Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ars Organi Sisciae

I ove godine u Sisku i okolici Međunarodni orguljaški festival

Foto: Ars Organi Sisciae
1/3
05.05.2022.
u 12:00

Festival će u nedjelju, 15. svibnja zaključiti ansambl Projekt Lazarus u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke „Parnassia Militia“ Vinka Jelića

I ove godine udruga Ars Organi Sisciae organizira istoimeni međunarodni orguljaški festival , koji već 16 godina kontinuirano prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se održava od 7.  do  15. svibnja.
  
Tradicija orguljanja u sisačkom kraju može se pratiti od 18. stoljeća, ali su brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, unatoč tome neke su župe sačuvale svoje povijesne orgulje. 

Nažalost, diljem Sisačke biskupije u razornom potresu krajem 2020. godine uništene su mnogobrojne crkve, a njihove su orgulje utihnule. Među njima je i prelijepa barokna crkva sv. Marije Magdalene u Selima, čije su Janečekove orgulje iz 1777. godine bile poticaj za pokretanje ovog festivala, ali i mnoge festivalske lokacije, ističu organizatori, nažalost ni ove godine nije moguće uglazbiti orguljama – poput župne crkve sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi gdje su Hefererove orgulje iz 1881. godine.

Ovogodišnji međunarodni orguljaški festival na moćnim orguljama u glinskoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka, nabavljenim prije četiri godine, otvoriti će u subotu, 7. svibnja, orguljaš Alen KopunovićLegetin i Klapa Leggero programom pod nazivom „Majčice čuj svoje dječice glas“. Slušat će se obrade marijanskih pjesama za klapu i orgulje, skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića, Henrija Dalliera i Franza Xavera Engelharta, ali i Misu za muški ansambl i orgulje, kao i praizvedbu pjesme „Pozdrav Gospi Međugorskoj“  Alena Kopunovića Legetina.

U petrinjskoj župnoj crkvi sv. Lovre festival dolazi 8. I 14. svibnja no orgulje još uvijek nisu u funkciji nakon potresa, te će se slušati cjelokupni ciklus Bachovih sonata i partita za violinu solo u izvedbi Marca Graziania. 

U Bazilici sv. Kvirina u Sisku, u srijedu 11. svibnja, uz orgulje stižu tri trublje i timpani u izvedbi Daria Teskere, Krešimira Fabijanića i Maria Lončara, trublje; Borne Šercara, timpani i Alena Kopunovića Legetina, orgulje. Na programu su Bach, Händel, Telemann, Schubert i dr.

Međunarodni gost festivala, francuski orguljaš Olivier Penin, povodom 200-te obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka izvest će koncert na orguljama na kojima je sam Franck svirao u bazilici sv. Clotilde u Parizu. Koncert će se moći pratiti u četvrtak, 12. svibnja od 20 sati na festivalskim web stranicama i YouTube kanalu. Na programu su djela C. Francka, E. Gigouta, G. Piernéa, C. Debussyja i M. Lešćana.

U Voloderu, u crkvi sv. Antuna Padovanskog na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, u petak 13. svibnja nastupiti će orguljašica Katarina Javora i Zrinka Posavec, sopran. Na programu su skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.) koje smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.

Festival će u nedjelju, 15. svibnja zaključiti ansambl Projekt Lazarus u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke „Parnassia Militia“ Vinka Jelića (1622.).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije