Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za izbornu 2024.

Ide novo porezno rješenje, što to znači za plaće? 'Svi koji zarađuju ispod 7 tisuća kn su sirotinja'

28.04.2023.
u 19:56

Prava bi promjena bilo uvođenje poreza na nekretnine, jače oporezivanje rente, uvođenje sintetičkog poreza na dohodak i jače oporezivanje viših plaća, kaže stručnjak s Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević

Komentara 56

EJ
ejStef
21:40 28.04.2023.

Treba primijetiti da je to novo porezno rješenje, a ne rasterećenje. Da je rasterećenje, čovjek bi to još pozdravio, no pod rješenjem se svašta može skrivati, te treba sve uzeti s velikom dozom rezerve... Po meni je jedini pravi put smanjenje duboke države, smanjenje birokracije, čišćenje javnih struktura od viška ljudi, i naročito nekvalificiranih ljudi. Kod nas su osnovni problem države javne strukture i enorman broj ljudi na proračunu, bilo da su tu kao pripadnici raznih interesnih skupina (manjinskih, rodnih, nacionalnih, spolnih, itd), bilo da su na socijali ili privilegijama... Veliki problem je i kriva valorizacija rada i rezultata, gdje više vrijedi priča ili vriska, nego rezultati. Mediji tu isto igraju jako bitnu ulogu, jer će jako lako uvjeriti ljude da su nesretni, da nemaju ništa ili da je drugdje puno bolje nego ovdje... A sreća i zadovoljstvo su subjektivan pojam, jako podložan vanjskim uvjeravanjima... No da se vratimo na bit problema, a to su javne strukture. Od tamo proizlazi glavni problem valorizacije u društvu, one su izvor antipoduzetničke klime, nepotizma, birokratizacije, klijentelizma i korupcije, a i one su razlog visokih poreza, sve kompliciranijeg i neisplativijeg poslovanja, od čega proizlazi i sve ostalo loše u društvu i državi. Zato je reforma u Irskoj bila uspješna, jer su krenuli od države i javnog sektora...

BL
blackeder2022
20:17 28.04.2023.

A oni koji zarađuju 7 i pol su kao bogataši a oni s 8 tis su kapitalističke gnjide,kao?Prosječna bruto satnica ako je vjerovati statističarima je 12 € , a prosječna u EUje 34 € a u njemačkoj 42€ Belgiji .....MiMi jesmo sirotinja i to Europsja sirotinja,i upravo su niske plače uzrok dekadencije hrvatske države i društva..Ne može me nitko uvjeriti da istib stroj u njemačkoj belgiji i hrvatskoj kod istog vlasnika radi 4 puta spirije jervsu plaće u hrvatskoj kod istog vlasnika 3 puta manje.A kako to?

OT
otrovnijezik
20:43 28.04.2023.

Koji bi tek uspjeh Vlade bio kada bi nekako mogli oporezovati ove koji rade vani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije