Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korupcija

IM Metal prijeti tužbom jer je zbog afere Daimler izgubio 4 mil. eura

vozilo
PIXSELL
05.10.2010.
u 21:00

Porezna uprava po nalogu USKOK-a pročešljala je prije tri mjeseca poslovanje tvrtke, no nalaz još nije stigao

Dok premijerka Jadranka Kosor ponavlja da traži da se objave imena dužnosnika koji su od Daimlera primili mito, u čemu je u medijskim istupima podržavaju i oporbenjaci, u IM Metalu radi se punom parom. Ta ozaljska tvrtka, preko koje je Daimler navodno isplatio tri milijuna eura političarima, zauzvrat dobivši posao isporuke 210 vatrogasnih vozila za Hrvatsku, sutra će isporučiti pet vatrogasnih vozila Zagrebačkoj županiji. Vrijednost posla je pet milijuna kuna, plus PDV, a vozila su namijenjena vatrogascima u Klinča Selu, Samoboru, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Mariji Magdaleni. Zapravo, isporučitelj će biti tvrtka Flammifer jer je IM Metal u jeku afere promijenio ime, pa sada njihov naziv znači vatren.

Briga o radnicima

– Istraživali su nas i 2004. godine, bila je tu krim-policija i ništa nisu našli. A prije tri mjeseca inspektori Porezne uprave pročešljali su, po nalogu USKOK-a, poslovanje tvrtke. Otad pa do danas nikakav nalaz ni prijavu nismo dobili, kaže Krešimir Košec, direktor Flammifera. Da bismo imali crno na bijelo potvrdu kako je njihovo poslovanje u redu, u što Košec uvjerava, angažirat će neku inozemnu revizorsku kuću da taj posao za njih obavi.

– Da nam je afera naštetila, naštetila je. Nitko se ne brine za 52 radnika. Eto, izgubili smo i posao s Nijemcima vrijedan četiri milijuna eura. Razmišljamo da na kraju zatražimo odštetu od onih koji su sve to prouzročili – kazao nam je Košec.

Papiri o podmićivanju

O samoj istrazi u USKOK-u ništa ne žele govoriti. Poručuju tek da ona traje.

Afera Daimler otvorena je proljetos, kada je na Federalnom sudu u Washingtonu postignuta nagodba kojom se Daimler obvezao platiti 185 milijuna dolara. Tada su šefovi Daimlera priznali da su podmićivali državne dužnosnike u 22 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

Nakon izbijanja afere upravo je naše državno odvjetništvo bilo prvo (a vjerojatno i jedino) koje je od Amerikanaca tražilo dokumentaciju o podmićivanju, da bi se rasplelo je li i tko primio mito za posao nabave vatrogasnih vozila, vrijedan 85 milijuna eura. U sedam godina isporučena su sva vozila iz tog programa, posljednje lanjskog prosinca.

Ključne riječi

Komentara 20

AV
avatar1
21:49 05.10.2010.

A da je DORH kao i u SAD tužio Daimler tražeći da im dostavi podatke i plati odštetu. I kod nas je podmićivanje kazneno djelo, kako za onog koji prima, tako i za onoga koji daje mito. I sve to pod prijetnjom zabrane uvoza njihovih proizvoda dok nam ne dostave podatke! Vjerojatno se toga nisu sjetili?!

BZ
Branko Zajec
21:59 05.10.2010.

Nije li čudno da objavu onih koji su primili novac traži SDP ? Nije li čudno, da državni odvjetnik Bajić, inače blizak vlasti šuti ? Nije li čudno, da je prošlo toliko vremena od objave američkog suda o korupciji uu Hrvatskoj, a da javnost još uvijek nema službene rezultate istrage ? Bojim se, da je javnost prerano proglasila lopove. Što vrijeme više prolazi, očekujem iznenađujuće rezultate.

UT
utatica
21:31 05.10.2010.

ma kaj bi primili mito, Daimler se zmislil da ej dal hrvatskim dužnosnicima lovu. Pazi članak \"da bi se rasplelo je li tko primio mito\" a da je HDZ-ova vlada osumnjičena bilo bi \"da bi se saznalo tko je primioo mito\" danas je u istražni zatvor priveden ministar potpisnik spornog ugovora i direktor IM Metala gospodin Košec koji jedini može otkriti kojem vladinom dužnosniku odnosno tvrtki je prsolijedio 27 milijuna kuna mita\" Hebeš ovakvu pravdu, Bajića bi trebalo smijeniti a i one iz USKOKA koji štite krimninal crvenih kmera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije