Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
računica za brak

Imenovanje Budimira na čelo HEP-a zbližava HSLS i HNS?

josip budimir
Davor Visnjic/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
24.04.2013.
u 18:00

HNS-ovo imenovanje HSLS-ova ekonomskog stratega na čelo HEP-a, otvorilo nagađanja o zbližavanju dviju stranaka

Je li namjera HNS-a da imenuje HSLS-ova ekonomskog stratega Josipa Budimira na čelnu poziciju u HEP-u početak političkog približavanja tih dviju stranaka? Taj scenarij danas ozbiljno zabrinjava neke od vodećih članova SDP-a, a među ostalim je i razlog zašto je u toj stranci ideja Budimirova imenovanja dočekana s protivljenjem.

– Budimir nije nestranački kandidat, nego visokopozicionirani dužnosnik stranke koja je u oporbi. Ako je želja HNS-a politički se približiti HSLS-u, to je njihova stvar, no to se ne bi trebalo raditi preko Kukuriku koalicije, čiju politiku HSLS ionako kontinuirano kritizira – kaže taj SDP-ovac.

Moguće približavanje HSLS-a i HNS-a u teoriji čini se kao razumna mogućnost, iako je donedavno bilo potpuno nerealno. Naime, iako se radi o strankama koje zastupaju slične, liberalne vrijednosti, odnosi nekadašnjih stranačkih čelnika – posebno Ivana Čehoka i Radimira Čačića – bio je takav da bilo kakva suradnja nije bila moguća.

Veliko pitanje

U takvim su se okolnostima stranke pozicionirale na suprotnim dijelovima političkog spektra, HNS kao partner SDP-a, a HSLS u koaliciji sa HSS-om i HDZ-om. Promjenom stranačkih čelnika ta je ključna zapreka srušena, no mnoge ostaju i danas.

Prije svega, veliko je pitanje bi li u HSLS-u bili spremni prihvatiti bilo kakvu suradnju u kojoj bi HNS – a to je trenutačna politička realnost – bio dominantni partner. Ipak, okrupnjavanje liberala možda je i jedini izgledni put k oformljavanju trećeg bloka na domaćoj političkoj sceni. Također, na lokalnoj razini utjecaji HSLS-a i HNS-a se ne preklapaju pa bi izborna sinergija vjerojatno bila postignuta bez većih problema.

Ipak, ako u tim strankama postoje neka razmišljanja i razgovori o toj temi, zasad to nitko nije spreman javno priznati. Darinko Kosor, šef HSLS-a, kaže kako približavanje HNS-u ne dolazi u obzir. – Ujedinjenje liberala? Oni su u vladajućoj koaliciji, a mi smo u oporbi i k tome žestoki kritičari njihove politike. Po toj bi logici o fuziji trebali razmišljati HDZ i HSS te SDP i Laburisti – kaže Kosor.

Ipak, dijele li svi u HSLS-u to mišljenje? Službeno o tome nitko nije spreman govoriti, no neslužbeno se doznaje kako je više uglednih članova stranke zagovaralo ideju da se na lokalne izbore radije pokuša sklopiti savez sa HNS-om nego sa HSS-om.

Samo jer je stručan

Te ideje nisu prošle, no ako na izborima rezultat bude loš, mogle bi se ponovno aktualizirati. U HNS-u također tvrde da nisu zainteresirani za ideju okrupnjavanja liberalnih političkih opcija.

– Potpuno je krivo Budimira dovoditi u kontekst takvih špekulacija. On je odstupio sa svih dužnosti u središnjim tijelima HSLS-a i nema nikakvog utjecaja na politiku te stranke. Mi njega želimo jer je stručan, a stranačka pripadnost nema nikakve veze s tim – kazao je glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak. Dakle, i ako razmišljaju o suradnji, ni HNS, ni HSLS zasad ne žele otkriti svoje karte. Tko ima kakve adute u ruci, bit će jasnije nakon lokalnih izbora.


 

>>Sukob u koaliciji: Šef HEP-a Goran Granić, Kovačević ili Budimir?

>>Milanović ne želi da HNS na čelo HEP-a stavi Josipa Budimira

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije