Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ BOŽIDARA VUČUREVIĆA

Ima 88 godina, optužen je 2008. i sada je odlučeno da će mu se za razaranje Dubrovnika suditi u odsutnosti

Božidar Vučurević
Screenshot YouTube
05.03.2024.
u 09:38

Istragu protiv Vučurevića tadašnji Okružni sud u Dubrovniku pokrenuo je još 1993., kada mu je bio određen istražni zatvor. Za njim je 2002. bila raspisana i tjeralica, zatim Interpolova tjeralica i kasnije i europski uhidbeni nalog

Da je pravda spora svi znaju, a  kada su optužbe za ratne zločine u pitanju često je i - nedostižna. Kako ta nedostižnost izgleda u praksi, svjedoči još jedan primjer iz našeg pravosuđa. Pa je tako, Županijski sud u Splitu, nedavno odlučio da će se Božidaru Vučureviću, ratnom gradonačelniku Trebinja, koji je u Hrvatskoj 2008. optužen za ratni zločin, suditi u odsutnosti. Dake, 16 godina od podizanja optužnice, odlučeno je da će se čovjeku optuženom za nedjela iz 90-ih suditi u odsutnosti, jer je nađen pravosuđu nedostupan. Suvišno je reći da je iluzorno očekivati da će taj postupak biti  pravomoćno okončan u nekom razumnom roku. Izvjesnije je čak, da će s obzirom na Vučurevićevu životnu dob (88), biologija biti brža od pravde...

Postupak protiv Vučurevića jedan je od onih postupka iz kojih je kristalno jasno zašto suđenja za ratne zločine toliko dugo traju. Jer istrage su davno pokrenute, optuženici su nedostupni, mijenjale su se nadležnosti sudova, međunarodna pravna pomoć ne funkcionira jer države bivše Jugoslavije međusobno ne  surađuju.... Uglavnom, Vučurevića se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Dubrovnika i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Prema optužnici, tereti ga se da je kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik Kriznog štaba i ratnog štaba općine Trebinje te kao predsjednik Ratnog predsjedništva Trebinja, tijekom 1991. pa do 29. listopada 1995. djelujući individualno i u suradnji s predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, planirao, poticao, naredio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja tzv. Velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije. Da bi ostvario tu ideju provodio je okupaciju i pripajanje dijelova teritorija Hrvatske  te je protjerivao hrvatsko stanovništvo, navelo je tužiteljstvo u optužnici iz 2008.

Inače, istragu protiv Vučurevića tadašnji Okružni sud u Dubrovniku pokrenuo je još 1993., kada mu je bio određen istražni zatvor. Za njim je 2002. bila raspisana i tjeralica, zatim Interpolova tjeralica i kasnije i europski uhidbeni nalog. Čak je po hrvatskoj tjeralici bio i uhićen 4. travnja 2011. na graničnom prijelazu u Srbiji. Hrvatska i BiH, u kojoj je također bio optužen za razne zločine, no ta je istraga kasnije obustavljena, tražili su njegovo izručenje te je sud odobrio da ga se izruči Hrvatskoj. Međutim, Vučurević je u pritvoru u Srbiji bio dva mjeseca, nakon čega je pušten uz mjere opreza.

POVEZANI ČLANCI:

Trebao je ostati u Srbiji te se javljati policiji. No umjesto toga on je u rujnu 2011. bez problema napustio Beograd i prešao srbijansko-bosanskohercegovačku granicu te došao u Trebinje gdje i sada živi bez straha. Nakon toga Prizivni sud u Beogradu krajem 2011. preinačio je raniju odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj kazavši da za izručenje nema uvjeta jer Vučurević nije na teritoriju Srbije. Jer je u Trebinju. U kojem živi od 2011. te u kojem će sada doznati da će mu se u Hrvatskoj, 16 godina od podizanja optužnice ipak suditi, ali u odsutnosti.

>> VIDEO Marija Kovačić iz Ludbrega dobila je 500 identičnih pisama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije