Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedovoljni dokazi

ICC naložio puštanje navodnog vođe ruandskih pobunjenika

callixte mbarushimana
AFP/PIXSELL
19.12.2011.
u 12:50

Callixtea Mbarushimanu ICC je teretio za poticanje rata u Kongu s ciljem rušenja vlade u susjednoj Ruandi

Međunarodni kazneni sud (ICC) u prvostupanjskoj je odluci odbacio optužbe protiv ruandskog Hutua Callixtea Mbarushimane, navodnog vođe ruandskih pobunjenika u Kongu, i naložio njegovo puštanje, prenosi CNN. Mbarushimana je uhićen prošle godine u Parizu pod ICC-ovim nalogom zbog navodnih masovnih silovanja i drugih zločina počinjenih na području DR Konga 2009. godine.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Mbarushimana visokopozicionirani član skupine Demokratske snage za oslobođenje Ruande (FDLR), koju ICC optužuje da je u Kongu potaknula rat kako bi zbacila vladu u susjednoj Ruandi. No, suci su ustvrdili da nema dovoljno dokaza kako bi se Mbarushimanu smatralo kazneno odgovornim.

Mbarushimana je napustio Ruandu nakon rata te je radio za UN sve dok nije otpušten 2001. godine kada je otkriveno da je pod istragom UN-ova Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR), koji je osnovan 1994. godine kako bi se pozabavio zločinima tijekom minulog građanskog rata. Godinu prije osnovan je i sličan sud za prostor bivše Jugoslavije, ICTY.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije