Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KARTA SUKOBA

Institut za rat: Zbog nove ukrajinske taktike ruske snage će platiti visoku cijenu

Foto: Institute for the Study of War
1/4
29.06.2022.
u 09:55

Tempo i ishod sljedeće faze rata djelomično će ovisiti o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Sjevjerodonecka

Institut za proučavanje rata objavio je novu kartu sukoba u Ukrajini. Kažu kako bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisičanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile rusku ofenzivu da prerano kulminira. Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske obrane Sjevjerodonecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu unatoč novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve. 

 

Kijev bi mogao nastaviti s ovakvim pristupom sve dok ruski napad ne kulminira ili dok ukrajinske snage ne dođu do obrambenijih položaja duž utvrđenih gradova i mjesta.

Tempo i ishod sljedeće faze rata djelomično će ovisiti o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Sjevjerodonecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donets kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofenzivi. Taj bi pokret mogao potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. Ruskim snagama koje su se uključile u kontinuirane ofenzivne operacije u Sjevjerodonecku također će trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se uključe u napade na Lisičansk.

Ključne riječi

Komentara 53

PE
Pep
12:55 29.06.2022.

Treba pričekati što kaže RTS, po njima su Rusi za 72 sata u Kijevu već preko 4 mjeseca.

DU
Deleted user
12:51 29.06.2022.

Rusi su popili bolne lekcije nakon što su s daleko premalim snagama uletjeli u Ukrajinu, poput pribadača. Sad su krenuli starinskom vojničkom doktrinom (sreća je uvijek na strani brojnijeg) i "melju" na jedinstvenoj crti fronta, s logističkim linijama koje više nisu izdužene nego se protežu iz pozadine naslonjene na RF. Jasno da imaju uspjeha, ali problem će nastati jednom kad probaju to "upisati u kancelariji", kako su govorili Srbi odnosno da li će pritisak zapadnih sankcija (već nema rez. dijelova za automobile itd. itd.) napokon urušiti vlast jastrebova u Kremlju. Onda će im biti uzalud žrtve u osvajanju jer će se morati povući na granice RF. O tome bi mogao ovisiti rasplet rata, ups. specijalne vojne operacije.

TE
Terejo
13:26 29.06.2022.

tzv. JNA je okupirala trećinu Hrvatske pa su izgubili rat. 99' su držali skoro cijelo Kosovo pa su izgubili rat. To koliko sada drže Rusi i što osvoje neki grad nakon mjesec dana borbe ne znači da će na kraju pobijediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije