područje Judaidat al-Mufti, na lijevoj obali Mosula", objavilo je zapovjedništvo za zajedničke operacije. Mosul napola dijeli rijeka Tigris. Judaidat al-Mufti je četvrt na jugoistočnoj strani grada. Zapovjednici elitnih iračkih snage ranije su objavili da su zauzeli selo i zgradu televizije na prilazima tom gradu na sjeverozapadu Iraka.

Dva tjedna nakon što su iračke snage, kojima zračnu i kopnenu potporu pruža koalicija pod američkim vodstvom, počele operaciju kako bi preuzele kontrolu nad Mosulom, osvojile su sela i gradove na prostoru Nineve istočno od grada i napreduju duž rijeke Tigris s juga.

Borbe u samom gradu, džihadističkom posljednjem velikom uporištu u Iraku u kojemu još uvijek živi 1, 5 milijun stanovnika, mogle bi potrajati mjesecima.

Ofenziva, u kojoj su uključene redovne vojne snage, elitne protuterorističke postrojbe, savezna policija, kurdski borci i šijitske milicije, najkompleksnija je od invazije pod vodstvom SAD-a 2003., kad je svrgnut Sadam Husein.

>> Iračke snage počele operaciju odsijecanja Mosula od Sirije

Ključne riječi

Komentara 39

JA
Jakov555
13:06 01.11.2016.

Ušle u Mosul ?!? Na slikama nigdje ni jedne jedine zgrade, samo pustinja ?!?

TR
trakojanski
18:28 01.11.2016.

digao se cjeli olos protiv tih muslimana,svi diktatori hoce u mosul, ali brzo ce diktatori pojesti svoje glave ratujuci medju sobom..sunita ima milijarde i to oni nece dozvoliti da sve prodje kako neki misle

TR
trakojanski
18:26 01.11.2016.

osim nekih fotografija u pustinju sto moze biti i blizu bagdada, ne vidim da je u mosulu uslo ili izaslo nesto sem ovca i neki pastir, ovce ko ovce ako udju u mosul izaci ce bez glave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije