Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stav akademika Mirka Zelića:
Povratak na članak

‘Inu se isplati otkupiti, ali treba ostati državna’

Svjetski je trend da se zalihe nafte i plina vraćaju u ruke država, a naftaši vjeruju da će ti energenti biti dominantni, kaže akademik Zelić

Komentari 11

MA
marcellus
22:21 18.01.2017.

Još malo laži. MOL isto tako nije državni nego privatni, i to u stranom (ne mađarskom) vlasništvu, pa što? Ako ovdje stranci ne ulažu koliko bi mi htjeli, to je zato jer im se ne isplati. Kupiti INU se ne isplati jer će je političari pokrasti, kako su i prije radili. Što se Sirije tiče, Sirija nas može tužiti za neispunjavanje ugovora a ne da mi možemo dobiti ikakvu odštetu, to su nebuloze kao i ona da dobivamo arbitražu

VL
Avatar istina007
istina007
22:13 18.01.2017.

Šta je o tome pisso načka medija i mađarska medija skoro isto. Hrvatska je bio na arbitažu da bi besplatno dobili nazad od MOL. Hrvatska vlast je već dogovorio kako će INU kad dobiju nazad prodati Ruskom naftinu industriju. Pošto arbitaža odbacio Hrvatski zahtev Hrvatska sad nemože besplatno dobiti nazad INU. Hrvatska je već ponudila po kojoj ceni ćeponovo kupiti INU, ali to piše samo mađarske medije MOL je dobio pre tri dana ponudu iz Rusije što je veči nego što Hrvatska nudi. Ako bi Ruska firma kupio bi od MOL a deonicu INE platio bi manje nego što bi platili Hrvatskoj.

VL
DU
Deleted user
12:04 19.01.2017.

Akademici iz vremena socijalizma uopće ne shvaćaju tržišno gospodarstvo. ..”Napominje da nije razradio financijski model, ali da vjeruje da bi interes za sudjelovanje u otkupu Ine imali i hrvatski građani i bogati iseljenici." Hrvatski građani i bogati iseljenici uvijek mogu kupiti dionice INE na burzi. Branitelji ih nisu kupili nego dobili 7% i ubrzo nakon prodali MOL-u. Sve to nema veze s vlasništvom države. Ako bogati iseljenici i hrvatski građani imaju dionice, to ne znači da je to državna tvrtka. Hrvatska država također može kupiti dionice Ine ako ima novaca i tako odluči. Nadam se da neće jer sve ovo što priča uvaženi akademik nema veze sa stvarnim životom.

VL
DU
Deleted user
06:59 19.01.2017.

Niti jedna firma(tvrtaka),ne treba biti drzavna,drzavi trebaju pripadati vojska,zeljeznica,zrakoplovne baze,centralne skole,centralne bolnice,posta,a sve ostalo se moze privatizirati,kao na zapdu.

VL
JO
josko
08:54 19.01.2017.

Evo, cim SAD (Vlada SAD) pocme masovno kupovati dionice (50% + 1 dionica) tvrtki Exxon-Mobile, Shell, i ostalih 40,000 proizvodjaca nafte u SAD - evo, odmah i ja kupujem dionice INE. Sve ili gotovo sve gdje je drzava vlasnik naftnih kompania - tamo je korupcija i tezak zadah socijalizma. Ne, hvala!

VL
Avatar nekakav
nekakav
09:41 19.01.2017.

trend je svjetski, i radi njega se uklanjaju vlade koje to provode (irak, libija, sirija, ili pokušavaju, rusija, npr.). svi koji pokušavaju kontrolirati i upravljati svojim nacionalnim bogatstvima su razoreni. država dr kongo vam je ogledni primjer kako to završi.i. a vi i dalje premetavajte mobitele po rukama, u njima je ipak jako puno krvi afričke djece, radi iskopavanja koltana. samo tri kompanije u svijetu imaju pristup i preradu tog minerala, jedna je kineska, druga njemačka, a treća američka. sa nekoliko preprodavača, pa se sve izgubi. da, japanci, ti umilni azijati, su tu jaki. neobično da države koje nemaju tog koltana, susjedne, tipa ruande, su najveći izvoznici koltana. vratimo se ini. mi imamo nafte i plina nešto ispod nas, i samo kroz koncesijske naknade možemo imati neku korist od toga. vratiti inu u državne šape je skupo i neracionalno. radije otkupimo čermakov biznis, profitabilnij ije od ine. ako netko misli da ima smisla ulupati 2 mlrd dolara u modernizaciju dviju rafinerija, od kojih za jednu nema nikakvog razloga ju uopće i držati na životu, a druga može raditi sa pola kapaciteta, i derivata će biti dovoljno, onda neka o svom trošku to napravi. da ima koristi od dvije rafinerije, mol bi već odavno inu zadužio do koljena i modernizirao. al nema. plati tolke ljude, sindikate, sirovinu, ostavi za istraživanje i razvoj, nema tih novaca. kad rh digne koncesijsku naknadu, i to malo navodne dobiti u sisku će nestati. nafta je domaća, ali to ne znači da je badava za nas. mol će svoj dio u ini zamijeniti sa rusima za dio u nekom ruskom naftnom polju. to su već napravili, i raditi će i dalje. tako se to radi, mijenjaju portfelji. a mi možemo lajati na mjesec, naši mediji koje financiraju amerikanci će nam predočiti sliku kako nas sad putin ucjenjuje, da nismo energetski neovisni... a zanimljivo da amerikanci neće uložiti niti jedan cent u naš lng, koji nas kao spašava od rusa. a pazite, rusi će i na taj lng svoj plin moći dostaviti! naravno, bit će skuplji nego ovaj iz cijevi. čekajte 2019.-u, kad istekne ugovor rusa i ukrajinaca. sva ruski plin ide kroz sjever. a mi sad maštajmo kako nas amerikanci štite. bugari uživaju u odbijanju ruskih investicija, jer dobijaju američke pohvale. ono, pljesak, da se dvorana ruši. novca ne. ni investicija. otkud će bugari dobivati plin, kad ne bude išao kroz ukrajinu? aha, kroz mađarsku, rumunjsku, austriju, gdje će biti najveći hub... divota. plin skuplji, a istog dobavljača, samo drugom rutom, jer eto, jeftinije je rusima u njemačku dogurati plin nego kroz ukrajinu. oni koji su bili bliže, zarađivali su i imali jeftiniji plin. sad će biti na kraju, bez zarade, sa skupljim plinom. još jednom, kako su to sad bugari energetski neovisniji o rusima?! tako i mi. protiv naftovoda, radi jadrana. kroz koji će i dalje krstariti tankeri, ali će netko drugi ubirati proviziju, zarađivati. a zagađenje, ako ga i bude, bit će zajednički problem. zelić, odi u penziju.

VL
Avatar comparator
comparator
09:45 19.01.2017.

Ako ju otkupimo trebat ćemo napraviti remont obiju rafinerija što je i bio uzrok prodaje jer nismo imali viziju ni novca za te poduhvate. Eto navodno smo progledali i shvatili kako je neovisnost bitna i to ne samo politička ali za to treba stvoriti kapital koji bi navodno trebalo samo preraspodijeliti unutar ionako nacionalnog blaga. Zanimljiva teorija koja je zaista optimistička i koja opet teži upravljanju ekonomijom političkim putem preko institucija države što navodi kako se Hrvatska opredijelila za državni kapitalizam što je samo modificirani "socijalizam s ljudskim likom " ako se još netko sječa tog propalog sustava. postavlja se pitanje ,spašava li Hrvatska privredu i tako žrtvuje narod koji takvom politikom ostaje bez potrebe i prilike za poduzetništvom jer će ona biti opet politički obojena ili Hrvatska ima neki plan kojim će preko naftne industrije zaposliti sve nezaposlene i dijeliti dobit i građanima koji će indirektno gubiti u početku jer taj poduhvat košta ?

VL
DE
derin
22:27 18.01.2017.

INA je strateška hrvatska tvrtka, koja se treba vratiti i razvijati u pravom smjeru i ne rasprodavati je vise. INA može biti najveći zamašnjak hrvatskog gospodarstva. INA je važna i geopolitički, valjda Mađari ce biti pošteni bar u ovom na kraju. A za realizaciju povrata Ine nama, izuzev prijedloga Vlade, koji ne vodi u novo zaduživanje, ne vidi se ni jedan cjelovit kvalitetan prijedlog.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.