Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije Božić, nego su praznici

Povukli interni dokument Europske komisije: 'Ne spominjite Božić, Mariju i Ivana'

Helena Dalli
Twitter
01.12.2021.
u 09:30

Nakon bure reakcija, jučer su i Komisija i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli reterirali i povukli taj interni dokument

Interni dokument Europske komisije koji preporučuje službenicima da ne trebaju polaziti od pretpostavke da svatko slavi Božić te da stoga umjesto izraza “božićni blagdani” u nekim situacijama radije koriste izraz “doba praznika/blagdana”, povučen je nakon što su se pobunili neki desni političari, ponajprije u Italiji i na Malti.

Među onima koji su se bunili bio je i Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta iz redova europskih pučana, koji je u Hrvatskoj poznat i po tome što je svojedobno klicao “živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

U reakciji na ovaj interni Komisijin dokument Tajani je u ponedjeljak napisao na Twitteru: “Nema referiranja na ‘božićni period’ i nema korištenja kršćanskih imena poput ‘Marija i Ivan’ kako bi se izbjeglo vrijeđanje osjećaja nekih ljudi. To su apsurdne indikacije iz dokumenta Europske komisije. Inkluzivnost ne znači negiranje kršćanskih vrijednosti EU.”

Priču je prvi iskopao talijanski tabloid Il Giornale, koji je u nedjelju objavio tekst s detaljima internog Komisijina dokumenta, distribuiranog još krajem listopada i nazvanog “Union of Equality” (“Unija jednakosti”). U njemu se naglašava kako europski službenici i dužnosnici moraju uvijek paziti da komuniciraju na uključiv, inkluzivan način, da se svatko osjeća priznat i prihvaćen bez obzira na spol, rasu, etničko porijeklo, vjeru, invalidnost itd.

Na primjer, sugerira se izbjegavanje spominjanja isključivo muškog roda u rečenicama poput “vatra je najveći čovjekov izum”. Bolje je reći, savjetuje interni dokument Komisije, “vatra je najveći izum ljudskog roda”. 

Na jednom mjestu kaže se da treba “izbjeći pretpostavku da su svi kršćani”. “Ne slave svi božićne blagdane”, napominje se i traži od europskih činovnika da budu “obzirni prema činjenici da ljudi imaju različite vjerske tradicije”.

Kroz cijeli tekst tog internog Komisijina dokumenta spominju se konkretni primjeri rečenica, pa tako na jednom mjestu, gdje se preporučuje da u pričama treba izbjeći korištenje isključivo kršćanskih imena, stoji i preporuka da se umjesto rečenice “Marija i Ivan su međunarodni par” radije koristi rečenica poput “Malika i Julio su međunarodni par”. 

S obzirom na to da europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli dolazi s Malte, iz redova lijeve stranke, reakcije na taj interni dokument isproduciran pod okriljem njezina ureda najžešće su bile na Malti:

“Po Heleni Dalli, ne možete koristiti riječ Božić, a ako se zovete Marija ni to ime ne možete koristiti. Patetično”, napisao je na Facebooku zastupnik Nacionalističke stranke u malteškom parlamentu, Jason Azzopardi.

Nakon bure reakcija, jučer su i Komisija i povjerenica Dalli reterirali i povukli taj interni dokument.

– Moja inicijativa pisanja smjernica za komunikaciju zaposlenika Komisije tijekom obavljanja dužnosti imala je važnu namjeru: ilustrirati različitost europske kulture i pokazati uključivu narav Europske komisije prema svakom načinu života i vjerovanju europskih građana. Međutim, objavljena verzija smjernica ne služi na primjeren način toj svrsi. To nije zreo dokument i ne ispunjava sve Komisijine standarde kvalitete. Smjernice očito treba doraditi. Stoga povlačim smjernice i doradit ću taj dokument – poručila je Helena Dalli. 

Ključne riječi

Komentara 40

RA
Raff2
09:40 01.12.2021.

Dostojevski je bio vizionar. ” Tolerancija će doci do takve razine, da će inteligentnim ljudima biti zabranjeno njihovo mišljenje, kako ne bi uvrijedili imbecile.”

Avatar Barba
Barba
10:27 01.12.2021.

Ja kad svojim prijateljima muslimanske vjere čestitam Bajram, ja spominjem Bajram. Ne razumijem zašto bi nekog vrijeđalo što ja Božić zovem Božićem, ako mene ne vrijeđa što nekome čestitam Bajram. Inkluzivnost manjine nije potiranje običaja većine. To će dovesti do još veće neinkluzivnosti.

BJ
bjmaro
10:31 01.12.2021.

Bolesno i jadno. Takvi ce srušiti smisao postojanja EU. Nesto slično je rađeno i poslije pobjede soc. revolucije u dijelu Europe.Puno grublje ,ali poruka identična

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije