Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdukovci u ofenzivi

Iako nije reagirao na vrijeme, Mornar se ipak uključio u sukob Hajduka i HNS-a

Vedran Mornar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
02.12.2014.
u 07:15

Mornar se tek na Milanovićev poticaj odlučio jače angažirati u rješavanju problema između Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza

Bivši ministar Željko Jovanović prijetio je isušivanjem močvare, misleći pritom na stanje u Hrvatskom nogometnom savezu i neformalnoga gazdu Zdravka Mamića, pa je brzo izgorio. Novi ministar Vedran Mornar pravio se posljednjih dana “gluh i slijep” i proglasio se “nenadležnim”. Ipak, sukob sjevera i juga, pa i ulične demonstracije nezadovoljnih hajdukovaca, kao i samo upravljanje HNS-om, ipak su prvorazredno pitanje kojeg se politika ne može odreći.

Prvi sastanak u nizu

Ministar Mornar, navodno na poticaj premijera Milanovića, ipak se odlučio jače angažirati u rješavanju problema u odnosima između Hajduka, koji podupire i Grad Split, i HNS-a. Pomoćnik ministra za sport Tomislav Paškvalin potvrdio nam je da će danas u 11 sati u Ministarstvu biti održan prvi u nizu sastanaka koje Ministarstvo planira organizirati zbog sređivanja situacije koja je izmaknula kontroli. Na prvi, sutrašnji, dolaze predstavnici Hajduka zajedno s dva ili tri predstavnika Grada, uključujući i gradonačelnika Ivu Baldasara, predstavnika Županije i udruge “Naš Hajduk” te oporbeni vijećnici. Osim ministra Mornara, na tom će sastanku biti i ministar uprave Arsen Bauk. Cilj je vidjeti koji su to problemi koji muče Hajduk i Split, potom slijedi i razgovor s vodstvom HNS-a.

Splitska delegacija tražit će podršku Ministarstva kada su u pitanju smjene čelnika HNS-a Davora Šukera, Zdravka Mamića i predsjednika Županijskog nogometnog saveza Alojzija Šuprahe. Hajduk na tome inzistira, a podržava ga gradonačelnik Baldasar. Smjene neće biti jedina tema razgovora, već nekoliko dana niz splitskih sportskih djelatnika noćima radi na prijedlozima izmjene Zakona o sportu.

– Služba je već pripremila nekoliko svojih prijedloga izmjena zakona, a u razgovoru ćemo vidjeti možemo li još nešto napraviti – dodao je Baldasar. Paškvalin kaže da se, prema njihovim informacijama, šef HNS-a Davor Šuker u Hrvatsku iz Azije vraća krajem tjedna pa će ga pričekati da se vrati jer nema smisla imati sastanak s HNS-om bez čelnog čovjeka. Nakon sastanka će, kaže, svi zajedno biti pametniji, no ono u što je, dodaje, siguran jest da Ministarstvo ima volje pokušati srediti situaciju koliko god može. A otvaranje dijaloga sa svim stranama najnormalniji je put, drži.

– Nogomet je postao zabrinjavajući društveni problem i čitava zajednica morat će se uključiti u njegovo rješavanje. Problemi su se gomilali godinama i sad je trenutak da se to sredi. Dat ćemo sve od sebe – poručio je Paškvalin. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, otkrio je, pristupilo je i izradi novog Zakona o sportu koji bi u široku javnu raspravu mogao još ovog mjeseca.

– Sve zainteresirane za zakon pozvat ćemo i na nekoliko okruglih stolova, a samim zakonom pokušat ćemo riješiti dosta stvari koje sada nisu riješene poput, primjerice, pitanja radnopravnog odnosa trenera i kompletne struke, pitanje zdravstvene zaštite sportaša, pitanja valorizacije stručnog kadra u sportu... – otkriva Paškvalin. Planira se i treći sastanak na kojem bi se u Ministarstvu trebali naći predstavnici Hajduka i Splita s predstavnicima HNS-a.

Male ovlasti

U Ministarstvu ističu da su njihove ovlasti i manevarski prostor mali. I za svoje inspektore kažu da mogu samo provjeriti je li klub upisan u registar i sl., a da inspektori, ako uoče neke nepravilnosti, mogu od Ministarstva financija tražiti provjeru financijskog poslovanja.

>>Baldasar putuje u Zagreb: Sa Mornarom će razgovarati o smjenama u HNS-u

>>'Inzistiramo na smjeni Šukera i Mamića'

>>Nevjerojatno! Danas sjednica IO-a HNS-a, a Šuker zbrisao iz grada!

Komentara 3

Avatar matalan
matalan
09:36 02.12.2014.

umjesto isprike ajduku treba dati fore 15 bodova svake iduće sezone HNL dok se južina u jugojadu ne smiri...

GU
General_U
14:30 02.12.2014.

nisu li rekli da neće politiku šta je sad ovo i zašto stalno provlačite tezu o sukobu sjevera i juga znamo ko su sudionici u ovoj trakavici neka to riješe na dobrobit hr nogometa a ne širit razdor među ljudima.

Avatar airbizz
airbizz
07:34 02.12.2014.

naša vlada je podložna pojedicima koji traže od vlade da ih brani.umjesto da u nogometni savez uđe uskok,premijer šalje ministra.naša vlada je glasnogovornik privatnom kapitalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije