Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI KONTAKTI IDU U KARANTENU

HZJZ ažurirao preporuke: Zbog omikrona promjene vezane uz izolaciju i karantenu

Povećan broj vozila na drive-in COVID testiranju na Zagrebačkom Velesajmu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
07.12.2021.
u 15:40

U slučaju da se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a sa kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa, navodi HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je novu verziju preporuka vezanih uz postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene. 

Kako navode, dodane su informacije o postupanju s kontaktima oboljelih od omikron varijante. Izmijenjene su preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne osobe.

Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene.

U slučaju da se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a sa kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa, navodi HZJZ, a detaljnije upute pročitajte u nastavku. 

VIDEO Epidemiolog Bernard Kaić o omikron soju koronavirusa u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 2

MA
maliplenk
18:02 07.12.2021.

Mislim da niti onima u ludnici više nije jasno koji q.... izvodite.

CA
cavecanem
18:06 07.12.2021.

Misli na druge, cijepi se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije