Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
54 GLASA DO PONORA

IDS u velikoj krizi: Izgubio Pulu, Pazin, Buzet i Vodnjan. Miletić jedvao ostao župan

Boris Miletić postao istarski župan, IDS ostao bez Pule i Pazina
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
31.05.2021.
u 09:15

Miletić u utrci za župana pobijedio sa samo 54 glasa prednosti: ”Stavit ću svoj mandat na raspolaganje stranci”

IDS je u Istarskoj županiji u drugom krugu ozbiljno podbacio! Doživio je najveći poraz dosad u Puli, bastionu IDS-a na poluotoku! Filip Zoričić, kandidat grupe birača, koji je nakon prvog kruga imao 19 posto birača na svojoj strani, najvjerojatniji je novi gradonačelnik Pule, najvećeg istarskoga grada, utvrde IDS-a kojoj je dosad na čelu bio i aktualni predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Naime, u drugom je krugu nezavisni kandidat Filip Zoričić dobio daleko veću podršku birača od Elene Puh Belci, koja je u zadnje četiri godine bila Miletićeva zamjenica gradonačelnika Pule i koja je u drugi krug izbora ušla s podrškom od 35 posto birača Pule. No, prevaga se ipak dogodila, Puljani su izabrali novo vodstvo svoga grada s obzirom na to da je nezavisni kandidat dobio podršku gotovo 2500 birača više od protukandidatkinje iz IDS-a, što nije mala prednost u podršci.

Volja i ljubav prema gradu

Jesu li zakazali članovi IDS-a pa nisu u velikom broju izišli na izbore, bit će jedno od pitanja koje će si vodstvo IDS-a morati postaviti ovih dana.

Boris Miletić je u utrci za istarskog župana pobijedio sa samo 45 glasova prednosti, čestitao je svim novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima, ali i svom protukandidatu Danijelu Feriću na izbornom rezultatu.

– Nakon izbora stavit ću svoj mandat na raspolaganje predsjedništvu stranke, analizirat ćemo u idućim danima što se dogodilo i odlučiti kako dalje – komentirao je Boris Miletić, predsjednik IDS-a i novi istarski župan, izborne rezultate.

Filip Zoričić kazao je da je njegova pobjeda u Puli rezultat za povijest jer su srušili tvrđavu, ali da želi biti graditelj nove kuće za sve stanovnike Pule.

– Nije bilo lako, bilo je huškanja, podmetanja sa svih strana, ali građani su prepoznali iskrenost, neizmjernu volju i ljubav prema gradu.

Osjetili su hrabrost, slobodu i očekujem da ćemo s partnerima već za dan ili dva graditi novu kuću s crvenim krovovima, žutim fasadama i zelenom okućnicom. Ovo je pobjeda svih građana Pule koji su toliko dugo iščekivali korjenite promjene u ovom gradu koji je već odavno prestao biti grad – kazao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, i najavio formiranje većine u Gradskom vijeću sa SDP-om i Možemo!

No, osim što je izgubio Pulu, IDS je izgubio i mjesto gradonačelnika Pazina, a nova gradonačelnica dolazi iz platforme Možemo!. To je Suzana Jašić koja je osvojila 1812 glasova, dok je aktualni gradonačelnik Renato Krulčić (IDS) ostao iza nje s 1657 glasova svojih sumještana.

IDS je izgubio i ostale općine u drugom krugu izbora, što je dodatni udarac za tu stranku. Tako je Damir Kajin, nezavisni na listi SDP-a, postao gradonačelnik Buzeta. U drugom krugu protivnik mu je bio također nezavisni kandidat Dean Prodan.

Nezavisne liste

Sve je poznato i u preostalih sedam istarskih općina u kojima je održan drugi krug lokalnih izbora, i to mahom između IDS-ovih i nezavisnih kandidata. Iznenađenje je da su izbore izgubila dva dugogodišnja načelnika; nezavisni Goran Buić u Medulinu izgubio je od također nezavisnog Ivana Kirca, dok je u Gračišću pobijedio nezavisni Ivan Jeromela. Imao je daleko veću podršku birača od aktualnog IDS-ova načelnika Ivana Mijandrušića.

Dakle, u Brtonigli, Gračišću, Kršanu, Medulinu i Oprtlju pobijedile su nezavisne liste, u Barbanu IDS, a u Karojbi HDZ.

U studiju Večernjeg lista gostuju analitičari Ankica Mamić i Dragan Bagić

 

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
09:43 31.05.2021.

SDP je okrenuo leđa IDS-u u Istri iako je nacionalnoj razini postojao koalicijski sporazum,.... vrijeme je da IDS uđe u koaliciju sa HDZ-om!!

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
09:39 31.05.2021.

Pitanje je s kim će kandidati nezavisne liste raditi????

Avatar Mega_London
Mega_London
09:44 31.05.2021.

Koja je ono županija najviše inzistirala na strogim epidemiološkim mjerama??? Bolje niste niti zaslužili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije