Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na temelju preporuka

Institut za javne financije donosi analizu mjera i sugerira što učiniti dalje

Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
28.03.2020.
u 14:31

Mjere moraju biti fleksibilne, brze i jasne kako bi poduzetnicima i građanima dale vrlo jasan signal da država stoji iza njih.

Vodeća svjetska nevladina znanstvena ustanova, specijalizirana za poreznu politiku, Tax Policy Center sa sjedištem u Washingtonu, preporučila je četiri osnovna koraka vezano uz ekonomsku politiku koje bi vlade trebale poduzeti za rješavanje korona krize. Prvo i osnovno je da države na sebe trebaju prihvatitii zdravstvene i ekonomske troškove epidemiološke krize, pomoći građanima da prebrode iznenadni financijski šok, pomoći poduzetnicima i obrtnicima da održe proizvodne kapacitete te potaknuti domaću potražnju.

Te su preporuke poslužile hrvatskom Institutu za javne financije da iz pera autorice Mihaele Bronić analizira kako se u odnosu na te preporuke postavila Hrvatska.

- Povučen je niz dobrih poteza, ali Vladu čeka još puno posla u smislu detaljnog objašnjenjapostojećih i brzog uvođenja novih mjera kako bi poduzetnicima i građanima dala vrlo jasan signal da država stoji iza njih, navodi Bronić.

Mjere moraju biti fleksibilne, brze i jasne kako bi poduzetnicima i građanima dale vrlo jasan signal da država stoji iza njih.

Bronić navodi kako je nužno proširiti postojeće programe socijalne skrbi kako bi se što bolje pomoglo građanima s niskim dohocima. Vlada treba u što kraćem roku i što je moguće više pomoći poduzetnicima u održavanju proizvodnih kapaciteta tako da čim kriza prođe mogu nastaviti poslovati. Kriza ne bi smjela uništiti zdrava poduzeća i obrte. Primjerice, treba napraviti analizu mogućnosti potpunog ili djelomičnog oprosta dijela javnih davanja što bi moglo pružiti više sigurnosti i optimizma poduzetnicima, te pomoći većem broju krizom pogođenih zdravih poduzetnika da što brže, bez velikog birokratiziranja riješe probleme s likvidnošću. Valjalo bi i preispitati odluku o potpunom zatvaranju gotovo svih trgovina i čim bude moguće otvarati one koje su vitalne za funkcioniranje stanovništva: bijela tehnika, građevinski materijal, usluge kao vodoinstalateri, električari i sl. Neophodno je da gospodarstvo uz mjere zaštite što prije počne „disati“. Što se prije gospodarstvo oporavi, oporavit će se i cijelo društvo i javne financije, pa gospodarstvu valja pomoći kako bi gospodarski i svi drugi problemi trajali što kraće,navodi autorica Instituta za javne financije.

Čim prestane zdravstvena ugroza, Vlada treba potaknuti domaću potražnju jer poticanje ponude (pomaganje poduzećima i obrtima da održe proizvodne kapacitete) ima smisla samo ako će netko kupovati ta dobra i usluge. Stoga treba napraviti ozbiljnu analizu mogućnosti i smisla dugoročnog smanjivanja plaća u javnom sektoru. Domaća osobna potrošnja već je godinama najvažniji generator rasta BDP-a, a prema podacima DZS-a udio osobne potrošnje u BDP-u je 2019. iznosio 57%. Velik dio z aposlenika radi u javnom sektoru. Smanjenje njihovih plaća znači i smanjenje njihove kupovne moći, te smanjenje njihove osobne potrošnje. Međutim, dodaje se u analizi da ima smisla analizirati mogućnosti progresivnog kratkoročnog smanjivanja plaća u javnom sektoru, vodeći računa da se ne smanje najniže plaće, ali niti plaće onima koji su na prvoj liniji borbe, zdravstvenim djelatnicima, policiji, vojsci, vatrogascima. Iako, i tu će sigurno biti teško povući crtu kome bi se trebale, odnosno mogle smanjiti plaće, a kome ne ovisno o povećanom angažmanu izazvanom borbom s koronom i s posljedicama potresa.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
19:51 28.03.2020.

Za sada je vlada jasno dala do znanja da čvrsto stoji iza državnih i javnih struktura, te da se neće odreći niti jednog nameta... Preporuke mi se čine kao SF za Hrvatsku, nikada u povijesti nije se išlo pomoći privatnom sektoru, uvijek ga se cijedilo dok ide. Ne vidim niti malo volje niti ovaj puta. Uvijek se pričalo o tome, a radilo suprotno... Možda nas ova vlada iznenadi, no živo sumnjam...

RI
rimac444
22:03 28.03.2020.

Plenković se doista dokazao kao pravi vođa naroda i trenutno je najveće blago i uzdanica koju imamo, možemo samo zamsliti kakav kaos i tragedija bi bila da državu vodi slučajni sa kukulele bagrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije