Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi zakon o useljenicima

Integrirane izbjeglice imat će ista prava kao Nijemci i građani EU

German Chancellor Angela Merkel (L) talks with head of the Federal Chancellery Peter Altmaier during the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, April 13, 2016.  REUTERS/Hannibal Hanschke
Foto: Reuters/PIXSELL
15.04.2016.
u 20:45

Učenje njemačkog jezika, stjecanje odgovarajuće kvalifikacije, sprečavanje getoizacije, kazne za one koji zabušavaju, neke su od mjera

Obvezno učenje njemačkog jezika, stjecanje odgovarajuće kvalifikacije, otvaranje radnih mjesta, sprečavanje stvaranja geta, kazne za one koji se ne žele integrirati... neke su od mjera propisanih u prvom zakonu o integraciji migranata i izbjeglica u njemačkoj povijesti, koji je jučer predstavila kancelarka Angela Merkel. Trebalo je više od 50 godina, otkad je sredinom 60-ih godina prošloga stoljeća krenuo useljenički val, da bi Njemačka dobila zakon o useljenicima.

Nagrada za marljive

– Ovo je zbilja povijesni korak. Ne želimo asimilirane, nego integrirane, ponosne ljude. Ovim zakonom puno su dobili i useljenici i njemačko društvo – komentirao je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel.

Zakon je sastavljen po načelu pružanja prilike useljenicima, ali uz istodobno očekivanje od useljenika da ulože vlastite napore u procesu integracije. Predviđeni su projekti za pojačanu integraciju u tržište rada (zapošljavanje), ali istodobno i kaznene mjere protiv migranata koji budu odbijali mjere integracije poput učenja njemačkog jezika (predviđena su rezanja novčanih davanja i neke druge kazne).

– Glavna poruka ovog zakona je da ćemo pokušati u tržište rada integrirati što je više ljudi moguće – rekla je kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare nakon postignutog dogovora velike koalicije CDU/CSU-SPD o useljeničkom zakonu.

U Njemačku je protekle godine ušlo više od milijun izbjeglica i migranata te vlada u Berlinu planira financirati projekte kojima će “otvoriti najmanje 100.000 radnih mjesta za izbjeglice koje ne budu uspjele na tržištu rada pronaći zaposlenje”.

“Trajna boravišna dozvola bit će dodijeljena samo onima koji budu aktivno ulagali napore u vlastitu integraciju”, piše u prijedlogu zakona o integraciji useljenika.

– Jedno treba biti jasno: neće svi koji su došli ovamo moći trajno i ostati. Ali mi moramo ljudima dati neki sadržaj kako bi i oni koji se budu vratili mogli u svojim zemljama primijeniti ono što su ovdje naučili – rekla je kancelarka Merkel.

Paket mjera za integraciju useljenika predviđa i uklanjanje prepreka zapošljavanju, poput davanja prednosti njemačkim ili državljanima Europske unije prilikom popunjavanja slobodnih radnih mjesta. Izbjeglicama i osobama kojima se pruži pravo na azil, a koje primaju socijalnu pomoć, vlasti će ubuduće odrediti mjesto stanovanja. Vlada ovom mjerom želi spriječiti stvaranje geta u kojima žive pripadnici jedne nacije i sličnog socijalnog statusa, što dovodi do izolacije i društvenih napetosti.

Zakon protiv terorizma

Njemačka vlada dogovorila je i zakon za uspješniju borbu protiv terorizma koji, među ostalim, predviđa i više novca za policiju te bolju prekograničnu policijsku suradnju. Zakon o integraciji useljenika podržao je i uvijek kritični bavarski CSU, a oni najviše pozdravljaju dogovor o razmjeni informacija između europskih tajnih službi, što do sada nije bio slučaj i što mnogi analitičari ističu kao najveću prepreku u borbi s terorizmom.

>> Broj migranata koje Njemačka vraća u naglom porastu

Komentara 28

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:55 15.04.2016.

Svaka čast Njemačkoj što zbog Hitlera pokazuje svijetu koliko se nagnula na koljena i prima sve i svašta nebili pokazala lijepo lice svijetu..a koštat će je to!

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:09 15.04.2016.

prikljucite se peticiji unutar EU-je koja vec ima 7.8 mio potpisa "necu placat poreze"...

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:12 15.04.2016.

dobice i pravo na silovanje nasih KRSCANI i to javno..ahahhahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije