Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGROM

Independent: U Kirgistanu čak 500 mrtvih i 75.000 izbjeglih Uzbeka

kirgistan
REUTERS
Autori: Hrvoje Dečak, zb
13.06.2010.
u 15:42

Očevici kažu da se puca i na tisuće Uzbeka izbjeglica, uglavnom žena i djece, koji bježe prema Uzbekistanu, a mnogi su pritom ubijeni

Prema pisanju britanskog lista The Independent poginulih je u Kirgistanu čak 500, a nasilje Kirgiza nad manjinskim Uzbecima nastavlja se. The Independent se poziva aktiviste organizacija za zaštitu ljudski prava. Ostali mediji javljaju da je broj mrtvih veći od 100. Policiji je naređeno da na naoružane bande puca bez upozorenja, a proglašena je i djelomična mobilizacija. Privremeni ministar obrane jučer je ponovno pozvao Moskvu da pošalje vojsku jer je uvjeren da bi smirila stanje, ali Rusija i dalje ne namjerava intervenirati.

 Tisuće Uzbeka bježe pred Kirgizima u Oš, a selo Dostuk, naseljeno većinom Uzbecima, spaljeno je. Očevici kažu da se puca i na tisuće Uzbeka izbjeglica, uglavnom žena i djece, koji bježe prema Uzbekistanu, a mnogi su pritom ubijeni. BBC prenosi da je 75.000 Uzbeka napustilo svoje domove i pobjeglo u susjedne zemlje.  

Službeno, više je od tisuću ljudi zatražilo liječničku pomoć, ali smatra se da je broj ozlijeđenih znatno veći jer se mnogi Uzbeci ne usude potražiti pomoć u bolnici.

 Kirgizi se u različitim dijelovima zemlje okupljaju kako bi išli u Oš i okolicu obračunati se s Uzbecima, a vlasti ih samo dijelom uspijevaju zaustaviti. I privremena vlada Kirgistana priznaje da su u Uzbekistanu već uspostavljeni prihvatni logori za Uzbeke. Grad Oš većinom je spaljen, a trgovine opljačkane. Nastupila je i glad.

 Rusija i SAD izrazili su zabrinutost, a EU šalje svojeg posebnog predstavnika za srednju Aziju.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
21:05 14.06.2010.

Ustvari Amerikanci su pomeli talibane kao mjehur od sapunice. Ili ti smatras frontom kad taliban opali sa ledja i pobjegne. A sta mislis da za jednog ubijenog Amerikanca sa ledja oni ubiju 50 afganistanaca. Ili da sravne cjelo selo sa sa zemljom iz kojeg je pucano. Bili bilo onda talibana. Pa tu vas ija vidim kao borce da se zakopate uzemlju gdje krscanska vojska naidje. Hrabro nema sta. Samo tako idalje.

OB
-obrisani-
17:01 14.06.2010.

Riznica i Druga stana komentari su vam debilni da nemogu debilniji bit. Dva naroda se tuku medju sobom kakvi Rusi i Amerikanci i zavada. NIsu svi umotani fanatici. Eto su i Iranci i Iracani vjerski fanatici pasu ratovali medju sobom.om. I sta uopste DOLAZITE na KRSCANSKI portal da prosipate te islamske budalastine, sjasite vise. Nistat pametna se od vas budala nemoze procitat.

OB
-obrisani-
19:00 14.06.2010.

Riznica, sukobi izmedju Kirgiza i Uzbeka nisu od jučer. Zadnji krvavi sukob je bio prije 20 g., al je tadašnji SSSR poslao vojsku pa se je situacija smirila. A bilo je sukoba i prije toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije