Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

I pse muči artritis, fizikalna rehabilitacija za njih je spas

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
05.09.2023.
u 13:00

Cellula veterinarska rehabilitacija svojim pacijentima nudi terapiju laserom, ultrazvukom, elektrostimulacijom, udarnim valom, kao i hidroterapiju za manje pse te terapiju masažom

Slavonci više ne moraju posezati do Zagreba da bi svom kućnom ljubimcu omogućili fizikalnu rehabilitaciju. Jer pomoći im mogu i stručnjaci u Osijeku. Cellula veterinarska rehabilitacija, otvorena lani u prosincu, nalazi se u sklopu Veterinarske stanice Osijek, na adresi Vinkovačka cesta 59. Jedini je to takav centar za profesionalnu veterinarsku rehabilitaciju na istoku Hrvatske.

– Sam nedostatak specijaliziranih ustanova za veterinarsku fizikalnu rehabilitaciju dodatno nas je motivirao kada smo krenuli s ovim projektom. Pratimo svjetske standarde podizanja kvalitete veterinarskih usluga te implementacije fizikalne terapije usmjerene prema kućnim ljubimcima i rehabilitaciji kao procesu u koji je uključen i sam vlasnik – započinje veterinarski terapeut Toni Šantor. Cellula, ističe, ima veliko značenje za Osijek, ali i šire. Spas je to za pse s problemima u kretanju.

– Naši pacijenti dolaze iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Budući da se nalazimo u sklopu Veterinarske stanice Osijek, naši pacijenti imaju punu veterinarsku skrb, od osnovnog pregleda veterinara do složenije veterinarske dijagnostike. Vrlo je važno napomenuti da smo našim pacijentima u mogućnosti ponuditi stacionar, što je olakšavajuća činjenica za vlasnike koji ne mogu svakodnevno dovoziti svoje ljubimce na terapije – ističe naš sugovornik.

Svojim pacijentima, ovisno o dijagnozi, nude terapiju laserom, ultrazvukom, elektrostimulacijom, udarnim valom (shockwave terapija), kao i hidroterapiju za manje pse te terapiju masažom. Usto, u postupku su nabave profesionalnog bazena s pokretnom trakom. Primjerice, manualna terapija koristi manipulaciju i vještine masaže kako bi se poboljšala pokretljivost, smanjila napetost mišića i potaknuo oporavak životinja.

– Posebnu važnost kod terapija masažom stavljamo na edukaciju koju vlasnici prolaze kod nas tijekom rehabilitacije, a kasnije mogu biti od velike pomoći – navodi Šantor.

Što se pak elektroterapije tiče, kroz precizno doziranje ova tehnika pruža terapeutski utjecaj na tjelesne procese životinja, potičući regeneraciju tkiva, smanjujući upalu i bol te poboljšavajući njihovu kvalitetu života. Terapija ultrazvukom neinvazivan je i siguran tretman koji također pomaže u poboljšanju kvalitete života životinja i ubrzavanju njihova oporavka. Shockwave terapija koristi visokoenergetske zvučne valove za poticanje ozdravljenja, regeneracije tkiva i smanjenje upale kod životinja.

S kakvim su im dijagnozama pacijenti najčešće dolazili do sada? Koliko im je vremena trebalo za oporavak?

– Pacijente možemo podijeliti u tri kategorije: pacijenti koji trebaju postoperativni oporavak nakon ortopedskih zahvata, pacijenti kojima je potrebno ublažavanje kronične i akutne bolnosti kod bolesti mišićno-koštanog sustava te neurološki pacijenti. Ovisno o dijagnozi, proces oporavka može trajati od dva tjedna do više mjeseci rehabilitacije. Terapijski plan obično se prilagođava individualnim potrebama svake životinje, razmatra se njihovo opće zdravstveno stanje, pasmina, dob i druge specifičnosti – pojašnjava nam.

Najčešće dijagnoze s kojima se susreću su artritis i displazija kukova, a često su te dvije dijagnoze povezane.

– Psi, kao i ljudi, obolijevaju od artritisa, i to mnogo češće nego se misli. Broj pasa oboljelih od artritisa raste s njihovim godinama. Lijekovi protiv bolova trenutačnog su učinka i dugoročno nisu dobar izbor – naglašava Šantor.

Vlasnicima je na raspolaganju i besplatno e-savjetovanje na web-stranici cellulavet, gdje na sve upite odgovara doktor veterinarske medicine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije