Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dopunska osiguranja

HZZO neće moći izdvojiti dopunsko jer se to nije ispregovaralo s EU?

dopunsko
Boris Ščitar
28.08.2013.
u 13:35

U slučaju izdvajanja iz HZZO-a, korisnici će moći izabrati drugog osiguravatelja

Najava jedinstvene mjesečne cijene premije dopunskog osiguranja HZZO-a od 70 kuna slikovito bi se mogla usporediti s pucnjem na startu utrke. Trči se prema tržišnim pozicijama na kojima je gužva već počela. A bit će i veća. I dok se raspravlja o socijalno neosjetljivom cjenovnom udaru na fragilni dio populacije, umirovljenike s niskim mirovinama koji su dosad plaćali 50 kuna mjesečno, a sad će im godišnji trošak biti 240 kuna veći, te istodobnom olakšanju od 720 kuna za zaposlene s plaćama većim od 5108 kuna, cjenike su prilagodili ostali igrači na tržištu. Jer njihovi će udjeli, kad se dopunsko osiguranje “izmjesti” iz redovitog sustava HZZO-a, samo rasti; temelje upravo kopaju, nadmetanjem cijenama premija.

Jeftinija ponuda

Ispostavilo se da na tržištu već sad postoje opcije jeftinije od HZZO-ove. Njima bi se mogli prikloniti oni osiguranici koji su dosad plaćali nižu premiju, prije svega oštećeni umirovljenici. Usporedili smo cijene i pokrića pet ponuđača dopunskog osiguranja na tržištu; uz HZZO, tu su Croatia zdravstveno osiguranje, Basler osiguranje Zagreb, Uniqa i Allianz. U najjeftinijim varijantama njihova je mjesečna premija od 30 do 89 kn pa naviše, no modeli i pokrića međusobno se razlikuju. Većini je nedostatak funkcioniranje po principu refundacije; pacijent prvo plati trošak, a nakon dostave računa, osiguravatelj mu isplati naknadu na račun. Basler takve pakete nudi od 75 kn mjesečno za neograničeno pokriće participacije i lijekova s A liste te od 90 kn ako je uključena i B lista. Sklopi li osiguranik kod njih policu dobrovoljnog osiguranja, imaju i jeftinijih paketa. U Allianzu je najniža godišnja premija 362 kn, otprilike trideset kuna mjesečno, no nisu nam željeli pojasniti pokriva li i B listu. Za razliku od Baslera, oni primjenjuju sustav tzv. integralne franšize; osiguraniku nadoknađuju troškove, ako ukupno plaćena godišnja participacija premaši dogovoreni iznos od 200, 350 ili 500 kn. Uniqa jedina ne nudi mogućnost zasebnog dopunskog osiguranja, ugovara se samo u paketu s dodatnim osiguranjem uz najnižu mjesečnu premiju od 89 kn. Pokrivaju i B listu. CZO ima mjesečnu premiju od 55 kn naviše i jedini su uz HZZO koji ne primjenjuju sustav refundacije; iskaznica dopunskog sredstvo je plaćanja, a osiguravatelj nadoknađuje trošak.

Novo osiguranje HZZO-a

Da bi se prilagodio zahtjevima Europske komisije o izdvajanju dopunskog osiguranja iz sustava obvezne zdravstvene skrbi, HZZO je, kažu upućeni osiguravatelji, prije desetak dana najavio Hanfi osnivanje novog društva za osiguranje.

– Problem je što je osnivanje tog društva trebalo najaviti u pristupnim pregovorima s EU, a to nije učinjeno. Također, aktualni Zakon o osiguranju ne predviđa mogućnost prebacivanja portfelja iz HZZO-a u novo društvo – upozorava predsjednik uprave Croatia zdravstvenog osiguranja Damir Mihanović.

S obzirom na to da se Zakon, koji je usklađen s direktivama EU, ne bi trebao mijenjati, vjerojatno će osiguranici u trenutku izdvajanja dopunskog osiguranja iz HZZO-a moći izabrati drugog osiguravatelja. Zbog zloporabe vladajućeg položaja Hrvatski ured za osiguranje još je 2011. prijavio HZZO Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Na 1,86 milijardi kuna premije dopunskog, drugi bi osiguravatelji morali izdvojiti najmanje milijardu kuna pričuva. Povlašteni HZZO to dosad nije morao. No, u ovom trenutku kreće u tržišnu utakmicu. Nadamo se, ne na štetu osiguranika.

>> HZZO o dopunskom osiguranju: Ne možemo provoditi socijalne mjere

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije