Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuta inicijativa

I brački kamen ili paška čipka trebaju zaštićenu oznaku EU

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
14.12.2018.
u 15:00

Biljana Borzan pokrenula inicijativu za zaštitu neprehrambenih proizvoda

– Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Zašto ne omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra?

Upravo takvi poduzetnici javljaju mi se iz svih dijelova EU i žale se na problem krivotvorina njihovih proizvoda. Gube i 40 posto prihoda samo zbog sporenja s konkurencijom koja obmanjuje potrošače – kaže eurozastupnica Biljana Borzan, koja je preksinoć u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavila inicijativu o potrebi uvođenja oznake podrijetla za neprehrambene proizvode u EU.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad su mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica poput baranjskog kulena i ličkog krumpira. No, Borzan amandmanima na Rezoluciju o strategiji za jedinstveno tržište i Izvješće o mogućem proširenju zaštite oznake zemljopisnog podrijetla EU na nepoljoprivredne proizvode pokušava otvoriti put i za zaštitu hrvatskih autohtonih proizvoda poput slavonskog zlatoveza, paške čipke, bračkog kamena i slično.

Takvom bi se inicijativom, usvoji li se u konačnici, cijeli niz različitih oznaka autentičnosti koji postoji u pojedinim državama članicama stavio pod jedan okvir, što bi onemogućilo krivotvorenje, ali i olakšalo kupcima da se orijentiraju pri kupnji.

Prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. Zaštitom neprehrambenih proizvoda u EU stvorilo bi se više od četiri milijuna radnih mjesta, posebice u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu nepoljoprivredni proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20%.

Krivotvorine najčešće dolaze iz zemalja Azije gdje krivotvore oznaku, ali i unutar EU gdje se manipulira imenima pa se imenu novog proizvoda manje kvalitete dodaje riječ “kraljevski”, “originalni” i slično. Litavska se industrija lanenog tekstila, primjerice, ugasila zbog krivotvorina.

– Danas imamo jako puno krivotvorina na tržištu poput lažnog bračkog kamena ili pak škotskog tartana. Autentične predmete od tih materijala proizvode uglavnom mali obrti te im je jako teško ulaziti u prave bitke s krivotvoriteljima, koje su skupe i dugotrajne.

Uvođenjem jedinstvenog europskog sustava smanjila bi se pravna nesigurnost te povećalo povjerenje potrošača – ističe Borzan.

>> Pogledajte video o najvećem sajmu u Hrvatskoj

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
17:15 14.12.2018.

Uskoro zaštita za Krampusovu šibu u hrvatskim šapama..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije