Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆ U STARIM MIKANOVCIMA

'Ima lopovluka i uhljebljivanja, ali više je koristi, zato nisam za ukidanje općina'

Milanović u Starim Mikanovcima
Foto: Branimir Bradarić
1/5
22.04.2023.
u 18:33

Tko god misli da ćemo za za 20, 30 ili 50 godina imati jedinstvenu Europu kao federalnu državu, po meni ne samo da je u krivu, nego ja to ne želim, ne želim da budemo svi isti kao što ne želim da Slavonija bude ista kao Dalmacija, kaže Milanović

Povodom obilježavanja Dana Općine predsjednik RH Zoran Milanović posjetio je danas Stare Mikanovce, nedaleko od Vinkovaca, gdje je održao prigodni govor i družio se s mještanima. U govoru je Milanović istakao kako problem Hrvatske nije centralizacija već zapravo loša centralizacija i korupcija. Jos jednom je komentirao spekulacije o ukidanju dijela općina i županija.

- Nisam za ukidanje općina jer većina gradova i općina, na čijoj se demontaži, radi od njihovog osnivanja, rade dobro i u korist svojih građana i mještana. Da se ne lažemo ima i lopovluka i uhljebljivanja, ali to nije razlog za njihovo ukidanje jer benefiti i koristi pretežu u odnosu na nedostatke - rekao je Milanović.

Dodao je da u 520 i nešto gradova i općina on jedino vidi želju ljudi da se odvoje i formiraju neku novu općina te kazao kako je sadašnji sustav općina u Hrvatskoj održiv i nije loš. Kada je riječ o formiranju regija, koje bi zamijenile županije, kazao je kako treba biti oprezan jer je centralizacija države u brojnim segmentima nužna i potrebna.

- Sustav u Hrvatskoj postavljen je na način da ti ne dozvoljava da na plaće zaposlenih trošiš više od 18 posto proračuna. To u startu govori da ne možeš zapošljavati koliko hoćeš - istakao je Milanović. Prema njegovim riječima sustav funkcionira te ga ne bi pripisivao niti jednoj političkoj garnituri ali i da će u njemu uvijek biti onih kojima će se pogodovati ali i onih koji se osjećaju zapostavljeno.

Osvrnuo se i na EU fondove rekavši kako su oni zapravo glavni smisao članstva u EU te da to nisu niti zajednička vanjska politika, zajednički ratovi i sukobi s trećim, četvrtim i petim zemljama. 

- Naš interes je da se od toga bolje razvijamo i čuvamo svoje. Tko god misli da ćemo za za 20, 30 ili 50 godina imati jedinstvenu Europu kao federalnu državu, po meni ne samo da je u krivu, nego ja to ne želim, ne želim da budemo svi isti kao što ne želim da Slavonija bude ista kao Dalmacija - rekao je Milanović.

VIDEO Zoran Milanović: To "lažeš" je došlo sa AP-om

Komentara 1

FR
franjo
14:12 23.04.2023.

Mlati praznu slamu. Koje li koristi od tebe ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije