Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJELA KUĆA LJUTITA

I druga agencija srušila američki kreditni rejting

FILE PHOTO: The Fitch Ratings logo is seen at its offices at Canary Wharf financial district in London
REINHARD KRAUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.08.2023.
u 08:24

Standardi upravljanja američkim javnim dugom u posljednjih 20 godina pogoršali su se, navodi bonitetna agencija Fitch

Bonitetna agencija Fitch u utorak je snizila najviši kreditni rejting Sjedinjenih Država na AA+ s AAA, unatoč tome što je kriza oko gornje granice državnog duga razriješena prije dva mjeseca, izazvavši time ljutitu reakciju Bijele kuće i iznenadivši ulagače. Kao razlog ovoj odluci Fitch je naveo očekivano fiskalno pogoršanje u iduće tri godine i ponovljene pregovore o gornjoj granici duga koji umanjuju sposobnost vlade da plati svoje troškove.

"Bez obzira na lipanjski dvostranački dogovor o suspenziji ograničenja duga do siječnja 2025, standardi upravljanja u posljednjih 20 godina pogoršali su se", navodi Fitch.

Fitch je najavio mogućnost sniženja rejtinga najprije u svibnju, a nakon što je kriza oko gornje granice duga riješena, priopćio je da namjerava dovršiti reviziju u trećem kvartalu ove godine. I Standard & Poor's, SAD-u je već oduzeo trostruki A rejting.

VEZANI ČLANCI: 

Potez Fitcha uslijedio je dva mjeseca nakon što su demokratski predsjednik Joe Biden i Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca postigli sporazum o gornjoj granici duga prema kojemu je ukinuto vladino ograničenje zaduživanja od 31,4 trilijuna dolara. Američka ministrica financija Janet Yellen Fitchevu je odluku nazvala "arbitrarnom i utemeljenom na zastarjelim podacima", a Bijela kuća poručila da je ta odluka u suprotnosti sa stvarnošću "u trenutku kada je predsjednik Biden ostvario snažniji oporavak nego bilo koja drugo veliko gospodarstvo u svijetu". Fitchov potez pokazuje dubinu štete koju su SAD-u nanijele opetovane rasprave o gornjoj granici duga koja je u svibnju gurnula naciju na rub bankrota. Drugim riječima, problem je potrošnja američke vlade. 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Serengeti
20:13 03.08.2023.

Početak kraja SADa kao hegemona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije