Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILO MINISTARSTVO BRANITELJA

Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: 'Njihove obitelji pronašle su svoj mir'

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata upaljene svijeće i položene ruže za sve žrtve Vukovara
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/3
23.02.2024.
u 13:46

Hrvatska traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u petak da su ovog tjedna, u dvije završne identifikacije posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, identificirani posmrtni ostaci šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u ponedjeljak su identificirani posmrtni ostaci tri osobe pronađene i ekshumirane na području Ličko-senjske i Zadarske županije. Danas su identificirani posmrtni ostaci dvije osobe pronađene i ekshumirane na području Sisačko-moslavačke županije te posmrtni ostaci jedne osobe koji su preuzeti s područja Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

"Njihove obitelji, nakon više od tri desetljeća, pronašle su svoj mir i imat će mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima, što zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali", rekao je izražavajući sućut obiteljima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Istaknuo je predanost Ministarstva u rješavanju sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata te pohvalio međuresornu suradnju nadležnih tijela i službi, kao i suradnju s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju.

VEZANI ČLANCI:

Medved je uputio apel svima koji imaju informacije i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima.

Hrvatska traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

GALERIJA Ponosni Vukovar: Simbol hrvatskog zajedništva od svog otvorenja bilježi nešto više od 300 tisuća posjetitelja

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata upaljene svijeće i položene ruže za sve žrtve Vukovara
1/6

Tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli i drugim lokacijama, a sustavne pretrage terena provode se i na ostalim područjima hrvatskog Podunavlja, Banovine, zapadne Slavonije te na drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

VIDEO Trilj: Građani s više stotine lampiona ispisali ime "Vukovar"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije