Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Inovacija iz Volva: Automobil se zaustavlja ako natrči pješak

volvo
VL
01.03.2011.
u 20:30

Sustav funkcionira tako da zaustavi automobil svaki put kad netko izleti pred njega ili se pred njim nađe drugi automobil koji stoji.

Posljednjih nekoliko desetljeća automobilska industrija jest uz brzinu ulagala i u razne oblike sigurnosti, ali jedna je kompanija ipak ponudila dosad neviđen sustav zaštite pješaka.

Upozorenje, pa zaustavljanje

Kao i mnogo puta dosad, inteligentno rješenje stiglo je iz Švedske. Volvo je razvio sustav za uočavanje pješaka posebno osmišljen za spašavanje ljudskih života na gradskim prometnicama, gdje i gine najviše ljudi. Sustav funkcionira tako da zaustavi automobil svaki put kad netko izleti pred njega ili se pred njim nađe drugi automobil koji stoji. Programiran je i za uočavanje automobila koji se kreće u suprotnom smjeru. Sustav je najučinkovitiji pri brzini od 35 kilometara na sat, ali aktivan je pri svim brzinama. Radi uz pomoć radara i kamere, smještenih pokraj prednjeg vjetrobranskog stakla, čija je uloga “promatranje” drugih vozila i pješaka na cesti. Kada uređaji uoče prepreku, uključuje se svjetlosno i zvučno upozorenje, a ako vozač ne reagira na upozorenje, automobil se zaustavlja sam. Manjkavost je nove tehnologije to što zasad ne može funkcionirati u mraku i pri lošim vremenskim uvjetima. Ovaj nedostatak Volvo opravdava tezom da su za sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu ionako uvijek najodgovorniji vozači.

Izbjeći će se trećina nesreća

S obzirom na to da je među poginulima u prometnim nesrećama u Europi 14 posto pješaka, Volvo se nada da će njihova inovacija smanjiti broj poginulih pješaka za više od 20 posto, dok bi broj ozlijeđenih trebao biti 30 posto manji. Procjenjuje se da će zahvaljujući Volvovu inteligentnom sustavu biti izbjegnuto čak 30 posto nesreća. Sustav za uočavanje pješaka može se opcijski ugraditi u Volvove modele XC60, S60 i V60. Nakon uvođenja senzora za alkohol koji blokiraju pokretanje automobila ako po dahu uoče da je vozač pijan, ovo je još jedan doprinos u nastojanjima da se broj žrtava smanji. Nadamo se da će i ostale automobilske kompanije slijediti ovaj primjer, s obzirom na to da Volvo ne pripada u najzastupljenije automobile na ulicama hrvatskih gradova.

Komentara 6

DR
dreamteam
21:27 01.03.2011.

Hm...vec su i onako dojadila sva ta piskanja pojasa,radara svjetla...

DA
danilc
23:02 01.03.2011.

-Pa u Europi ti su auti u salonima več neko vrijeme, dal ima Lade još u Hr, a Tata cabrio FSI ?

AS
astorox
04:46 02.03.2011.

neznam dal su u salonima i da su vec na prodaju ali vl kasni 1god od kad je to gledano na tv u dokumentarnoj emisiji pa bas i nije nesto novo sto se toga tice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije