Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEDA POLITIKE

Industrija slatke nostalgije

06.12.2005.
u 18:36

Stariji među nama, koji su živjeli za Jugoslavije, sjetit će se da je na jednoj tadašnjoj novčanici bio lik nekog metalca s varilačkim naočalama. Mlađi koji se toga ne sjećaju nedavno su, listajući internetske stranice, mogli doznati i ono što nisu znali ni mnogi stariji, tj. kako se zvao taj pokojni ljevač iz zeničke Željezare, pa i tko je bio unuk toga slavnog zeničkog "hadžije".

Svako malo se može pročitati ili čuti nešto slično, naići na poznate likove iz nekih starih priča. Tako nešto što uglavnom mogu razumijeti stariji susreću (i) mlađi. To je danas već prava mala industrija nostalgije, koja stalno radi, prodajući raznovrsne slatke priče. Jednom da je u Vukovaru opet osnovana Komunistička partija,  drugi put da se u Banjoj Luci navijalo za Ivana Ljubičića i Hrvatsku.

Danas na prostoru bivše Jugoslavije postoji vrlo profitabilna industrija nostalgije. Ona pokriva gotovo sve, od svakodnevnih bizarnosti nastalih na "bliskom istoku" i "mrskom zapadu", do zabave. Industriji nostalgije uspjelo je prvoj integrirati bivši "duhovni zavičaj" i na tome zaraditi. Njezin interes seže od podsjećanja na zeničkog metalca do književničkih druženja. Potrošača takvih informacija, susreta i zabave ima posvuda. Hrvatska u tome nije iznimka. Naprotiv.

Često i sama daje svoj prilog toj industriji. Donedavno je to bio svakodnevni davež s raznim "retromanijama", potom s kojekakvim "ekskluzivima" iz Ohrida i Požarevca, a još se uvijek ustrajno i pomno bilježi tko je od "naše elite" viđen na dernecima narodnjaka. Da je nedavno u Vukovaru osnovano bilo što što ne slovi kao "originalno", ne bi u medijima dobilo ni slova, koliko god bilo pametno. Ali čim se netko dosjetio osnivanja Komunističke partije, dogodio se izlazak iz mraka anonimnosti. Vijest je odmah postala hit.

KP u Vukovaru mladima je tek bizarnost, starijima pak budi i asocijacije na mladost, na profesorska glagoljanja o davnom vukovarskom "osnivačkom Kongresu KPJ", na političarska blebetanja o istom događaju. Kada netko danas, nakon smrti Stipe Šuvara, valjda "posljednjeg Mohikanca" komunizma, osniva KP, onda posrijedi može biti samo zafrkancija ili želja da se pobjegne iz anonimnosti. Jer, komunizam kod nas više ne zanima ni nekadašnje marksiste.

I oni su već odavna postali "liberali". A radnička su prava "internacionalizirana" pa se o njima nitko više ne može starati osim MMF-a. No osnivač KPH "nejunačkom vremenu usprkos" sebe i svoju partiju shvaća ozbiljno, ljutit na voditelja HRT-ova Dnevnika (Zoran Šprajc) koji je pustio vijest o vukovarskom osnivanju KPH, ali je na kraju duhovito dometnuo: "Samo da ne odu u šumu."  Ljutnja je odmah osvanula u novinama, pa je donedavno, osim svojima, rodbini, prijateljima i znancima, nepoznati osnivač KPH postao poznatim i izvan toga kruga obitelji, pajdaša i svojte. Da nije osnovao to što je osnovao, nikad ne bi dospio u Dnevnik.

Ni danas se na ovim prostorima, pa i u Hrvatskoj, ni za koga nije vezivalo toliko nostalgije kao uz komunističkog veterana Josipa Broza. Malne svakodnevno pojavi se  neka "nova priča", koja obnovi sjećanja svih koji vole takve priče o njemu. Kako se mnogi još raspamete kad se spomene Tito, katkad su i te priče o Titu izvan pameti. Poput jedne novinske da Tito ni onda kada je umro "nije morao umrijeti"!? 

Sve te priče o Titu, knjige njegovih kuhara s receptima jela "koja je obožavao", sjećanja njegovih ađutanata i posilnih, sobarica i čuvara, ne pojavljuju se tek slučajno. Sve to, kao i druge slične "šećerleme", ima svoje kupce. Industrija nostalgije računa na njih, no i oni njoj stalno poručuju "računajte na nas".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije