Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetna oplodnja

I ženi bez stalnog partnera mogu se utvrditi problemi s neplodnošću

'03.04.2012., Korzo, Varazdin - Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinovic dosao je u Varazdin gdje se druzio s gradjanima i popio kavu sa stranackim kolegama. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL '
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
11.05.2012.
u 10:00

Može se utvrditi da žena ima problema s prohodnošću jajovoda, malformacije ili hormonske poremećaje, objasnio je dr. Radončić

Pitanje hadezeovaca Željka Reinera i Darka Milinovića, kako se može objektivno utvrditi neplodnost žene bez muškog partnera ako ta žena nema redoviti spolni odnos s muškim partnerom, koje su postavili na posljednjoj saborskoj raspravi o novom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, unatoč negativnoj ocjeni ministra Rajka Ostojića, čini se, stoji, a stručnjaci upozoravaju da zakon nosi brojne nedorečenosti.

Donorske stanice

Riječ je o tome da je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije neplodan onaj par koji tijekom najmanje godinu dana ima redovite spolne odnose bez zaštite, a nije došlo do začeća.

– Tek tada par ima pravo krenuti u proceduru liječenja neplodnosti – potvrdio nam je dr. Erden Radončić koji je brojnim neplodnim parovima pomogao da dobiju djecu. Žena koja nema stalnog partnera po novom će zakonu također imati pravo na preglede.

– Može se utvrditi da žena ima problema s prohodnošću jajovoda, malformacije ili hormonske poremećaje – objasnio je ginekolog. Ne pronađe li se ništa od spomenutog, ta žena, želi li postupak na teret HZZO-a, na pregled se može vratiti tek kad nađe stalnog partnera. No, pita se da li žene u kojih se utvrdi da imaju problema, a nemaju partnera, nakon liječenja imaju pravo tražiti začeće donorskim muškim spolnim stanicama.

Nema dobne granice

– Što će biti sa ženama, bez partnera, kojima se u 30-im godinama utvrdi rana menopauza i koje ne dobiju li u tom trenutku dijete kasnije neće imati priliku za majčinstvo – upozorio je liječnik i dodao da na sva ta pitanja javna rasprava treba dati odgovor.

I prof. Šimunić kaže da u zakonu ima nedorečenosti, no poručuje da zakon ne donosi samo radna skupina već i stručnjaci iz drugih područja. Novim zakonom tako je zabranjeno surogat-majčinstvo, a nigdje se ne spominju očevi koji su s bivšom bračnom partnericom već prošli postupak i imaju zamrznute embrije. Osim u slučaju kada je na teret HZZO-a, nije utvrđena ni gornja dobna granica do koje žena može ući u postupak, a takav je zakon Italija 2004. mijenjala zbog nekoliko ekstremnih slučajeva.

Komentara 10

Avatar tovar
tovar
11:36 11.05.2012.

Da neće možda Milinović osobno obvljati takve pretrage osobnim oplođivanjem žena, ako mu se uopće još diže!

FR
fran108
11:37 11.05.2012.

najbolje da muškarcima izvade prostatu i ugrade vaginu , tako da i dva gey-a mogu imat djecu .

PE
Pegaz
10:35 11.05.2012.

Meni je najzanimljivije da ovakvo pitanje postavlja osoba koja je po struci GINEKOLOG! Zar je moguce da Milinovic ne zna za malformacije, hormonske poremecaje i opcenito poremecaje koji ukazuju na mogucu neplodnost i bez da se ljudi seksaju!?? Prestrasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije