Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošačke cijene

Inflacija u rujnu 6,7 posto: Objavljeno što je najviše poskupjelo i koliko

Šibenik: Ponuda vo?a i povr?a na gradskoj tržnici
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.10.2023.
u 12:30

DZS je korigirao prvu procjenu, objavljenu 29. rujna, po kojoj je inflacija na godišnjoj razini iznosila 6,6 posto, a na mjesečnoj 0,4 posto. No, unatoč blagoj korekciji, inflacija je u devetom mjesecu znatno usporila na godišnjoj razini, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto. Stopa od 6,7 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine.Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u rujnu stopa inflacije iznosila 6,7 posto u odnosu na rujan 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec iznosila 0,5 posto.

Time je DZS korigirao prvu procjenu, objavljenu 29. rujna, po kojoj je inflacija na godišnjoj razini iznosila 6,6 posto, a na mjesečnoj 0,4 posto. No, unatoč blagoj korekciji, inflacija je u devetom mjesecu znatno usporila na godišnjoj razini, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto. Stopa od 6,7 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 12,5 posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića s 10,4 posto, te kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva sa sedam posto.

Nadalje, cijene u kategorijama rekreacije i kulture te zdravlja skočile su za po 6,7 posto, raznih dobara i usluga za 6,3 posto, u kategorijama alkoholnih pića i duhana te prijevoza za po 5,5 posto, u obrazovanju za 4,9 posto, a u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 3,6 posto.

VEZANI ČLANCI:

Najblaži rast je zabilježen u komunikacijama, 2,9 posto, te kod odjeće i obuće, za 2,6 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 9,6 posto. Cijene usluga porasle su za 6,9 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za pet posto, a energije za četiri posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 13,1 posto te obrazovanja, za 2,7 posto. Slijedi prijevoz s rastom od 1,4 posto, zdravlje s 0,5 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s 0,4 posto itd.

Video: Naručio mineralnu u riječkom restoranu pa završio u bolnici: 'Da je popio više, ne bi preživio'

S druge strane, najveći pad cijena je zabilježen kod restorana i hotela, za 3,5 posto, slijedi rekreacija i kultura s 1,5 posto, hrana i bezalkoholna pića s 0,7 posto te razna dobra i usluge s 0,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,8 posto, te energiji, za 1,6 posto, dok je pad cijena zabilježen u komponentama usluga, za jedan posto, te hrane, pića i duhana, za 0,6 posto, podaci su DZS-a.

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 7,4 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u rujnu su u odnosu na kolovoz u prosjeku bile niže za 0,7 posto, dok su u odnosu na rujan 2022. godine porasle za 7,4 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije