Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Bijela kuća: Rusija se priprema na aneksiju ukrajinskog teritorija; Ukrajinci spremni napasti Krim

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.07.2022.
u 23:33

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je novog sigurnosnog dužnosnika za vršitelja dužnosti čelnika domaće sigurnosne agencije nakon što su dva visoka dužnosnika otpuštena zbog tvrdnji da se nisu uspjeli suprotstaviti ruskoj infiltraciji

Danas je 146. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage granatirale su grad u istočnoj Ukrajini, ubivši šest osoba. Ruski Gazprom rekao je kupcima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog "izvanrednih" okolnosti. Turski predsjednik Tayip Erdogan je još jednom zaprijetio da će "zamrznuti" kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u ako vojni savez ne ispuni njegove uvjete.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:30 - Rusija se priprema na aneksiju ukrajinskog teritorija i namjerava postaviti nelegitimne i sebi bliske dužnosnike u područjima pod svojom kontrolom, rekla je u utorak Bijela kuća. Otkrivajući ono što je nazvao američkim obavještajnim podacima, John Kirby, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost, rekao je na brifingu za medije Bijele kuće da se Rusija sprema i uvesti rublju kao valutu i prisiliti stanovnike da predaju zahtjev za državljanstvom. Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad televizijskim tornjevima, rekao je.

Kirby je rekao i da će SAD u nekoliko sljedećih dana najaviti novi paket oružja za Ukrajinu koja se žestoko bori s ruskim snagama na istoku zemlje, šesnaesti po redu paket.

Komentirajući posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Teheranu u utorak, Kirby je naglasio da on pokazuje kako je Rusija postala izolirana.

To je bio prvo putovanje čelnika Kremlja izvan granica bivšeg SSSR-a otkad je Moskva 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu.

SAD je prošli tjedan rekao da ima informacije koje pokazuju da se Iran sprema Rusiju opskrbiti s do nekoliko stotina dronova, uključujući i neke koji mogu nositi oružje. Teheran se također sprema, po američkim informacijama, trenirati ruske snage da koriste dronove. Iranski ministar vanjskih poslova je to zanijekao.

Kirby je u utorak rekao da još uvijek nema naznaka da je Iran isporučio dronove Rusiji.


22:40 - Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika u utorak je rekao da Ukrajina ne želi da rat traje do zime, jer bi to ruskim snagama dalo vremena da otežaju bilo kakvu ukrajinsku protuofenzivu. U intervjuu za ukrajinski časopis NV, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, izrazio je nadu da će američka pomoć Ukrajini omogućiti dostatnu količinu oružja prije zime kako bi ukrajinske snage postigle "pobjedu" prije toga.

"Vrlo je važno za nas da ne uđemo u zimu. Nakon zime, kad Rusi budu imali više vremena da zadrže pozicije, bit će zasigurno puno teže", rekao je Jermak.

Rusija pokušava "uvući" Ukrajinu u takav produženi sukob, rekao je Jermak.

Kremlj je rekao da nema vremenskog ograničenja sukoba koji je počeo 24. veljače i koji Moskva zove "specijalnom vojnom operacijom" zbog osiguravanja vlastite sigurnosti. Ukrajina i zapad osudili su to kao ničim izazvanu agresiju.


21:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na "posredovanju" u tom pitanju, javljaju agencije. 

"Želio bih vam zahvaliti na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora", rekao je Putin na sastanku s Erdoganom u Teheranu. Više ovdje. 


 

19:00 - Ukrajina se priprema napasti crnomorski poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine i gdje se nalazi ruska Crnomorska flota, prema riječima vladinog dužnosnika.

"Imamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije ciljat ćemo flotu", rekao je ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov The Timesu tijekom svoga posjeta Londonu.

"Rusija će morati napustiti Krim ako žele postojati kao država", rekao je. Havrilov je rekao da je preotimanje Zmijskog otoka, kojeg je okupirala Moskva u ranim danima invazije, bio prvi korak.

"Spremni smo ih naciljati duž cijelog Crnog mora ako budemo imali tu mogućnost", rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je rekavši da su izjave Havrilova potvrdile nužnost "specijalne vojne operacije" kako službeno nazivaju rat u Rusiji.

"Samo tako Ukrajina može biti oslobođena od takvih predstavnika vodstva", rekao je Peskov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.


17:20 - Transport ruskog plina kroz Sjeverni tok 1 mogao bi se nastaviti u četvrtak nakon završetka remonta, rekla su dva upućena izvora. Plinovod, kojim stiže više od trećine ruskog plina u Europsku uniju, bio je zatvoren zbod godišnjeg održavanja koje je počelo 11. srpnja.

Pozivajući se na europskog povjerenika za proračun Johannesa Hana, list Wall Street Journal je ranije u utorak objavio da Europska komisija ne očekuje ponovno otvaranje plinovoda nakon održavanja.

Neimenovani izvori su Reutersu rekli kako očekuju da transport plina krene na vrijeme, ali sa smanjenim kapacitetom od 160 milijuna prostornih metara dnevno. Ruski energetki div Gazprom je prošli mjesec smanjio isporuke na 40 posto uz obrazloženje da kasni povratak Siemensove turbine s popravka u Kanadi.

"Oni (Gazprom) vratit će se na razine prije 11. srpnja", rekao je izvor govoreći o količini plina koja se od četvrtka očekuje kroz Sjeverni tok 1. List Kommersant je u ponedjeljak objavio da je Kanada 17. srpnja avionom poslala turbinu u Njemačku.

Izvor je rekao kako je malo vjerojatno da će se turbina instalirati do 21. srpnja. Gazprom i Sjeverni tok 1 nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.


15:37 -  Ukrajinske oružane snage uništile su ključan most na teritoriju pod ruskom kontrolom na jugu zemlje pomoću američkog raketnog sustava HIMARS, dok Rusi nastavljaju granatirati istok Ukrajine.

Vojni analitičari kažu da bi tek pristigao topnički raketni sustav visoke mobilnosti (HIMARS), koji je precizniji i ima veći domet od drugog topništva, mogao biti prijelomna točka ​​za Kijev u njegovoj protuofenzivi na jugu zemlje.

Zamjenik čelnika ruske administracije u južnoj regiji Herson, Kirill Stremousov, rekao je u videu koji je objavila novinska agencija TASS da je Ukrajina pogodila most Antonivku u Hersonu sa sustavom HIMARS pri čemu je oštećena cesta, ali nitko nije ozlijeđen. 


15:15 - Europska komisija je u utorak predložila izdvajanje 500 milijuna eura iz proračuna EU-a u sljedeće dvije godine za poticanje zajedničke nabave oružja kako bi Europa popunila svoje zalihe nakon što je dio svoga naoružanja dala Ukrajini.

 


15:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je smijenio još nekoliko visokorangiranih časnika obavještajne agencije u sklopu opsežnog procesa 'čišćenja' sigurnosnih i tužiteljskih službi u državi, a nakon brojnih prebjega na rusku stranu.

Ukazom objavljenim u utorak Volodimir Horbenko smijenjen je s dosadašnje funkcije zamjenika šefa Službe sigurnosti Ukrajine (SBU).

S dosadašnjih su dužnosti smijenjena i četiri regionalna čelnika iz Sumija, Dnipropetrovska, Zakarpatja i Poltave, zajedno s ravnateljem SBU-a Žitomira.


13:34 - Najmanje jedna osoba poginula je u utorak u ruskom raketnom napadu na središte istočnog ukrajinskog grada Kramatorsk, rekao je regionalni guverner. Pavlo Kyrylenko, guverner regije Donjeck, rekao je da je napad izazvao glasne eksplozije i požar u stambenoj zgradi.

“Rusi su pogodili središnji dio grada... Trenutačno se zna za najmanje jednog mrtvog civila”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


13:20 - Objavljena je jedna od još neprovjerenih fotografija koja navodno prikazuje ukrajinski udar jutros na ključnom mostu u okupiranoj regiji Herson. Grad Herson nalazi se na sjevernoj obali Dnjepra, a Antonovski most povezuje grad s većim dijelom regije, koju također zauzima Rusija i nalazi se južno od rijeke.

Rusija trenutno zauzima grad Herson i džep zemlje koji se proteže sjeverozapadno prema gradu Mikolajiv, koji je još uvijek pod ukrajinskom kontrolom. Bilo kakva ukrajinska protuofenziva na jugu zahtijevala bi od njih da ponovno zauzmu Kherson i potisnu ruske snage natrag na južnu stranu rijeke.


13:04 - Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač plina Gazprom u utorak su potpisali memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi američkih dolara, priopćila je novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA.

Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dviju kompanija, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu s iranskim i turskim kolegama.

Gazprom će pomoći NIOC-u u razvoju plinskih polja Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja, prenosi SHANA. Ruski Gazprom će također biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz ukapljeni prirodni plin (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz plina.

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve plina na svijetu, no američke sankcije su spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvoza plina.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju .

Putinov posjet Teheranu pozorno se prati jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, podižući cijene na visoku razinu što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije.


11:28 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je dnevni operativni brifing, tvrdeći da je u posljednja 24 sata ubilo najmanje 260 pripadnika ukrajinskih snaga, da je oborilo jedan helikopter i četiri bespilotne letjelice, te bez predočenja dokaza tvrdi da Kijev provodi prisilne napade, mobilizacije u regiji Donjecka, uključujući zapljenu privatnih vozila za korištenje u vojnim postrojbama.


8:36 - Samoproglašena Narodna Republika Donjeck u okupiranoj Ukrajini, koju kao legitimnu vlast priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja, objavila je da je u granatiranju ukrajinskih snaga “jedan stanovnik Verhnotoretskea ubijen, a tri osobe bili ozlijeđeni. Oštećena su 22 stambena objekta i sedam objekata civilne infrastrukture.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


8:30 - Serhai Haidai, ukrajinski guverner Luhanska, objavio je na Telegramu da "Rusi gotovo neprekidno granatiraju i Luhansku regiju i naseljena područja Donjecke regije".

Rekao je da su “tijekom dana istovremeno pokušali izvršiti napad u četiri smjera” te da su “Rusi nastavili bombardirati mali dio Luhanske regije, gdje su oružane snage Ukrajine držale obranu, iz avijacije, topništva i raketa. .”

U drugoj objavi, Haidai je rekao da "čak i druga najduža vojska na svijetu ima ograničene ljudske resurse" i optužio je, bez iznošenja dokaza, Rusiju za prisilnu mobilizaciju unutar okupiranih područja Donbasa.


8:07 - Rusija se borila da održi učinkovitu ofenzivnu borbenu moć i problem vjerojatno postaje sve akutniji, prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi.

"Osim što se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom ljudstva, ruski planeri suočavaju se s dilemom između raspoređivanja pričuva u Donbas ili obrane od ukrajinskih protunapada u jugozapadnom sektoru Herson", stoji u izvješću.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva dodalo je da je trenutni politički cilj Rusije zauzeti cijeli Donjeck i iako bi njezine snage još mogle ostvariti daljnje teritorijalne dobitke, njihov će "operativni tempo i brzina napredovanja vjerojatno biti vrlo spori".

“Rusija nastavlja angažirati nominalno šest odvojenih vojski u svojoj ofenzivi u Donbasu. U punoj snazi, prije invazije, te su formacije bile uspostavljene za oko 150.000 ljudi”, stoji u najnovijem izvješću.

7:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Tayyip Erdoğan sastat će se danas u Teheranu kako bi razgovarali o izvozu ukrajinskog žita, prema suradniku Kremlja.

Putin bi trebao otputovati u Teheran kako bi se sastao s Erdoganom i iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u sklopu takozvanog Astanskog formata razgovora vezanih za Siriju, rekao je Kremlj prošlog tjedna.

"Pitanje ukrajinske pošiljke žitarica bit će raspravljeno s Erdoganom... Spremni smo nastaviti rad na tom tragu", rekao je u ponedjeljak Yuriy Ushakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku.


6:45 - Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik pripisao je zasluge "pravovremenom dolasku M142 Himars" - naprednih raketnih sustava dugog dometa koje su isporučile SAD - što je pomoglo vojnicima da zadrže svoje obrambene položaje na prvoj crti.

General Valerij Zalužni u objavi na Telegramu rekao je da je moćno oružje omogućilo njegovim snagama da "stabiliziraju situaciju" kroz "velike udare na neprijateljske zapovjedne točke, skladišta streljiva i goriva". 


6:10 - Više ljudi je poginulo, a najmanje devet ruskih vojnika je ozlijeđeno u neobjašnjivom incidentu u ponedjeljak u nuklearnoj elektrani u središnjoj Ukrajini, rekao je gradonačelnik grada Enerhodara.

Gradonačelnik Dmytro Orlov, koji nije u gradu pod okupacijom Rusije, rekao je da su ruski vojnici "hitno dopremljeni u gradsku bolnicu s ozljedama različite težine. Neki su bili hospitalizirani, a jedan je na intenzivnoj njezi".

“Ima i mrtvih, ali trenutno ne možemo dati točan broj”, rekao je.

S ruske strane nije bilo riječi o tome što se dogodilo. Rusi su početkom ožujka zauzeli Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporižja.


6:05 - Ruske snage granatirale su grad u istočnoj Ukrajini, ubivši šest osoba, prema ukrajinskim dužnosnicima. “Rano ujutro granatiran je grad Toretsk. Dvokatna zgrada u kojoj su bili ljudi je uništena", objavila je ukrajinska državna hitna služba. “Spasioci su pronašli i izvukli tijela ukupno pet mrtvih osoba. Tri osobe su spašene iz ruševina, a jedna je preminula u bolnici.”


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je imenovao novog sigurnosnog dužnosnika za vršitelja dužnosti čelnika domaće sigurnosne agencije nakon što su dva visoka dužnosnika otpuštena zbog tvrdnji da se nisu uspjeli suprotstaviti ruskoj infiltraciji. Zelenskijevog prijatelja iz djetinjstva, Ivana Bakanova, zamijenit će Vasyl Maliuk, bivši prvi zamjenik šefa SBU-a koji je vodio jedinicu za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u središnjoj upravi agencije.


5:55 - Sjedinjene Države nastavit će pružati obavještajne podatke Ukrajini unatoč nedavnim promjenama u najužem krugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, priopćio je američki State Department u ponedjeljak. 


5:50 - Ruski Gazprom rekao je kupcima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog "izvanrednih" okolnosti, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid. Ruski državni plinski monopol priopćio je da proglašava višu silu na opskrbu, počevši od 14. lipnja. Turska je rekla da je sastanak s Ukrajinom, Rusijom i UN-om ovog tjedna kako bi se razgovaralo o nastavku crnomorskog izvoza žita iz Ukrajine "vjerojatan", dok je turski dužnosnik rekao da bi se preostali "mali problemi" trebali prevladati.

Suradnik Kremlja također je rekao novinarima da će ruski predsjednik Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan razgovarati o izvozu ukrajinskog žita na svom sastanku u Teheranu u utorak.

Erdoğan je još jednom zaprijetio da će "zamrznuti" kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u ako vojni savez ne ispuni njegove uvjete. "Želim još jednom ponoviti da ćemo zamrznuti proces ako te zemlje ne poduzmu potrebne korake da ispune naše uvjete", rekao je.

Ukrajina će prekinuti diplomatske veze s Bjelorusijom ako njezine snage prijeđu granicu u znak podrške ruskoj invaziji, rekao je ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u intervjuu za Forbes. “Bjelorusija je sudionik u zločinu agresije, u to nema sumnje. Prekinuli smo diplomatske odnose s Ruskom Federacijom odmah nakon početka opsežnog napada. Odnosi s Bjelorusijom će također biti prekinuti ako oružane snage Republike Bjelorusije prijeđu granicu Ukrajine”, rekao je.

Ključne riječi

Komentara 106

DU
Deleted user
21:13 19.07.2022.

Ukrajina će napasti Krim? Uh, ne bih vam želio biti u koži.

Avatar nekakav
nekakav
20:50 19.07.2022.

Kad shvatite da rusi ciljano uvlače ukrajince u široki sukob, bit će kasno. Kad shvate da će ukrajinsko razaranje po krimu biti fino opravdanje za razaranje kijeva, ovaj put zgrade vlade, predsjednika, tv tornjevi, elektrane... Kad shvate da rusi čekaju da ukrajinci naprave neki veći zločin, i da će to biti divan pretext za totalni napad rusa na ukrajinu, da će to svijet prihvatiti kao očekivanu i čak opravdanu reakciju rusa, bit će kasno. Jel vama jasno da rusi trebaju podršku svjetske javnosti za ono što će dovršiti..?

SI
simeleon
21:09 19.07.2022.

Ako napadu krim ukrajinu ceka zalosna sudbina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije