Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

I Hrvatska povlači kekse Jaffa zbog opasne ambalaže

jafa
Jaffa.rs
17.03.2011.
u 18:07

Izvanredna kontrola sanitarne inspekcije pokazala je da su keksi zdravstveno ispravni, ali ne i njihova ambalaža

Nakon skoro tri tjedna provjere i Hrvatska povlači popularni Jaffa cakes, koji su Slovenci povukli prošlog mjeseca zbog nedopuštenih i opasnih tvari u ambalaži keksa. Izvanredna kontrola sanitarne inspekcije pokazala je da su keksi zdravstveno ispravni, ali ne i njihova ambalaža.

– Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrđena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama. Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere opreza i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta Republike Hrvatske – priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Izvanredna kontrola sanitarne inspekcije, potaknuta povlačenjem u Sloveniji, utvrdila je da je benzofenon migrirao iz kartonske kutije kao sekundarne ambalaže na polipropilensku foliju koja predstavlja primarnu ambalažu, odnosno u izravnom je kontaktu s keksima. Polipropilenska folija funkcionalna je barijera i gotovo je nepropusna, no dugim stajanjem potencijalno postoji mogućnost migriranja benzofenona na hranu. Iz tog razloga su primijenjene mjere opreza i naređeno je povlačenje keksa s tržišta, objašnjavaju, napominjući da ovog trenutka nema opasnosti za zdravlje potrošača.

Hrvatske mjerodavne službe nisu precizirale povlači li se cijeli asortiman, a u slovenskom slučaju krajem veljače povlačenje se odnosilo na seriju s rokom uporabe do 26. veljače ove godine, i to pakiranja svih triju okusa (naranče, višnje i limuna).

Kompanija "Jaffa" iz Crvenke u Srbiji danas je također objavila da povlači sve proizvode u spornoj kartonskoj ambalaži s tržišta Slovenije i Hrvatske. U njihovom se priopćenju što ga prenose srbijanski mediji navodi da su se inspekcijski nalazi koji su upućivali na povišenu razinu po zdravlje opasnih tvari odnosili isključivo na tisak vanjskog dijela ambalaže i da nisu mogli ugroziti kekse.

– Tvrdnje da te tvari teoretski mogu proći kroz dodatnu zaštitnu foliju u kojoj se nalaze proizvodi nisu dokazane, sporna tvar nalazi se samo na vanjskom dijelu kartonske ambalaže – piše u priopćenju Jaffe, koja je, kako ističu, u cilju jačanja odgovornosti prema potrošačima zatražila "hitnu izmjenu tehnologije završne obrade ambalaže i na taj način potpuno eliminirala prisutnost spornih tvari u proizvodnji ambalaže".

Komentara 31

Avatar Panter2007
Panter2007
00:03 18.03.2011.

Tkoce,ako nece SRBI nest uprskat Htjeli ste Hrvate Otrovat.Nije vam uspjelo 90-tih pa daj sad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nevjeruj Srbinu ni kad Spava!!!!!!!!!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
18:59 17.03.2011.

mozda nema neke veze sa clankom al cisto da se zna jaffa iz crvenke je u vlasnistvu hrvatske kompanije nismo mi srbi bas za sve krivi

OB
-obrisani-
23:58 17.03.2011.

REISHI GLJIVA (GANODERMA LUCIDUM) POMAŽE I U LIJEČENJU KARCINOMA TE POJAČAVA IMUNITET Reishi je suvremenoj medicini poznata već desetljećima, kinezima već 4.000 godina, iako se nekad nije znalo za karcinome u današnjem obliku. KAVA, ČAJ, KAKAO i KAPSULE s extraktomom \"gljive BESMRTNOSTI\", Ganoderma lucidum, kineski LING ZHI; japanski: REISHI, LJEKOVITA GLJIVA koja već 4.000 g. USPJEŠNO OBUZDAVA ZLOČUDNE STANICE. http://www.facebook.com/profile.php?id=100002073085126 SMS 099 / 857 56 42 ganoncafe@hi.t-com.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije