Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šlamperaj u istrazi mogao bi biti vrlo koristan za Kazimira Dužnovića

Ima li dokaza da je Kazimir Dužnović ubojica?

Dužnović
Marko Prpić
13.10.2009.
u 18:44

Ja nisam pucao, a za kolege nisam siguran, jedino ako su pucali kada je pucano po nama – svjedočio je Goran Blažević.

Iskreno se kajem zbog svega, a pokušavam se sjetiti svih detalja kako bih sebi i vama objasnio što se dogodilo. Tog sam se jutra probudio kao i obično između sedam i osam sati. Popio sam terapiju na kojoj sam bio. Subotexe i apaurine, s tim da je doza apaurina bila jača no inače jer mi nije bilo dobro.

Otišao sam do svoje djevojke, a kod nje sam pio žestoka alkoholna pića. Kad sam otišao od nje, tumarao sam po Sesvetama i također pio. To je sve čega se sjećam – kazao je danas Kazimir Dužnović (28), iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Imao bilješke

Dužnović, koji se tereti za teško ubojstvo policajca Ivana Grbavca te ranjavanje petorice njegovih kolega u pokušaju pljačke banke u svibnju ove godine, imao je bilješke kojima se služio.

Vladimiru Vinji, predsjedniku sudskog vijeća, pokušao je objasniti da ima problema s pamćenjem, no sudac ga je upozorio da se bilješkama može služiti, no ne iz njih i čitati. Dužnović na pitanja nije htio odgovarati, no iako se već prije izjasnio krivim, o načinu na koji je ubijen mladi policajac moglo bi biti dosta prijepora. Naime, Dužnovićeva obrana tražila je da se razjasni zašto Grbavac ima ulaznu ranu na leđima ako mu je Dužnović u trenutku pucnjave bio okrenut licem u lice.

Vještak Josip Škavić, u svom nalazu, koji je sudu dostavio nedavno, naveo je da je, pod pretpostavkom da su Grbavac i počinitelj u trenutku pucnjave bili u uspravnu položaju, “utvrđeni smjer prostrijelnog kanala nastao pucanjem oštećeniku s leđne strane”. Osim toga, u nalazu je navedeno da su “usta cijevi oružja, promatrajući uspravnog oštećenika, bila strogo odostraga”.

Oružje u ruci

Zbrku oko načina na koji je mladi policajac poginuo danas su dodatno pojačale i njegove kolege koje su sjele na klupu za svjedoke. Goran Blažević (29), koji je s ubijenim Grbavcem i Boškom Ćenanom (40) ušao u banku, potvrdio je da je on osoba koja se s pištoljem u ruci vidi na jednoj od snimki nadzornih kamera. Na toj snimci on stoji iza Grbavca, Ćenan je već izišao iz banke, a Grbavac je u polusagnutu položaju.

– Ćenan i Grbavac prvi su ušli u banku, a ja nekoliko sekunda poslije njih. Bili smo u tom dijelu, a pucnjava je počela dok sam stajao pokraj Grbavca. Ne znam tko je prvi izišao iz banke od nas i ne znam kada je Grbavac pogođen. Ja nisam pucao, a za kolege nisam siguran, jedino ako su pucali kada je pucano po nama – kazao je svjedok.

Na upite Krešimira Krsnika, Dužnovićeva branitelja, da kaže kako je došao do zida, što se vidi na snimkama, ako je stajao pokraj Grbavca, svjedok nije znao objasniti.

– Je li vaš pištolj nakon toga izuzet i poslan na vještačenje? – pitao je dalje Krsnik.

– Nije – odgovorio je svjedok te dodao kako je on krim-tehnički obrađen.

Svjedok nije znao odgovoriti ni na pitanje suca kako to da nije vidio kada je Grbavac pogođen ako je stajao ispred njega.

Da je Blažević osoba s pištoljem koja se vidi na snimkama potvrdio je i Ćenan, koji je pak kazao da je pucao na Dužnovića, ali tek kada je ovaj izišao iz banke.

– U banku smo ušli s uperenim oružjem, a nismo mogli pucati zbog ljudi unutra. Kad sam vidio da se on saginje prema torbi, povikao sam dečkima da idu van. Mislim da sam izišao prvi, uz tresak stakla izašao je i Blažević, a Grbavac je ostao unutra. Čuo se rafal, a počinitelj je s puškom izišao van. Pucao sam u njega i on u mene te me je pogodio – kazao je Ćenan.

Ključne riječi

Komentara 6

LO
Loco
20:08 13.10.2009.

Dužnoviću, to što ga ti nisi pogodio ne znači da ga nisi gađao... Samo znači da loše ciljaš... A murjaku koji je pogodio kolegu treba dat da igra ruski rulet.

Avatar miletiml
miletiml
19:05 13.10.2009.

ko tu koga je......... vjerojatno policija sve, uzas svi smo mi banane na drvetu koje se zove HR banana

Avatar Torento
Torento
21:00 13.10.2009.

Ja sam popio ljekove, pa me tresla zimica pa sam navukao masku da me zagrije, onda sam kupio cigarete na kiosku i prodavačica nije imala sitnog te mi je uzvratila puni kalašnjikov. Onda sam otišao u banku podići novac, a policajci su zapazili da mi je kalaš zmazan, te sam ga htio rastaviti i očistiti da se ne sramotim i onda je slučajno opalio, i tako dva-tri okvira. Buka mi je prouzročila amneziju. Zato ću tužiti MUP jer da nisu tražili da očistim kalaš, ne bi ničega bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije